Sessan85 skrev 2007-10-25 10:41:53 följande:
trailertrash: vet du varför man måste förvälla dom?? sett i nån gammal kokbok att man måste göra på det viset men undrar lite varför?
Man förväller grönsaker för att de ska behålla sin smak och färg.
Citerar från länken:
Varför förväller man grönsaker före djupfrysning?
För de flesta grönsaker gäller, att de utan förvällning redan efter en kort tids lagring, ofrysta eller frysta, kan få en sämre smak och bli missfärgade. Blancheringen eller förvällningen förhindrar denna förändring och är alltså ett sätt att bibehålla kvaliteten. Vissa kryddgrönsaker som ex dill, persilja, finstrimlad purjolök fryses utan förvällning.
Hur kan djupfrysta grönsaker vara så gröna - är spenaten och ärtorna färgade?
Nej - det finns inga färgämnen eller tillsatser i djupfrysta grönsaker. Att t ex ärtor är så gröna beror dels på den speciella sort av tunnskaliga ärtor som industrin använder sig av, dels på att man genom den korta blancheringen innan ärtorna fryses, förhindrar nedbrytningen av ärtans naturliga gröna färgämne.
www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/fragor_svar.html