Kan man baka en sockerkaka som en diabetiker kan äta?
Jag menar kan man verkligen byta ut strösockret mot nåt substitut? Kanske bättre att baka nån annan kaka? Eller nån småkakor kanske?
Jag menar kan man verkligen byta ut strösockret mot nåt substitut? Kanske bättre att baka nån annan kaka? Eller nån småkakor kanske?
kan du inte bara minska på sockret?
jag vet att öb tidigare sålde sötningsmedel. Och där stod det hur mkt man skulle ha av sötningsmedlet som motsvarade i socker.
Du kan använda vanligt sötningsmedel som är lämpat för bakning men ta gärna mer än det som rekommenderas för vanligt socker i receptet.
Kolla recept på www.canderel.se
Sockret är ju en av huvudingredienserna. Man vispar ju socker o ägg för att få upp fluffet (eller hur jag ska uttrycka mig)
Därför är jag osäker på om man verkligen kan göra en diabetikervänlig sockerkaka
Sockerkaka är den enda enkla kaka jag baka (allt annat tar sån tid)
Byter du bara ut sockret mot sötningsmedel, kommer kakan inte att jäsa och bli stenhård!!! På vissa sötningsmedelsförpackningar (puh!! Långt ord... ) finns recept. Annars kan du ju alltid baka kanelbullar!!! Byt ut allt socker utom 0,5dl i degen. Det är vad ett paket jäst behöver för att jäsa. Själva sockret försvinner i jäsningen. Se bara till att ditt söt.medel är till för mat och bakning.
Det går jättebra att baka en sockerkaka med canderel!
Det var det jag misstänkte.
Får se om jag kan hitta nåt recept på nån kaka som inte tar sån tid att baka (ska jag göra bullar måste jag be maken ta fram hushållsassistenten o sånt - har svaga handleder)
Bärsnitt
Ca 20 st
100g kallt margarin
5 dl vetemjöl
200 g kesella
200-250g bär tex hallon
1 ½ msk lättströ
4 tsk maizena ägg till pensling
hackad mandel till garnering
Ugn: 225 c
Gör så här:
Finfördela margarinet i vetemjölet till en grynig massa. Tillsätt kesellan och forma degen till en längd.
Dela den i två delar och kavla ut dem till degkakor med måtten 18 x 25 cm.
Flytta över dem på papperstäckt plåt och lägg en sträng med bär tex hallon, längs mitten av de avlånga
degplattorna.Blanda lättströ och maizena och fördela hälften på varje längd ovanpå bären.
Vik degen på "tre" så att den blir 6 cm bred. Pensla uppvispat ägg. Strö över hackad mandel(kan uteslutas)
och grädda i mitten av ugnen i 225 c i ca 15 minuter. Skär upp längderna i 2 ½ cm breda bitar.
Kakorna kan frysas.
Chokladkaka med flagad mandel
Det här behövs:
1 msk flagad sötmandel
2 ägg
1 dl hermesetas lätt strö
1 msk hett vatten
2 ½ dl vetemjöl
1 ¾ tsk bakpulver
1 ½ msk kakao
½ dl olja
1 ¼ dl lättmjölk
Margarin och ströbröd till formen
Ugn: 175 c
Gör så här:
Mandeln ger kakan fin garnering men kan uteslutas. Smörj och bröa en form som rymmer 1,2-1,5 liter
och strö över botten med 1 msk flagad söt mandel. Vispa upp äggen och sötningsmedlet och vattnet.
Smeten blir inte så tjock och pösig som när du använder vanligt socker men skall ändå vispas luftig.
Häll i vetemjöl, bakpulver och kakao men rör inte förrän du också har hällt i oljan och mjölken.
Skrapa ned smten i formen och grädda på andra fasen nerifrån i 175 c i ca 25 minuter.
Kakan kan frysas.
Fluffiga Äppelmuffins
Detta behövs till ca 12 st:
50 g malda hasselnötter
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
3 msk sötningsmedel
30 g smält smör el margarin
½ dl lättmjölk
2 äggvitor
¾ äpple kanel
Ugn: 225
Gör så här:
Mal nötterna och blanda dem med mjöl, bakpulver och sötningsmedel. Smält smöret,
låt det svalna något och tillsätt mjölken. Blanda samman allt utom äggvitorna till en
jämn smet. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem. Klicka smeten i formarna och
lägg en tunn klyfta äpple i varje samt strö kanel över. Grädda dem mitt i ugnen
8-12 minuter.
Lingonkaka
Det här behövs:
150 g smör eller margarin
3 ägg
2 äpplen
1 dl osötad lingonsylt eller lingon
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk kanel
Ugn: 150
Gör så här:
Rör fettet pösigt med äggen, som tillsätts ett i taget. Hacka de
skalade äpplena och rör ner dem i smeten tillsammans med lingonsylten.
Blanda mjölet med bakpulvret och kanelen. Blanda ner detta i smeten.
Häll den i en välsmord och bröad form som rymmer 1 ½ l. Grädda kakan
nederst i ugnen i ca 60 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna under formen.
Tack
Vågar dock inte ha i varkens nötter eller choklad. Min bekant har graviditetsdiabetes + att det är en ny bekant så jag vet riktigt vad hon tål eller inte gillar
Sockerkaka är så neutralt, alla brukar ta i alla fall en skiva... Men men, jag hittar nog nåt
min pappa är diabetiker o vi gör alltid vanlig sockerkaka men minskar på fettet!!
Sockret i sig är inte så farligt - det är snarare fettet man ska se upp för...
Jag brukar inte ha fett i min sockerkaka utan vatten (den blir jättesaftig o god om jag får säga det själv, o det får jag )
sockerfri kaka
4 ägg
sötningsmedel som motsvarar 2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver.
Smörj och bröa en bakform ca 2 liter.
Dela äggen och vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt äggulorna och suketter strö växelvis under fortsatt vispning.
Blanda bakpulvret med mjölet och vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
Häll smeten i formen, grädda kakan 175-200 grader i ca 25 minuter.
Denna kaka kan användas som tårtbotten.
Tack Anna
Ska prova det receptet.
Tänk bara på att inte ta mer sötningsmedel än det står på paketet, sötnings medel är 100 gånger sötare än socker.
och som nyfiken gul skriver är det bättre att minska på fett än socker.
Min son är diabetiker och vi bakar som vanligt men halverar socker mängden och använder bara flytande margarin som är bättre än hårt margarin.
Vi använder aldrig sötningsmedel, lite vanligt socker är nyttigare än sötningsmedel.