Grundrecept amerikanska muffins
2 C vetemjöl (4, 8 dl, 5 dl funkar)
3 tsk bakpulver
2 msk socker
2 krm salt
1 stort ägg, uppvispat
1 C mjölk (2,4 dl = 2,5 dl)
3 msk neutral olja eller smält smör (knappt 50 g smör)
Blanda torra ingredienter i en bunke.
Vispa ihop ägget i en annan skål, tillsätt mjölk och smör/olja.
Rör ned vätskan i mjölblandningen bara precis så att det blandas. Smeten ska vara klumpig.
Fyll (smord eller teflon) muffinsplåt (amerikansk storlek) till 2/3.
BAka i ca 20 minuter i 200-225 grader (400 F)
VAriationer:
* Blåbär: öka sockret till 4 msk, vänd ner 1 C (2,5 dl) blåbär i smeten. Strö ev kanel + socker överst
* Sylt: Fyll formen till 1/3 tillsätt knappt en msk god sylt och mer smet på toppen
* Majsmjöl (JÄTTEGOTT) Byt hälften av mjölet till stenmalet gult majsmjöl
* Choklad: Tillsätt 100-200 g grovhackad god choklad av valfri (gärna blandad) sort till smeten. KAnske även lite nötter om man är sugen.
* Ost: Skippa sockret och tillsätt lagom med god ost i små kuber. Lite parmesan på toppen
Det är bara fantasin som sätter gränser.