Jag har två olika recept, brukar dock inte göra "egen" utan köper alltid färdig mix, den brukar bli jättegod
Godaste pepparkakan
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smält margarin
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
Ströbröd (till bakformen)
Gör så här:
1. Smörj och bröa en sockerkaksform på 1, 5 liter.
2. Smält margarinet och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker "pösigt".
4. Blanda de torra ingredienserna ocn rör ner i äggsmeten.
5. Rör i mjölken och sist det smälta margarinet.
6 Rör ihop allt ordentligt.
7. Häll smeten i formen.
Grädda i 200 grader på nedersta falsen i ugnen, ca: 40-45 minuter. Känn med sticka om kakan är klar.
Mjul pepparkaka med filmjölk
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl filmjölk
1 ½ tsk ingefära
1 ½ tsk nejlikor
2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt, gärna med elvisp.
Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och det smälta matfettet. Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.