Försvinner all näring i grönsaker när man kokar dem?
När grönsaker har varit frysta eller när man tillagar dem, försvinner all näring?? Eller hur lagar man nyttigt??
När grönsaker har varit frysta eller när man tillagar dem, försvinner all näring?? Eller hur lagar man nyttigt??
Koka grönsakerna i så mycket vatten att det täcker grönsakerna. Har man för mycket vatten försvinner det näring med vattnet. Koka med lock på också.
Nej det försvinner bara om man överkokar dem, har jag fått för mig i alla fall.
Grönsaker är alltid nyttigt - oavsett hur länge de kokats. Om du gör ex köttgryta med rotfrukter så är det naturligtvis en bra rätt.
Sen beror det på vad du menar med näring. Framförallt vitaminer har en tendens att koka bort / sönder.
Lägg i grönsakerna efter att vattnet börjat koka så sparar du maximalt med vitaminer och mineraler i maten!
Bästa sättet att koka grönsaker: Ångkokning. Näst bästa: koka i så lite vatten som bara möjligt (man behöver alls inte ha vatten så de täcks). Näringsämnen kokar ut i vattnet. Om man använder kokvattnet t ex till att späda sås med så får man ju tillbaka en del. Tillagning i mikro är också ett av de bästa sätten. Bevarar vitaminer och mineraler men det är delade åsikter om hur enzymer överlever mikrotillagning.
Kan man inte kyla ner vattnet som blir över efter kokningen och göra en fin proteindrink på det?
Nej, det gör det inte. Vissa grönsaker (tex morötter) tillgodoser vi oss mer vitaminer i om de är kokade och frysta grönsaker innehåller ofta mer vitaminer än färska.
Kan man inte kyla ner vattnet som blir över efter kokningen och göra en fin proteindrink på det?