Surdeg!!! Tråd för oss som vill/kan baka m surdeg!
Jag gjorde i ordning 1 dl grovt rågmjöl och 1 dl vatten som fick stå och gucka till sig i tre dagar. Den blev först tjock och lite bubblig, sedan vattnig. Då bakade jag i ytterligare 1 l vatten och 1 l rågmjöl, det fick stå i två dagar innan jag gjorde små påsar (ca 1 dl i varje påse) av hela klabbet och slängde in i frysen. Allt enligt recept på baksidan av påsen. Jag har dock några frågor:
Hur vet jag att det blev rätt? Det luktade precis som min bebis blöja om det hela.
Vilken jästid ska jag ha? Kalljäsning eller varmjäsning?
Måste jag blanda ilite jäst i spadet ändå?
Hur stor skillnad är det på att göra surdeg med eller utan jäst?
Tips på gott bröd?
Alla tips och kommentarer är välkomna! Min dröm är en surdegs-FAQ.