• Söta Nasse

    Recept på saftiga lussebullar -utan kesella

    Jag brukar alltid baka mina lussebullar med kesella för att dem blir så saftiga då, men sonen är allergisk mot mjölk, så jag behöver ett gott och saftigt recept utan kesella, så att jag kan byta ut mot mjölkfritt


    ♥♣ ♥ Yes, we did it again ♥♣♥
  • Svar på tråden Recept på saftiga lussebullar -utan kesella
  • bumse2

    Ingredienser
    ca 30st

    175 g Smör
    5 dl mjölk
    2-3 påsar Saffran
    1 tsk Kardemumma
    50 g Jäst
    2 dl Socker
    1/2 tsk Salt
    14 dl Vetemjöl
    1/2 dl Russin
    1 Ägg (till pensling)

    Beskrivning

    Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
    Smula i jästen.
    Blanda i saffran.
    Rör i socker och salt.
    Arbeta därefter in så mycket av mjölet att degen fortfarande är lös
    men hanterbar. Nu ska degen jäsa i cirka 40 minuter i degbunken.

    Arbeta ned och stjälp sedan upp degen på det mjölade bakbordet.
    Knåda den smidig med så lite mjöl som möjligt.
    Dela degen i 30 bitar som du rullar till längder och formar till
    Lussekatter.

    Värm ugnen till 225-250 grader under den tid lussekatterna jäser
    på plåten. Räkna med ungefär en halvtimme.
    Tryck därefter ned russinen och pensla med uppvispat ägg.
    Grädda lussekatterna mitt i ugnen till de fått fin färg.
    Räkna med mellan 5 och 10 minuter.
    Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
    Lägg dem därefter lufttätt.

    Tips:
    Saftiga lussebullar ska det vara.
    Hemligheten är att inte snåla på smöret, absolut inte jobba in för
    mycket mjöl och att inte grädda lussekatterna för länge.
    Lussekatter ska tas direkt ur ugnen precis då de fått färg.
    Ta hellre ut dem för tidigt än för sent.

  • Söta Nasse

    jo, jag snålar alltid med mjölet, så att de är på gränsen att de klibbar fast i handen när man rullar dem. Och fett är jag inte ett dugg rädd för.
    Tack för receptet. ska testa det i veckan.

    Du råkar inte ha nått bra recept på mjuk och saftig pepparkaka också?


    ♥♣ ♥ Yes, we did it again ♥♣♥
  • Tokaungen

    Du kanske kan prova att byta ut kesellan mot någon sojaprodukt istället? Alpro har en produkt som liknar naturell yoghurt men jag kan inte för mitt liv komma på vad den heter nu, grön halvlitersförpackning är det i alla fall...men vad sjutton heter den?

    Utan soja är det nog mjölkfritt margarin och ägg i mängd som gör susen. Eller kanske riven mandelmassa?

  • bumse2

    Jag har två olika recept, brukar dock inte göra "egen" utan köper alltid färdig mix, den brukar bli jättegod

    Godaste pepparkakan

    2 ägg
    2 dl strösocker
    50 g smält margarin
    1 dl mjölk
    2 tsk bakpulver
    2 tsk kanel
    1 tsk malda nejlikor
    1 tsk ingefära
    1 tsk kardemumma
    3 dl vetemjöl
    Ströbröd (till bakformen)

    Gör så här:

    1. Smörj och bröa en sockerkaksform på 1, 5 liter.

    2. Smält margarinet och låt svalna.

    3. Vispa ägg och socker "pösigt".

    4. Blanda de torra ingredienserna ocn rör ner i äggsmeten.

    5. Rör i mjölken och sist det smälta margarinet.

    6 Rör ihop allt ordentligt.

    7. Häll smeten i formen.

    Grädda i 200 grader på nedersta falsen i ugnen, ca: 40-45 minuter. Känn med sticka om kakan är klar.

    Mjul pepparkaka med filmjölk

    100 g smör eller margarin
    2 ägg
    2 dl socker
    1 ½ dl filmjölk
    1 ½ tsk ingefära
    1 ½ tsk nejlikor
    2 tsk kanel
    1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
    3 dl vetemjöl
    Gör så här:
    Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

    Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt, gärna med elvisp.

    Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet.

    Tillsätt vetemjöl och det smälta matfettet. Blanda till en jämn smet.

    Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.

    Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

Svar på tråden Recept på saftiga lussebullar -utan kesella