• October

    Tapas tips och recept sökes

    Vi har en ny liten tradition (tredje året nu) att äta tapas på lilla julafton. Söker efter nya tips och recept på vad som är gott. Misstänker att jag missat en hel del.
    Gärna några tips på hur man gör gravidvänliga tapas också. Man kan ju baka parmaskinka till chips har jag hört. Nån som har nåt recept på nåt litet knyte med ost som man upphettar så man kan äta den.
    Alla tips välkomna. Enkla tips är bäst.

  • Svar på tråden Tapas tips och recept sökes
  • palmblad

    Marinerade oliver
    Räkor
    Spansk potatisomelett; finns på ICA
    Ölkorv eller små kryddiga korvar
    Feta i marinad
    Ägg
    Inlagda minigurkor
    Musslor
    Lax

  • October

    Spansk potatisomelett låter spännande, det har jag missat. Gör du något speciellt med äggen?

  • palmblad

    Vi hade tapas-afton dagen innan vi åkte till Spanien i okt. Vi bara kokte äggen o halverade dem. Man kan ju piffa upp dem med en majonäsklick o en räka eller så.
    Potatisomelett finns färdig på ICA. Ca 50 kr, men mäktig så man storknar. ICA har ofta små tapashörnor o även färdiga tapas-brickor, men de är svindyra.

    Kräftstjärtar är också ett alt
    Och så aioli till


    October skrev 2007-12-05 11:38:16 följande:
    Spansk potatisomelett låter spännande, det har jag missat. Gör du något speciellt med äggen?
  • palmblad

    Kidneybönor hade vi också och så fruktsallad till efterrätt; färsk o konserverad frukt med konc. apelsinjuice över o vaniljsås.

  • October

    astalacasta - jag fattade inte vilket recept du menade, kan du förtydliga?

  • astalacasta

    Å, vad irriterande, verkar som om de har gjort om sidan så man inte kan direktlänka längre. De här var det:

    Gratinerade champinjoner
    [Guldkornrecept] Ett recept ur Guldkorn

    4 portioner eller 6-8 portioner på buffé

    24 stora champinjoner
    75 g rumstempererat Svenskt Smör
    150 g Västerbottensost®
    1 dl hackade soltorkade tomater i olja
    1 krm cayennepeppar
    1 tsk salt
    1 msk hackad färsk rosmarin

    Bryt loss fötterna från champinjonerna.
    Vispa smöret tillsammans med Västerbottensost och de övriga ingredienserna. Fyll champinjonerna med smöret och gratinera i 200° ca 15 minuter.

  • October

    Åhh tack, jag älskar champinjoner, det ska jag testa!

  • October

    Någon som har något recept på kanarisk potatis? Såna små rostade potatisar med en speciell dip till. Någon som vet vad jag menar?

  • October

    Köpte en bok om tapas igår, åhhh, vilka goda recept. Lite av det jag tänkte göra:
    vitlöksschampinjoner
    fyllda körsbärstomater
    små potatisar med aioli
    ostpuffar med stark tomatsalsa
    empadillas med ost och oliver (smördeg fyllda med ost, soltorkade tomater, oliver, ansjovis mm)
    chiliräkor

    Om någon har fler förslag så mottages det tacksamt! Är så sugen på tapas nu!

  • Atamon

    Följande recept kommer från boken "Tapas ? en klassisk samling spanskinfluerade recept"

    Friterad manchego

    Manchego är Spaniens mest berömda ost, och förekommer i olika stadier av lagring. Den vanligaste formen av manchego är den fasta, smakrika hårdosten, men den finns också i form at en mjuk, mild, olagrad variant som dock sällan finns att köpa utanför Spanien.

    6-8 portioner som del av ett Tapasutbud

    200 gram spansk manchegoost
    3 msk vetemjöl
    Salt och peppar
    1 ägg
    1 tsk vatten
    85 gram färska vita eller bruna brödsmulor
    Solrosolja, till fritering

    Skär osten i ca 2 cm tjocka trianglar eller i jämnstora tärningar. Häll mjölet i en plastpåse och krydda med salt och peppar efter smak. Knäck äggen i en låg form och vispa dem med vatten. Bred ut brödsmulorna på en tallrik.

    Skaka ostbitarna i mjölet så att de täcks och doppa därefter den mjölpanerade osten i äggblandningen. Doppa till sist ostbitarna i brödsmulorna så att de täcks runt om. Lägg över dem på ett stort fat och ställ in i kylskåpet tills de ska serveras.

    Strax före serveringen, hetta upp 2,5 cm solrosolja i en stor, tjockbottnad stekpanna eller hetta upp oljan i en fritös till 180-190 ° eller tills en brödtärning bryns på 30 sekunder. Lägg i ostbitarna i omgångar på 4-5 bitar så att oljans temperatur inte sjunker. Fristera ostbitarna i 1-2 minuter eller tills osten precis börjar smälta och ostbitarna blivit guldbruna runt om. Vänd dem en gång under tiden. Se till att oljan håller tillräckligt hög temperatur, annars dröjer det för länge innan paneringen blivit frasig och då kan osten inuti börja rinna ut.

    Lyft upp de friterade ostbitarna ur stekpannan eller fritösen med en hålslev och låt dem rinna av ordentligt på hushållspapper. Servera ostbitarna varma tillsammans med cocktailpinnar eller tandpetare.

    Variation: Manchegon kan ersättas med andra sorters ost, till exempel cheddar, mozzarella eller till och med hårt getost.

    -----------------------------

    Fyllda pimiento

    Var noga med att köpa hela paprikor, inte skivade. Det här receptet föreslår några olika fyllningar, med det slutgiltiga valet är ditt eget. Plocka upp paprikorna ur burken och spara oljan till senare. Fyllningarna räcker till 7-8 stycken fyllda paprikor.

    Variation: Pimiento är helt enkelt det spanska ordet är paprika, men utanför Spanien används det om de röda paprikor som grillas, skalas och säljs i glas- eller konservburkar. Finns det ingen pimientos del piquillo så leta efter en glasburk med sydafrikanska pappadew-paprikor. Receptet räcker till ca 36 stycken sådana

    185 gram konserverade eller inlagda hela pimientos del piquillo (svartgrillade söta röda paprikor)
    salt och peppar
    färska örtkvistar, till garnering

    Plocka upp paprikorna ur burken och spara oljan till senare.

    Fyllning med kvarg och örter

    225 gram kvarg
    1 tsk pressad citron
    1 pressad vitlöksklyfta
    4 msk hackad färsk slätbladig persilja
    1 msk hackad färsk oregano
    salt och peppar

    Lägg kvargen i en skål, tillsätt pressad citron, vitlök, persilja, mynta och oregano. Blanda samman väl. Salta och peppra efter smak.

    Fyllning med tonfiskmajonnäs

    200 gram avrunnet konserverat tonfiskkött, i olivolja
    5 msk majonnäs
    2tsk pressad citron
    2 msk hackad färsk slätbladig persilja
    salt och peppar

    Lägg tonfisken i en skål och blanda med majonnäs, pressad citron och persilja. Tillsätt 1 matsked av den sparade oljan från burken med inlagda paprikor och blanda väl. Salta och peppra efter smak.

    Fyllning med getost och oliver

    50 gram finhackade, urkärnade, svarta oliver
    200 gram mjuk getost
    salt och peppar

    Lägg de hackade oliverna i en skål och tillsätt getost, vitlök och 1 msk av den sparade oljan från burken med inlagda paprikor.
    Blanda alltsammans ordentligt och krydda efter smak med salt och peppar.

    Råga varje pimiento med en tesked av den fyllning du valt. Lägg pimienton i kylskåpet och låt dem ligga kallt i minst två timmar, tills de är fasta.
    Vid servering. Lägg dem på ett fat, torka bort eventuell fyllning som spridit sig över skalen. Garnera med örtkvistar.
    -------------------------------

    Zucchiniplättar med dipsås

    Det går bra att tillreda auberginer på exakt samma sätt, och även pinjenötssåsen kan göras med mandlar på precis samma sätt.

    8 portioner som del av en Tapasutbud

    450 gram små zucchini
    3 msk vetemjöl
    1 tsk paprikapulver
    1 stort ägg
    2 msk mjölk
    Solrosolja, att steka i
    Grovt havssalt
    Dipsås, t ex aïoli, stark tomatsalsa eller pinjenötssås

    Pinjenötssås

    100 gram pinjenötter
    1 skalad vitlöksklyfta
    3 msk spansk olivolja extra virgine
    1 msk pressad citron
    3 msk vatten
    1 msk hackad färsk slätbladig persilja
    Salt och peppar

    Om du valt att servera pinjenötssås till zucchiniplättarna så börja med att göra såsen. Häll pinjenötter och vitlök i matberedaren och kör till en puré. Tillsätt gradvis olivolja, pressad citron och vatten med motorn i gång så att det blir till en slät sås. Rör ner persiljan och krydda efter smak med salt och peppar. Häll upp i en serveringsskål.

    Skiva zucchinin diagonalt i tunna skivor, ca 5 mm tjocka. Häll mjöl och paprika i en plastpåse och blanda. Vispa ägg och mjölk i en stor skål.

    Lägg zucchiniskivorna i mjölblandningen och blanda tills de är täckta. Skaka bort överflödigt mjöl. Hetta upp solrosoljan i en stor, tjockbottnad stekpanna. Oljan ska stå i ca 1 cm upp i stekpannan. Doppa en zucchiniplätt i taget i äggblandningen och låt dem glida ner i den heta oljan. Stek zucchiniskivorna i omgångar i ett enda lager så att de inte ligger för trångt i pannan. Stek dem i 2 minuter eller tills de är frasiga och guldbruna.

    Lyft upp zucchiniskivorna ur stekpannan med hjälp av en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Fortsätt på samma sätt tills alla zucchiniskivorna är stekta.

    Servera zucchiniplättarna riktigt varma och strö havssalt över dem. Servera en skål dipsås efter eget val tillsammans med plättarna.
    ---------------------------------------

    Fräsande chiliräkor

    Det fina med den här rätten är att ugnsformen ställs på bordet och räkorna serveras fräsande varma, därav namnet. Oljan ska fortfarande fräsa så man brukar lägga en tallrik med bröd över formen när den bärs fram till bordet.

    8 portioner som del av ett Tapasutbud

    500 gram råa tigerräkor med skal (går utmärkt med färdigkokta tigerräkor också)
    1 små färska röda chilifrukter
    6 msk spansk olivolja
    2 finhackade vitlöksklyftor
    1 krm paprikapulver
    Salt
    Knaprigt bröd, till serveringen

    Börja med att dra av räkhuvudena. Dra bort skalen med fingrarna men lämna stjärtarna orörda. Gör ett ytligt snitt längs undersidan av varje räka med en vasskniv. Dra sedan ut den mörka tarmen och kasta den. Skölj räkorna under kallt vatten och torka dem noga på hushållspapper.

    Dela chilifrukterna på längden, ta ur kärnorna och finhacka köttet. Det är viktigt antingen ha handskar på sig eller tvätta händerna mycket noga när man hackat färdigt eftersom saften från chilin kan irritera känslig hud, särskilt runt ögon, näsa och mun. Man måste framförallt vara noga med att inte gnida sig i ögonen efter att ha rört vid det hackade chiliköttet.

    Hetta upp olivoljan i en stor, tjockbottnad stekpanna eller ugnsfast gryta. Lägg i vitlöken och stek i 30 sekunder. Tillsätt räkor, chili, paprikapulver och en nypa salt och stek i 2-3 minuter under konstant omrörning, tills räkorna blir rosa och börjar kröka sig.

    Servera räkorna i ugnsformen medan de ännu är fräsande varma. Ställ fram cocktailpinnar eller tandpetare att spetsa dem på och knapriga brödbitar för att suga upp den aromatiska oljan.

  • Atamon

    Och följande recept är från Ica

    Vitlöksstekta champinjoner

    2-3 stora tomater
    2 klyftor vitlök
    1 msk olja
    200-250 gram färska Champinjoner
    1,5 dl torrt vitt vin
    1 msk socker
    1 msk koriander (torkad koriander fungerar utmärkt)
    1/2 tsk salt
    1-2 krm cayennepeppar
    1 kruka kruspersilja (torkad persilja går bra)

    Dela tomaterna, gröp ur innanmätet och skär tomatköttet i fina tärningar. Skala och grovhacka vitlöken. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs korianderfröna i ca 1 minut. Tillsätt champinjoner och vitlök och fräs i fem minuter. Rör om då och då. Häll på vin, socker och tomatköttet. Salta och peppra. Sjud under lock i ca 10 minuter. Grovhacka och vänd ner persilja.

    -----------------------------

    Spansk kyckling med mochorocho-potatis
    Portioner: 4

    Ingredienser

    4 kycklinglår med skinn (går utmärkt med kycklingfiléer också)
    1 tsk salt
    1 msk oliv- eller rapsolja
    1 vitlöksklyfta
    1/2 msk torkad piri piri

    MOCHOROCHOPOTATIS
    1 kg färskpotatis (jag använde vanlig vinterpotatis i mindre storlek)
    2 röda paprikor
    4 tomater
    1 gul lök
    1 msk olivolja
    1 vitlöksklyfta
    1 tsk spiskummin
    1 tsk koriander
    1 tsk tabasco
    2 salladslökar

    TILLBEHÖR
    turkisk yoghurt

    Gör så här
    1. Gnid in kycklingen med salt, olja, krossad vitlök och piri-piri.
    2. Grilla den i ugnen eller på grill med lock ca 30 minuter. Kontrollera att kycklingen är helt färdig, dvs att köttsaften är klar.
    3. Koka potatisen.
    4. Skär paprika, tomat och lök i grova bitar och fräs i oljan i en kastrull. Tillsätt vitlök, spiskummin och koriander.
    5. Koka grönsakerna mjuka i ca 5 minuter under lock och mixa dem. Tillsätt tabasco. Salta och peppra efter smak.
    6. Blanda såsen med nykokt potatis och garnera med tunt skivad salladslök.

    Tips!
    Turkisk yoghurt är gott till.

Svar på tråden Tapas tips och recept sökes