Jag tror man får fråga i affären. Det finns både varmrökt och kallrökt skinka, korv, etc (se nedan). Man ska undvika kallrökt och man ska helst inte köpa skivad skinka/korv.
Från Coop:
Varmrökta charkvaror
Produkten värms med rök från förbränning av träflis, från t.ex. lövträd eller enris. Vid hetrökning (basturökning) är temperaturen högre än vid varmrökning, och dessutom är luftfuktigheten hög. Kassler varmröks alltid. Hushållsmedvurst, rökt skinka, sidfläsk och hamburgerkött kan vara antingen varm- eller kallrökt.
Kallrökta charkvaror
Röks vid lägre temperatur än vid varmrökning, och under längre tid. Kallrökta varor är ganska mörka i färgen. Exempel på vanliga kallrökta produkter är: rökt medvurst, viss salami och kallrökt bog. Kallrökta produkter har längre hållbarhet än kokta och varmrökta.
Från livsmedelsverket, kostråd:
Varmrökt kött
Helt kött är att föredra framför vakuumförpackat skivat kött, framför allt mot slutet av hållbarhetstiden. Risk finns för skadliga bakterier.
Kallrökt kött, parmaskinka och liknande torkat kött
Kött som inte är upphettat - framför allt från gris, får och vilt - kan innehålla skadliga parasiter.