• ordning i oredan

    Pepparkaksdeg med färdig pepparkakskrydda

    Någon som har ett pepparkaksrecept där man använder färdigblandad pepparkakskrydda??

  • Svar på tråden Pepparkaksdeg med färdig pepparkakskrydda
  • linhol

    Det står väl på påsen?!


    Freja-mammas lilla prinsessa
  • ordning i oredan

    Inte på den jag har. Köpt i en mindre butik men kryddor i lösvikt.

  • LadyHell

    Enligt Santa Marias påse med pepparkakskryddor:
    300g margarin
    1½ dl sirap
    4 dl socker
    1 påse kryddor (20g)
    3 ägg
    2 tsk bikarbonat
    ca 1,3l mjöl

    koka upp margarin, socker, sirap och kryddorna. låt kallna, tillsätt äggen. blanda bikarbonat med lite mjöl och rör ner i smeten. tillsätt resterande mjöl. arbeta dege slät. låt vila minst 3 timmar. kavla, stansa och grädda i 175-200 grader ca 8-10 min

    satan så liten texten var
    lycka till =)

  • ordning i oredan

    tusen tack! NU ska det BAKAS!

  • LadyHell

    varsegod, hoppas det blir bra, det värsta är att låta degen vila

  • ordning i oredan

    Eller att försöka att inte äta upp degen innan det blivit kakor av den;)

  • LadyHell

    hihi japp ska på julbak själv i helgen. normala peppargkaksdegen brukar ligga på 6-7kg, i år blir vi fler så den kommer nog ligga på ca10kg kan jag gissa. (vi tycker om pepparkakor ) på den "lilla" degen brukar 0,5-1kg bli uppätet men gissar att det blir mer i år eftersom det kommer fler barn/ungdomar än valigt. kan knappt vänta att få äta nybakta lussebullar

  • ordning i oredan

    Lussebular är inte helt fel.... Kör du med kesella eller ägg för att de inte ska bli torra?

  • LadyHell

    150g smör
    1½ dl vit sirap
    50g röd jäst
    5 dl mjölk
    250g kesella
    1 ägg
    2 kuvert saffran
    salt
    mjöl
    (ägg till pensling)
    russin om så önskas

    Vispa smör och sirap poräst.
    värm kesella och mjölk, häll över smulad jäst.
    tillsätt ett par msk av smörblandningen, ägget och saffran.
    Blanda i 15dl mjöl, låt vila 30 min.
    tillsätt resten av smöret och mjöl till sedgen blir bra.
    baka ut och låt vila 30 min.pensla, 250grader i ugnen tills fin färg.

    tiden är beroende på hur stora sakerna är, därför vill jag inte skriva någon.
    Vii gör ungefär hälften av bullarna som lussekatter och ungefär hälften som när man gör kanelbullar men istället för kanel och socker strör vi över hackad vit choklad. väldigt onyttigt men guuudomligt gott

  • ordning i oredan

    Ett recept jag inte provat. Ska absolut testa detta i år! Hur mycket mjöl totalt. Kanske 15 dl + lite på känn eller?

  • LadyHell

    kör på känn, hellre för lite för då kan man knåda i lite extra vid utbaket än en stenhård bulle, brukar göra dubbla receptet så blir träligt att stå å räkna, plus att jag har ett hemskt minne. men kan tänka mig kanske 20-25 dl totalt men är osäker.
    så hoppas på att du är lite van att baka .

  • ordning i oredan

    inte helt tappad bakom en vagn;)

    tack för alla tips!

Svar på tråden Pepparkaksdeg med färdig pepparkakskrydda