• ladylovelylocks

    Nån som kan ett bra recept på Pitepalt?

    Jag blev så himla sugen... vet att det ska va råriven potatis, fläsktärningar och salt (och mjöl?) Vet ej hur mycket man ska ha av varje, koktid mm... Nån som kan hjälpa mig??

  • Svar på tråden Nån som kan ett bra recept på Pitepalt?
  • Cilla81

    Hittade detta recept när jag sökte på tasteline, har för mig att det är samma som min mamma gör.

    Pitepalt
    12 st potatis(ar), medelstora
    4 st kokta skalade potatisar
    1 tsk salt
    2 dl kornmjöl
    vetemjöl, att blanda i till lagom konsistens
    300 g rimmat sidfläsk

    1. Riv den råa potatisen på rivjärn. Blanda i den kokta, pressade potatisen, salt, kornmjöl och vetemjöl till en deg som är så fast att det går att forma bullar utan att degen rinner.

    2. Koka upp vatten i en gryta som rymmer minst 8 liter. Grytan bör vara fylld till drygt hälften. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Palten ska ha gott om plats så att den inte kokar sönder.

    3. Forma med vattensköljda händer bullar av smeten. Gör en grop i bullen, lägg i lite fläsk och slut till degen om fläsket.

    4. Använd en träslev och lägg ner palten i det kokande vattnet. Ta en skvätt kokvatten i sleven, lägg i palten och sänk sleven mot botten. Låt palten ligga kvar i sleven tills nästa palt är klar att läggas i grytan.

    5. Låt palten småkoka eller sjuda i ungefär en timme.

  • Maggan78

    Hmmm, beror lite på potatisen hur mycket mjöl du behöver...

    Skala potatis, vi brukar göra en bunke på 3 liter och det blir ca 12 paltar.
    Mal den (inte riven), helst i kvarn och salta, ca 1-2 tsk
    Blanda runt
    Tillsätt (vete)mjöl tills man kan ta i degen utan att det kladdar alltför mycket. Smeten ska vara ganska stabbig. Man kan blanda i lite rågmjöl om man vill ha lite grövre palt.

    Gör "fläskbollar" av tärnat fläsk, ganska fina bitar
    För att ni inte ska bli alltför kladdiga kan det vara bra att fukta händerna lite innan ni rullar. Pappa brukar mjöla händerna, prova vad som känns bäst!
    Ta en handfull paltsmet och platta till
    Lägg fläskbollen i smeten och "linda" den runt bollen och nyp ihop.
    Lägg ner i kokande vatten med en stor slev/paltspade och småkoka en timme.

    Ha gärna lite knaperstekt fläsk i kuber vid sidan av.
    Dela palten på mitten och lägg extrasaltat smör i "hålet" så att det smälter och lingonsylt till!
    Glöm inte den kalla mjölken och jag lovar att ni är mätta några timmar


    Det som inte syns finns inte. Bikinilinjen bl a
  • Maggan78

    Hoppas jag inte trampar någon på tårna nu... Generad

    Tastelines recept är inte "äkta" pitepalt, det är lite mer kroppkakor över det.
    Men man gör lite som man vill, man kan ju ändra sig till nästa gång!

    //Maggan, född i Piteå


    Det som inte syns finns inte. Bikinilinjen bl a
  • ladylovelylocks

    Åh tack så hemskt mycket!!!Ska prova det imorgon... undrar om kornmjölet är viktigt, eller om det kan ersättas med vetemjöl...jag bor i Irland, och vet inte om kornmjöl finns här, eller ja, om det finns så vet jag inte vad det heter på engelska!

  • ladylovelylocks
    Maggan78 skrev 2007-11-06 16:23:39 följande:
    Hoppas jag inte trampar någon på tårna nu... Tastelines recept är inte "äkta" pitepalt, det är lite mer kroppkakor över det. Men man gör lite som man vill, man kan ju ändra sig till nästa gång!//Maggan, född i Piteå
    jaha okej, ja jag vill ju helst att dom ska smaka som farmors paltar, och hon e från Suddesjaur! Har många fina minnen från när jag var liten och vi kokade palt ihop... Åh vad sugen jag blir nu, nåja får prova imorgon, har redan dagens middag på spisen
  • Maggan78

    använd vanligt vetemjöl du, går alldeles utmärkt!

    Det finns lika många recept på palt som det finns pitebor! Sen finns det alltid piteortens palt...


    Det som inte syns finns inte. Bikinilinjen bl a
  • mosterYster

    Det MÅSTE vara kornmjöl i den riktiga pitepalten...

  • ladylovelylocks
    Maggan78 skrev 2007-11-06 16:27:51 följande:
    använd vanligt vetemjöl du, går alldeles utmärkt!Det finns lika många recept på palt som det finns pitebor! Sen finns det alltid piteortens palt...
    vad är piteortens palt? Är det ett recept, eller färdiga som man köper?
  • Maggan78

    köpespalt!


    Det som inte syns finns inte. Bikinilinjen bl a
  • ladylovelylocks
    Maggan78 skrev 2007-11-06 16:29:19 följande:
    köpespalt!
    skit också, DET får jag nog ha väldans tur att hitta i en Irländsk affär

    Får vara nog glad att det finns polarbröd och Loka vatten hahaha
  • Kryddburken

    Åhh palt som är så gott!!
    Men ingen kokt potatis i inte, då blir det inte äkta! Å kornmjöl ska de va! Har ett recept på både pitépalt & ölandskroppkakor på bloggen.

    Farmor Pitépalt
    kryddburken.wordpress.com/2007/03/10/74/

    Stuvad palt
    kryddburken.wordpress.com/2007/04/23/stuvad-pitepalt/

    se till å spara det simmiga kokspadet på botten och använd till att baka ut bröd på, finns inge godare bröd! *S*
    kryddburken.wordpress.com/2007/04/09/saftigt-matbrod-kroppkaks-brod/

Svar på tråden Nån som kan ett bra recept på Pitepalt?