Halloncheesecake
100 g smält smör
200 g digestivekex, smulade
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
100 g philadelphiaost
färska hallon
Blanda smält smör och smulade digestivekex och tryck ut i en form med löstagbar kant. Vispa grädden med vaniljsockret. Blanda florsocker och ost och tillsätt detta till gräddvispet. Bred ut blandningen över smör/kexbottnen. Häll över drottningkräm och låt stå i kylen över natten. Strö över färska hallon innan du serverar.
(www.gronmat.net)
Apelsin- och pepparkaks cheescake
Ingredienser
30 pepparkakor
100g smält smör
Fyllning
3 ägg
1,5 dl socker
200 g philadephiaost
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk färskpressad apelsinjuice
Topping
2dl créme fraiche
0,5-1 dl florsocker
Garnering
apelsinskalsstrimlor
*Mixa eller stöt perpparkakorna och rör ner smöret.
*Bred ut dem i en smord form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
*Förgrädda pepparkakskalet i ugnen cirka 10 minuter.
*Rör ihop ägg och socker poröst. Vänd ned ost, apelsinskal och apelsinjuice i smeten.
*Bred ut den i formen med pepparkaksalet och grädda i ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter. Ta ut formen och låt kakan kallna.
Rör ihop créme fraiche och florsocker och bred ut över den kalla kakan och ställ gärna in kakan i kylskåp någon timmer eller över natten.
*Garnera med apelsinskal.
(www.sydostran.se)
Det är jättegott att byta ut digestivekexen mot pepparkakor eller ta 50/50...