Katrinplommonsufflé 4 port
200g kärnfria katrinplommon,
15-20 st hackade sötmandlar
4-5 st äggvitor
0,5 dl socker
Tillagningstid ca. 75 min
Sätt ugnen på 150gC
Hacka mandlarna.
Hacka plommonen mycket fint, är de hårda måste de först kokas mjuka.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda i sockret, mandeln och plommonen lite i taget under fortsatt vispning.
Lägg smeten i väl smord ugnssäker form med raka och rättså höga kanter.
Grädda i mitten av ugnen ca. 45 min.
Öppna inte ugnsluckan under första hälften av gräddningen, då sjunker sufflén ihop!
Servera sufflén genast med vispad grädde.
Kompott på torkad frukt 4 port
200 g torkade plommon (russin, aprikoser och äpplen)
4 dl vatten
½ dl socker
50 g hasselnötter
4 msk lättcrème fraich
Gör så här
Ta ur ev kärnor i den torkade frukten. Blötlägg den i vattnet över natten.
Sätt ugnen på 225°C.
Koka upp vatten och frukt i en gryta. Tillsätt socker och koka frukten tills den är mjuk.
Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 5 minuter. Gnugga av skalen i en ren handduk.
Servera kompotten ljummen med lättcrème fraiche och rostade hasselnötter.
Annars är det gott att hacka ner plommonen i bröd degen.