• anne82

    är det farligt att ha högt hb eller inte?

    har hört olika om det där.
    har hb mellan 145-150 och har hört att det betyder att man har tjockt blod och det kan leda till proppar i moderkakan som jag också fick-03.
    äter nu trombyl för det,men har fortfarande hb på 150 fast jag slutat med vitamintabletter.
    vilka rätter är jätte järnrika?kanske ska undvika äta sånt?v.27.

  • Svar på tråden är det farligt att ha högt hb eller inte?
  • Kfk

    Mystiskt! Min BM vill att mitt HB ska vara runt 145-150. Iallafall så är all leverblodmat ju järnrik, kött (särskilt nötkött), broccoli, spenat (alla mörggröna grönsaker), baljväxter osv. Men det är ju konstigt att sluta med viss mat som egentligen är bra.

  • Liten

    Jag har hört (vet dock inte var, så man kanske inte ska ta det för allvarligt) att hb ska ligga mellan 120 och 140. 120-100 ska leda till att man blir trött och får huvudvärk, vad som händer om man får under 100 vet jag ej.. Över 140 har jag hört precis det du skrev...

    Vet inte vad som är jättejärnrikt förutom blodrätter, men du kanske ska undvika att äta för mycket c-vitamin och istället dricka och äta massor med mjölkprodukter?
    Haha, känns lite sjukt att ge tvärt-om-råd..

  • Majsan70

    Jag har alltid högt Hb. Mitt ligger runt 160-185.
    Rökare har i allmänhet lite högre än andra, men jag röker inte.
    Har man allvarligt högt, typ över 200 så kan detta i sin tur medfölja att man kan få en viss typ av leukemi. Jag kommer dock inte på namnet på sjukdomen just nu.

    Ligger man under de utsatta värden skall detta inte alls medföra nån risk.

    Ligger man mycket under normalvärdena så får man anemi, vilket leder till bland annat trötthet, yrsel och annat smått o gott.

  • Rapunzella

    Hej!

    C-vitamin påverkar inte Hb:t, däremot så skall du nog se till att du dricker ordentligt också, eftersom Hb:t också kan stiga om man blir uttorkad.

  • Småtting

    Instämmer med Hampelina, högt blodvärde beror (ofta) på att man är uttorkad. Drick mycket så späder du ut blodet. Det är iallafall instruktioner vi fått av vår sjuksköterska på jobbet angående patienter med för högt hb

  • Åttan

    Jag har oxå högt Hb. Mellan 170-180. Har gått genom massor av tester och en blodspec. läkare talade om för mig att:

    Aldrig äta blodmat som innehåller mycket järn.
    Aldrig dricka sk blutsaft.
    Äta så LITE c-vitamin som möjligt eftersom det hjälper järnet att stanna i kroppen!!!! (detta innebär oxå apelsiner, citroner mm)

    Ät inte sån frukt eller drick inte vitaminer. Om du har det som jag, så gör det bara att det blir värre.....

    Lycka till.

  • Petra m K o M

    150 är helt normalt och där ska man helst ligga.
    Själv ligger jag runt 100-110 och det är INTE roligt..

  • sonja34

    Anne 82. JAg tycker det är ganska allvarliga saker du frågar om och tycker inte att du ska börja exprementera själv utan fråga din barnmorska eller läkare. Du äter trombyl vilket tyder på att du behandlas nu av specialister och då ska du fråga dom i första hand. Har du fått råd att äta normalt så gör det och börja inte med en massa dieter och konstigheter!!

  • anne82

    grejen är den att min bm påstår att allt är normalt!!
    trombylen skrev dom ut på spec.mödra.
    det ligger inte här i stan,jätte svårt att få tag i läkaren per telefon.jag har börjat drick massor eftersom att jag har sånn huvudvärk alltså,varje dag!!

  • Makaroner

    Jag hade HB på 138 som högst men jag låg ung runt 130 hela graviditeten. Jag åt mycket citrusfruter, som många skrivit tidigare så hjälper c-vitaminet blodet att ta upp järn. Järnrik mat är bla jorddubbar, broccoli, nyponsoppa, persilja och bönor, lever, blodpudding, kött.

  • anne82

    det blir inte så mycket färsk frukt för mig eftersom att jag är allergisk mot alla kärnfrukter.
    juice kanske inte innehåller så mycket c-vitamin som en riktig apelsin?

  • kixan

    Kopierat om järnvärdet från www.babyboom.nu/guider/GFAQ/faqgravindex.html

    "Endast 10 % av alla kvinnor har så stora järndepåer så de klarar sig igenom en graviditet utan extra tillskott. Eftersom de allra flesta kvinnor tömmer sina järndepåer under en graviditet så brukar man äta järntillskott så man inte ska drabbas av blodbrist efter graviditeten. Undantaget de kvinnor som har mycket höga Hb-värden eller har intolerans mot järn.

    För höga blodvärden hos gravida från mitten av graviditeten har också visat sig öka risken för låg födelsevikt och för att föda för tidigt, bland annat. Detta medför också en ökad risk för blodtrycksförhöjning hos kvinnan. Det finns alltså ingen anledning till att sträva efter väldigt höga blodvärden under graviditeten."

    Här står det inget om vad som är för högt järnvärde, men jag läste nånstans (minns inte källan nu, det kan ha varit i någon tråd här på FL också) att över 155 är för högt.

  • Linda1976

    www.niomanader.se/content.asp

    Läs detta!!

    Jag har haft runt 150 hela tiden, trots detta sa min bm att jag skulle äta järn!! Galna människa!! Fick dock,efter mycket tjat, träffa läkare och enl henne så var det ingen fara, man ska helst ha under 146 enl studien från Karolinska (se länken). Jag har dock undvikit för mycket kött och broccoli och leverpastej.Blodmat äter jag ändå inte.

  • delicato

    det ska vara så jobbigt med detta hb. antingen har man för lite eller för mycket... aah.. jag har runt 110 och nu måste äta järntabletter. å har man för mycket så måste man ta nåt annat... blää

Svar på tråden är det farligt att ha högt hb eller inte?