detta hittade jag att läsa på......
www.s-info.se/page/blogg.asp&blogg=17691
mononatriumglutamat eller natriumglutamat, glutamat eller smakförstärkare E621. Det är ungefär samma sytetiska ämne.
Ämnet har varit ifrågasatt i i flera årtionden. Klart är att det kan ge en rad allergiska reaktioner som huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.
Mer kontroversiella är nyare studier som kopplar glutamat till en hel räcka sjukdomstillstånd. Listan omfattar bland annat fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn. Det finns också indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och alzheimer och en amerikansk forskare fann att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt.
Har du ätit Stekfärdig Schnitzel (Scan), Sparrissoppa (Knorr),
Skagenröra (Gourmetservice), Småländsk sylta (Charkdelikatesser), Leverpastej med gurka (Pastejköket),
Chorizo (Scan), Läcköskinka (Scan), Champinjonkorv (Snellman), Laxfilé (Familjen Dafgård), Buffalo Wings (Guldfågeln), Grillad kyckling, Sourcream & onion chips (OLW),
BBQ oil (Caj P.), Varma koppen (Blå Band), Riskakor (Friggs),
Bearnaisesås (Coop), Grönsaksbuljong (Knorr), Texmexbiffar (Familjen Dafgård), Dipmix (Estrella), Aromat (Knorr), Yellow curry spice mix (Santa Maria), Grönsakskrydda (Knorr),
Nudlar (Nissin), Rice snacks (Fantastic), eller Grillkrydda (Santa Maria). Då har du samtidigt fått i dig mononatriumglutamat eller natriumglutamat, glutamat eller smakförstärkare E621. Det är ungefär samma sytetiska ämne.