• Tindrande

    Godis och bakverk att ge bort i Julklapp

    Förra året startade Awendil en jätte bra tråd där man kunde samla sina bästa recept på läckerheter till julen, så jag tänkte sätta igång en till nu när det börjar närma sig december.

    Lägger in förra årets tråd.

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m13818061.html

    Ha det gott!!

  • Svar på tråden Godis och bakverk att ge bort i Julklapp
  • Mamsingen

    Baileys tryffel

    1 dl vispgrädde
    150g mörk choklad
    ½ dl florsocker
    100g rumstemp. smör
    2 cl baileys
    kakaopulver att rulla tryfflarna i

    Koka upp grädde. Lägg choklad och florsocker i en bunke och slå över den kokande under omröring. Rör till en helt slät smet.
    Vispa ner smör och sprit.
    Fyll en spritspåse med smeten. Lägg i en kyl för att stelna.
    När smeten börjat stelna spritsa ut fem längder på smörpapper. Låt stelna i kylskåp. Dela längderna i 10 bitar o rulla i kakao.
    Ställ kallt till servering

  • Mamsingen

    Mariannetryffel

    (ca 50 stycken)
    Ingredienser:

    2 dl vispgrädde
    200 g Fazer Ögon Mörk Choklad
    200 g Fazer Ögon Ljus Choklad
    1 påse (150 g) Fazer Ögon Marianne Crush

    Florsocker eller Fazer Ögon Cacao till dekoration
    Gör så här:

    Koka upp grädden. Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt. Låt blandningen svalna. Blanda i Marianne-kross. Låt blandningen stelna i kylen. Ta små klickar av blandningen med tesked och rulla dem till kulor med händerna. Rulla slutligen kulorna i florsocker eller kakao. Placera kulorna på ett serveringsfat eller i små godisformar. Förvara svalt.

  • Mamsingen

    Snöbollar

    1/2 dl vispgrädde
    1 1/2 msk smör
    200 g vit blockchoklad
    6 msk kokosflingor
    1 dl florsocker

    1. Värm grädden i en kastrull tills den precis börjar koka.
    2. Rör ner smöret i grädden.
    3. Smält chokladen försiktigt i micron. Korta intervaller och flera omrörningar är trevligare än bränd choklad.
    4. Rör ner chokladen i grädden.
    5. Rör även ner kokosen och blanda ordentligt.
    6. Häll upp smeten på en tallrik och ställ in i kylskåpet tills den stelnat lite och går lätt att forma små bollar av. Detta tar ca 10-15 minuter.
    7. Forma små bollar som får rulla runt i florsockret.
    8. Ställ in snöbollarna i kylskåpet och låt stelna helt. Förvara dem i kylskåpet.

  • Mamsingen

    Saffransbiscotti (tasteline.com)

    2 st ägg
    1,5 paket saffran
    100 g sötmande
    100 g smör
    1 dl socker
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Tillagning:

    ca 40 st

    1. Hacka mandeln grovt.

    2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

    3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

    4. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.

    5. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn.

  • Tindrande
    mamsingen
    snöbollarna gjorde jag förra året, och de var himmelska!!


    Här hemma har jag en magsjuk pojke, så jag får skriva ner mina favoriter från förra julen när han blivit bättre
  • Viggo och pyrets mamma

    JAhapp detta var ju bra, nu vet jag avd jag ska lägga i mina julgodisburkar i år, det blir masingens 4 recept. Tack för det!

  • Mamsingen

    Tänkte också jag skulle göra de 4 i år. *Längtar till julbaket*

  • Mamsingen

    Passar på att tipsa här inne också om www.mumsigt.se där man kan köpa cellofanpåsar (5 kr/st) och vita presentaskar (mellan 20-50kr/st) att ge bort godiset i.

  • Tindrande

    Här är en favvo, tror det var Krydann som kom med det receptet, den smälter i munnen

    Marabou fudge


    3 dl vispgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl sirap
    50 g smör
    2 msk honung
    100 g marabou choklad (mörk eller ljus)

    Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, låt koka tills temperaturen är 120 grader.
    Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
    finhacka chokladen
    ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. rör om tills den smält.
    klä en långpanna med smörpapper
    häll smeten i den o skär i bitar när den svalnat.

  • Tindrande

    Här är ett till smarrigt recept

    Bountybollar.

    blanda 1 påse kokos med 4 dl florsocker.
    smält 6 msk smör, ha ner det och 6 msk grädde
    blanda ihop till en smet
    rulla bollar som du placerar i småbrödsformar
    ställ kallt att stelna lite
    smält 200 gr (ljus)choklad doppa bollarna och lägg tillbaka dom i formarna. ställ kallt.

  • Tindrande
    Rocky road fudge
    200 g mörk choklad
    200 g mjölkchoklad
    25 g smör
    1 burk sötad kondencerad mjölk (397g)
    2 tsk vaniljsocker
    2-3 dl minimarshmallows
    2,5 dl jordnötter

    Klä en minder form 20-25 med aluminumfolie (tror jag tog bakplåtspapper)
    bryt chokladen i bitar. smält över vattenbad choklad, smör och kondencerad mjölk.
    rör tills det blir en smet. låt svalna något
    rör i vaniljsockret
    blanda sist i marshmallows och jordnötter. rör itne för mycket då smälter marshmallowsen.
    skär i rutor förvara svalt.
  • Jenniiz
    CORNFLAKESROSOR

    Ingredienser:
    150 gr Mörk Blockchoklad
    150 gr kokosfett
    2-3 dl Cornflakes(sockerfria)

    Tillvägagångssätt:
    Smält blockchokladen och kokosfettet över ett vattenbad.
    Låt de svalna något.
    Häll i cornflakes, lite efter eget tycke och smak.
    KLicka ut teskedsstora klickar på ett fat och ställ de kallt att stelna.
    Extra fint blir det om smeten klickas ut i formar för ex ischoklad eller småkakor.  
  • Jenniiz
    CORFLAKESCRISP 40 ST

    Ingredienser:
    100 gr margarin eller smör
    1,5 dl strösocker
    3 msk kakao
    ½ dl sirap
    1 dl kokos
    5 dl cornflakes

    Tillvägagångssätt:
    Blanda fett, socker, kakao och sirap i en kastrull.
    Koka upp under omrörning och låt det sedan koka till en jämn smet.
    Ta kastrullen av värmen och rör ner kokos och cornflakes.
    Droppa två skedar i kallt vatten.
    KLicka ut smeten i toppar på bakplåtspapper.
    Låt crispen stå kallt att stelna.
    Förvaras i en burk i kylen.  
Svar på tråden Godis och bakverk att ge bort i Julklapp