• Moi Mokulat

    Recept till glögg-och julfest.

    Hej tjejer och killar!
    Skulle behöva ha många bra tips till vår jul-och glöggfest.
    Någon plockmat.
    Pepparkakor med ost är klart.
    Men vad ska man mer ha?
    Måste ju vara lätt och inte matigt utan små plock. Till glöggen eller juldrinken som kommer serveras.
    Ni kanske ha en bra juldrink.

    Snälla hjälp mig att hitta saker att ha som kan impa lite på mina gäster.
    Jag tänkte de här plana taco båtarna de kan man ju ha något i tex gör hörde att en hade haft sill i dem på sin midsommar fest något tips?

  • Svar på tråden Recept till glögg-och julfest.
  • Lisette84

    Om du vill ha nån dessert så e de himlans gott å göra pannacotta... kanske vanlig vanlij smak på och sen göra en glögg gele å ha på. Det gjorde ja förra året. Mummsigt! Å myycket smidigt!

  • annca

    Snittar med äppel-och skinksallad.
    Tunnbrödsrulle"sniglar" med renkött och pepparrot.
    Den klassiska lilla kakan "pepparnöt"
    Mjuk pepparkaka med lingon i.
    Nachips med guachamole.
    Kall vit glögg med en twist apelsinskal i.
    Brända mandlar.


    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
  • Lisette84

    Kom på att jag hade kardemumma och kanel i pannacottan med... Har recpet om du e nyfiken!

    Nått mer som är gott är laxrullar.

    Man tar rökt lax och lägger ut på plastfolie. Tunt så det täcker hela foliet. Sen bred man på cream cheese med tex. riven pepparrot (eller på tub) och kanske lite persilja för lite roligare färg.
    Sen rullar du ihop dom som om du gör kanel bullar... lägg in i frysen och låt stelna. Sen skär du dom i 2 cm breda skivor och serverar som tilltugg.

    Nått annat som är en höjdare om du gillar matjesill.
    Matjesmousse på pepparkaksbotten
    25 snittar eller 1 tårta
    200g pepparkakor
    75 g smör
    smält smör och mixa ihop med pepparkakorna
    tryck ut degen i en rund form med löstagbara kanter.
    låt stelna i frysen.
    Moussen:
    4 gelantin blad
    2 burkar matjessill a' 200 g
    2 dl creme fracihe
    3 dl gräddfil
    1/2 dl matjes spad
    3 msk hackad gräslök

    Smält gelantinen med lite lite vatten. Blanda sedan ner gräddfil och creme fraiche. akta så det inte bli stora gele klumpar. blanda sakta och väl.
    blanda sedan i resterande ingredienser och bred ut på pepparkaksbottnen.

    Inte alls dumt och jag gillar inte ens matjes!

  • LångaLinda

    Jag är nyfiken på pannacottareceptet!

  • Lisette84

    Kardemumma och kanelpannacotta
    med glögg gele
    ca. 10 pers

    5 dl grädde
    5 dl matlagnings youghurt
    2 kanelstänger
    Kardemummakärnor
    200g Socker
    4 gelatinblad

    Värm upp allt (nästan till kokpunkt) utom gelantinet som läggs i kallt vatten.
    Smält gelantinet i den varma blandningen, låt stå och dra med lock i ca. 1h. Sila sedan av och häll upp i glas.
    Låt stelna i kylskåp.

    Glögg gele
    3 dl glögg
    3 gelatinblad

    Lägg gelatin i blöt och värm på glöggen.
    smält ner gelantinet i glöggen och häll på den stelnade pannacottan.
    Ska bara va en liten rand överst på panncottan. Knappt en halv cm.

    Super smidigt och kan göras dagen innan utan problem!

  • LångaLinda

    Tack! Ungefär hur många kardemummakärnor?

  • Lisette84

    Jag brukar nästan ta en hel sån påse.. kardemumma är ju super gott!

  • bumse2

    De här kexen är jättegoda

    Osthjärtan

    100 gr kallt smör
    3 + ½ dl vetemjöl
    ½ tsk bakpulver
    4 dl riven västerbottenost
    1 kruka basilika, cirka 2 dl.

    sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ost och basilika i matberedare. Tillsätt smör, mjöl och bakpulver och kör snabbt till en deg.

    Kavla detgen på mjölad bänk, till cirka 1 cm i tjockled. Stansa ut hjärtan med ett litet mätt. Lägg varefter på plåt med bakplåtspapper och grädda dem högt i ugnetn 10-12 min.

    Låt svalna och förvara i tättslutande burkar eller i frysen.

Svar på tråden Recept till glögg-och julfest.