• Lille Mammsen

    havremjölk och gluten -snabbt svar tack!!!

    Jag är lite förvirrad just nu..
    Letar recept på köttgyta som ska passa både till laktos, mjölkprotein och gluten..
    hittade en köttgryta med havremjölk i.. Står att den ska vara glutenfri.. kan en glutenintolerans verkligen dricka havremjölken???
    Ska man inte unvika havre??????????

    SNURRIG!!!!

  • Svar på tråden havremjölk och gluten -snabbt svar tack!!!
  • Lola Jämtland

    Från www.celiaki.se:

    "Gluten är ett protein i vete, råg och korn som personer med celiaki inte tål."


    //Gott Nytt År!
  • Vindruvan

    Beror nog på hur känslig man är. Hör med den som ska äta, h*n borde ju veta

  • Rebecka75
    Camilla1974 skrev 2007-12-31 12:40:38 följande:
    Det kan finnas spår av det...
    Ok, visste inte det. Enligt en dietist vi pratat med så finns det inget.. Tur att det finns folk som vet när inte specialisterna ens har koll på sånt (obs, detta är inte ironi utan ärligt menat)
  • Mirakel händer
    Rebecka75 skrev 2007-12-31 18:03:03 följande:
    Ok, visste inte det. Enligt en dietist vi pratat med så finns det inget.. Tur att det finns folk som vet när inte specialisterna ens har koll på sånt (obs, detta är inte ironi utan ärligt menat)
    Det berättade min man svägerska hon har haft sin glutenintolerans sedan hon var ca 3 år å nu är hon 31 år. Hennes dotter fick nyligen samma diagnos hon blir 3 år i mars. Å hennes storebror fick diagnos barndiabetes slutet på oktober Så vi försöker göra allt så alla kan äta när det är jul och födelsedagar. Vi har även sonen som är laktosintolerant.
  • Rebecka75

    Ojdå, det låter som om det inte är den lättaste sak att få till så det passar alla. Jag tyckte det var svårt att undvika mjölk bara när vi misstänkte det...

  • Mirakel händer
    Rebecka75 skrev 2007-12-31 19:54:42 följande:
    Ojdå, det låter som om det inte är den lättaste sak att få till så det passar alla. Jag tyckte det var svårt att undvika mjölk bara när vi misstänkte det...
    man lär sig med tiden...
  • Lille Mammsen

    Tack alla er för era svar.

    Det är min dotter som har gluten, men vi har nys fått reda på det så jag har ingen anning om hon kan äta små mängder havre.

  • Frida Linde

    Oavsett om man märker av att man har fått i sig LITE gluten eller inte så händer samma sak i kroppen. Det finns människor där gluten skadar deras tarmar otroligt mycket utan att de märker något annat än lite trötthet. Så även om man nu skulle kunna äta lite gluten och inte märka något i magen är det ingen bra ide. För samma sak som när du blir jättesjuk händer inuti kroppen. 

  • skogsvitter

    Men havre i sig innehåller ju faktiskt inget gluten. Däremot finns det en pytteliten risk att det blivit kontaminerat med gluten om det processas i samma maskiner som vete. Personligen har jag funderat på om detta bara är ett uselt säljargument för att sälja svindyra havreprodukter i glutenfria hyllorna istället för att köpa vanliga havregryn. Hur svårt ska det vara att separera de två sädesslagen liksom, eller helt enkelt rengöra maskinerna??

    När man gör mjölk av havre är det rimligtvis i helt andra processer och därmed maskiner, annars skulle man ju fått höra varningar överallt. Vet flera glutenintoleranta som äter havreprodukter (i muliallergiska familjer är det många gånger det enda som fungerar för hela familjen) och det är inga som helst problem.

    Som sagt. Havre är glutenfritt.

  • Sweet life

    Säger som skogsvitter!

    Här hemma har vi två glutenintolleranta och det ena är en kille på 1 år. Han älskar sin havremjölk, han är även mjölkallergiker så därför har vi inget alternativ. Han har inte visat några symptom alls och på senaste undersökningen av tarmen som gjordes så har inflammationen läkt som han hade när dom satte diagnosen. 

  • Krisokaos

    Det är inte bara maskinerna. Havre odlas på samma fält där man tidigare har odlat andra sädesslag. Därför kan den vara blandad med de andra södesslagen redan vid skörden.

    Sk ren havre (Sempers svindyra) kommer från fält där man har odlat havre i flera år.

    Min dietist säger att som vuxen glutenintolerant kan man ta risken, men avråder barn.

  • skogsvitter
    Krisokaos skrev 2013-07-30 09:54:57 följande:
    Det är inte bara maskinerna. Havre odlas på samma fält där man tidigare har odlat andra sädesslag. Därför kan den vara blandad med de andra södesslagen redan vid skörden.
    Sk ren havre (Sempers svindyra) kommer från fält där man har odlat havre i flera år.
    Min dietist säger att som vuxen glutenintolerant kan man ta risken, men avråder barn.
    Vart kan man läsa om det? Jag är högst skeptisk till en sådan förklaring...

    Så här står det på sempers sida:
    "Ren havre är slut hos producenterna i hela Europa. Det finns ingen prognos på när det kommer in på nytt".

    Ok, och det ska man bara tro på bara för att semper skriver det på sin produktinformation..? För all framtid?
  • skogsvitter
    Sweet life skrev 2013-07-30 09:49:03 följande:
    Säger som skogsvitter!

    Här hemma har vi två glutenintolleranta och det ena är en kille på 1 år. Han älskar sin havremjölk, han är även mjölkallergiker så därför har vi inget alternativ. Han har inte visat några symptom alls och på senaste undersökningen av tarmen som gjordes så har inflammationen läkt som han hade när dom satte diagnosen. 
    Ja en undersökning borde ju i allra högsta grad visa eventuell påverkan även om man inte märker det själv. Jag tycker man ska ta det där med havren med en stor nypa salt

    Men visst, sen kan ju magen reagera om man äter havre just mot fibermängden. Gasig mage osv är ju inte ovanligt om man äter tex havregrynsgröt, men det är ju inte pga gluten utan pga fibrer. Små barn klarar inte av så mycket fibrer, så på så sätt behöver man ju ändå tänka på att vara försiktig rent allmänt med fiberrika produkter. Mjölkprodukter av havre är ju dock en annan femma.
Svar på tråden havremjölk och gluten -snabbt svar tack!!!