Avokado innehåller rätt fett
Avokado innehåller ovanligt mycket fett för att vara en frukt. Det mesta av fettet är emellertid nyttigt enkelomättat fett precis som i olivolja. Mer enkelomättat fett i vår kost och mindre av mättat fett tros minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
För de flesta går det därför utmärkt att äta avokado dagligen. En avokado per dag bör heller inte vara ett problem om man försöker gå ner i vikt.
Fler trevliga näringsämnen
Avokado är rik på B6-vitamin, folsyra, kalium och A-vitamin. Den innehåller också E-vitamin och antioxidanten lutein.
I den hittas också Glutathion som kraftigt antioxiderande och fettlöslig och Beta-sitosterol som är bra för kolesterol nivåerna.
Avokado skyddar levern
Japanska forskade gav avokado och 22 andra frukter till råttor. Varje grupp av råttor fick bara en typ av frukt. Råttorna gavs sedan ett ämne mycket giftigt för levern. De råttor som fick avokado var den grupp som fick minst skada på levern.
Kalium i avokado
Mer kalium, kalcium och magnesium i kosten från frukt, grönsaker och bär och mindre natrium minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Näring: Avokado
Foto: Marya
Vitaminer
Vitamin A: 1230 IU
Vitamin C: 15 mg
Vitamin B1: 0,2 mg
Vitamin B2: 0,3 mg
Niacin: 4 mg
Folsyra: 125 mg
Pantotensyra: 2 mg
Vitamin B6: 0,6 mg
Fler vitaminer finns i försumbara mängder.
Mineraler
Kalium: 1204 mg
Fosfor: 83 mg
Magnesium: 80 mg
Kalcium: 20 mg
Natrium: 20 mg
Järn: 2 mg
Innehåller små mängder av selen, mangan, koppar och zink.
Det finns förhållandevis mycket kalium i avokado. Andra goda källor är banan, mandlar, spenat och morot.
Flera sorters antioxidanter i avokado
Förutom enkel omättat fett och kalium innehåller avokado flera antioxidanter. Dels finns fenolföreningar som i bl.a. grönt te men också A-vitamin, betakaroten och C-vitamin.
En kost naturligt rik på antioxidanter tros minska risken för flera allvarliga sjukdomar som bl.a. cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
mer att läsa:
www.nyfikenvital.org/