Chokladtryffel ca 200 st
smält 750g choklad (vit, ljus eller mörk)
koka upp
1,5-2,5dl vispgrädde (mindre mängden till vit choklad)
75g smör
50g glukos eller honung
Blanda samman den heta gräddblandningen med den smälta chokladen.
smaksätt ev med:
1-1½dl sprit eller likör (ex konjak, vaniljvodka, grand marnier, kahlua, whisky, starkvinsglögg, calvados, xanté, lapponia hjortron, lapponia blåbär, minttuu, mörk rom, cachaca, amaretto, frangelico, punsch etc.)
eller exempelvis med mer honung, chili, messost, apelsinskal,vanilj, kanel, kardemumma, saffran etc...
?låt svalna till rumstemperatur
?vispa tills smeten är matt och har ganska fast konsistens
?spritsa lagom stora pluttar och låt dem stelna helt i kylen
?rulla kulor alternativt gör en limpa och skär bitar eller spritsa snygga ?rosetter? med en stjärntyll
?kulorna kan antingen rullas i ytmaterial eller frysas och doppas i smält choklad
ex ytmaterial:
hyvlad choklad, kakao och/eller florsocker, kokos, rostad mandel/nötter, strössel