• Hanniz

    Hemgjorda tryfflar? Har du provat och har du något smaskigt recept?

    Jag har nämligen tänkt att göra lite ätbara julklappar i år; saffransbiscottis, julgodis och hemmagjorda tryfflar.

    Superfint att slå in i söta kartonger och cellofan med vackra snören!

    Är det någon av er som gjort tryfflar hemma och som har något bra recept? eller om ni har annat smaskigt julgodis. Finns ju massa olika typer och smaker.

    Choklad, nötter mm! Allt som ni kommer på!

  • Svar på tråden Hemgjorda tryfflar? Har du provat och har du något smaskigt recept?
  • Biene

    Jag gjorde en goooood variant förra året som var ett sånt där ICA tips med smakprovning på affärn. Den blev jättegod. Hittade receptet på deras hemsida:
    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=551400

    Kombinationen av ingredienser kanske låter lite ovanlig, men den var verkligen försvinnande god!!

  • lata kocken Johanna

    Chokladtryffel ca 200 st

    smält 750g choklad (vit, ljus eller mörk)

    koka upp
    1,5-2,5dl vispgrädde (mindre mängden till vit choklad)
    75g smör
    50g glukos eller honung

    Blanda samman den heta gräddblandningen med den smälta chokladen.

    smaksätt ev med:

    1-1½dl sprit eller likör (ex konjak, vaniljvodka, grand marnier, kahlua, whisky, starkvinsglögg, calvados, xanté, lapponia hjortron, lapponia blåbär, minttuu, mörk rom, cachaca, amaretto, frangelico, punsch etc.)

    eller exempelvis med mer honung, chili, messost, apelsinskal,vanilj, kanel, kardemumma, saffran etc...

    ?låt svalna till rumstemperatur
    ?vispa tills smeten är matt och har ganska fast konsistens
    ?spritsa lagom stora pluttar och låt dem stelna helt i kylen
    ?rulla kulor alternativt gör en limpa och skär bitar eller spritsa snygga ?rosetter? med en stjärntyll

    ?kulorna kan antingen rullas i ytmaterial eller frysas och doppas i smält choklad

    ex ytmaterial:
    hyvlad choklad, kakao och/eller florsocker, kokos, rostad mandel/nötter, strössel

  • Mamsingen

    Baileys tryffel

    1 dl vispgrädde
    150g mörk choklad
    ½ dl florsocker
    100g rumstemp. smör
    2 cl baileys
    kakaopulver att rulla tryfflarna i

    Koka upp grädde. Lägg choklad och florsocker i en bunke och slå över den kokande under omröring. Rör till en helt slät smet.
    Vispa ner smör och sprit.
    Fyll en spritspåse med smeten. Lägg i en kyl för att stelna.
    När smeten börjat stelna spritsa ut fem längder på smörpapper. Låt stelna i kylskåp. Dela längderna i 10 bitar o rulla i kakao.
    Ställ kallt till servering

  • Mamsingen

    Mariannetryffel

    (ca 50 stycken)
    Ingredienser:

    2 dl vispgrädde
    200 g Fazer Ögon Mörk Choklad
    200 g Fazer Ögon Ljus Choklad
    1 påse (150 g) Fazer Ögon Marianne Crush

    Florsocker eller Fazer Ögon Cacao till dekoration
    Gör så här:

    Koka upp grädden. Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt. Låt blandningen svalna. Blanda i Marianne-kross. Låt blandningen stelna i kylen. Ta små klickar av blandningen med tesked och rulla dem till kulor med händerna. Rulla slutligen kulorna i florsocker eller kakao. Placera kulorna på ett serveringsfat eller i små godisformar. Förvara svalt.

  • Mamsingen

    Snöbollar

    1/2 dl vispgrädde
    1 1/2 msk smör
    200 g vit blockchoklad
    6 msk kokosflingor
    1 dl florsocker

    1. Värm grädden i en kastrull tills den precis börjar koka.
    2. Rör ner smöret i grädden.
    3. Smält chokladen försiktigt i micron. Korta intervaller och flera omrörningar är trevligare än bränd choklad.
    4. Rör ner chokladen i grädden.
    5. Rör även ner kokosen och blanda ordentligt.
    6. Häll upp smeten på en tallrik och ställ in i kylskåpet tills den stelnat lite och går lätt att forma små bollar av. Detta tar ca 10-15 minuter.
    7. Forma små bollar som får rulla runt i florsockret.
    8. Ställ in snöbollarna i kylskåpet och låt stelna helt. Förvara dem i kylskåpet.

Svar på tråden Hemgjorda tryfflar? Har du provat och har du något smaskigt recept?