• figurehead

    Erfarenhet av Demodex?

    Det finns en del som tyder på att min hund har demodex. Ringde till en veterinär och rådfrågade. Hon tyckte det lät som demodex och ville att jag skulle komma in och ta skrapprov.

    Nu ska man inte måla fan på väggen innan jag fått definitivt besked men jag vill ändå veta lite mer om hur det var för er.

    Någon som har erfarenhet av sjukdomen?

    Berätta gärna om hur behandling och sånt går till.

  • Svar på tråden Erfarenhet av Demodex?
  • Joppis

    Demodex är idagsläget förhållandevis bra prognos på det beror lite på vilken "sort" Det finns Generell Demodex och Lokal Demodex... Idag har dock båda varianterna god prognos. Generell Demodex är dock mer svårbehandlad.

    Normalt sätt används tabletter (Interceptor) Vid lokal Demodex (som jag hade på en hund) krävdes behandling i 3 veckor. Sen försvann det för gott.

  • figurehead

    Joppis,

    Ok, det låter ju bra att det går förhållandevis snabbt att bota.

    Märktes det på nåt övrigt sätt att din hund var "sjuk"?

    För min är precis som vanligt, Märks inte alls på honoom.

  • Joppis

    Nej, det märktes inget annat än ett par kala fläckar... Han hade inte ens nån klåda eller liknande.. 2-3 kala fläckar i ansiktet stora som enkronor. Tänk på att meddela uppfödaren om denne inte vet om det (om det nu är Demodex)

  • MillanB

    Jag har en del erfarenhet av demodex. Jag fick nämligen det i min valpkull som jag hade för snart två år sedan. För det första så ska detta täckas av din uppfödare alt dolda fel försäkringen om det visar sig att det är demodex. Om hunden har demodex då får den inte klåda förens senare när det blir inflammationer i huden, altså i ett senare stadie av sjukdom. Det som kan var viktigt att veta är att man absolut inte ska behandla med tex kortisonsavla förenas man har uteslutit demodex eftersom att kortison sänker immunförsvaret och gör den ev demodexen ännu mer svårbehandlad. En annat problem kan bli är att dom som har demodex ofta har ett lite rubbat immunförsvar och dom kan dra på sig tex foderallergier. När det gäller verinärer gäller det att vara påläst om demodex eftersom att alla vertnärer har inte kunskap om demodex och felbehandlar elr behandlar helt i onödan.

  • figurehead

    MillanB

    jag har adopterat min hund från ett hundhem. Han har blivit omhändertagen som valp då den som ägde hunden misskötte sig.

    Han är ju en blandras och hanen som betäckte tiken fins det inget spår av. Tiken däremot vet jag var den finns.

    Han är en Amstaffblandning och hud är ett välkänt problem för de hundarna inte minst i form av demodex.

    Ska som sagt se vad veten säger imorgon. Man ska visst lätt kunna se om hunden har demodex via skrapprov så får jag ju det svrt på vitt.

    tack till er som svarat.

  • Drakfisk

    Som Joppis skriver finns det två former av demodex, en lokal variant som främst drabbar yngre hundar, och en generell variant som drabbar äldre hundar.

    Då min hund fick lokal demodex tyckte veterinären att vi skulle vänta och se hur demodexen utvecklades förrän någon behandling sattes in. Hunden fick dock nån sorts olja som innehöll essentiella fettsyror, vilka hjälper om huden är väldigt torr. Denna olja skulle man sätta till i maten varje dag. Vet inte om det hjälpte eller ej, hunden blev i alla fall frisk efter ett par månader.

    Här är en sida som refererar ett föredrag av en av Sveriges få riktiga husdjursdermatologer:

    www.spisis.com/phalsaosjukdomar.htm

    Det är en väldigt bra sida, som bl.a. beskriver hur undersökningen av demodex ska gå till (som någon skrev så har inte alla veterinärer riktigt koll på denna sjukdom).

  • figurehead

    Har varit hos veterinären och tagit skrapprov på Bosse idag och han testade positivt för demodex.

    Ska nu bada honom 2 ggr i veckan och lägga ett medel som heter advocate mellan skulderbladen som sen tränger in i huden

    Har bokat in nytt besök hos vet om en månad för nytt skrapprov.

  • Zanna83

    Hej. Jag har haft en hund med generell demodex. Jag behandlade honom med interceptor vaje dag i ett år. Han blev då bra men efter 3 veckor kom det tillbaka igen och eftersom han fick massa sekundära infektioner (urinvägsinfektion, furunkulos, hudbölder, öroninflammationer...) så beslutade jag tillsammans med vet att det var skonsammast att avliva honom. Han blev 1,5 år. Hur mycket han kostade i vet.kostnader vill jag inte tänka på (var värt varje öre)... Bara medicinen gick på ca 3500kr i månaden och alla sjukhusbesök utöver det. Dolda fel försäkringen täcker bara upp till inköprspris och våra 9500kr gick åt rdan första månaden.

    Alla valpar i kullen fick demodex och av 9 st så blev 5 friska rsten fick avlivas.

    OBS! Åk med hunden till en hudexpert på ett djursjukhus. Jag besökte min lokala vet först och tog prover och de visade på lite inflammation i huden men ingen demodex, trodde inte på det så jag uppsökte en hudspecialist och hn hittade massa demodex direkt.

  • Zanna83

    Ja det där med bad provade jag också. Tyvärr fungerade det inte på min hund...

  • figurehead

    Zanna83

    jag beklagar det som hänt dig och din hund. Inte alls kul när det måste bli så.

    Hoppas det funkar på min vovve...

  • Zanna83

    Ja, det fungerar säkert för er. Det är ju oavnligt att man inte får bukt på det.

  • figurehead

    Vill bara nämna till alla snälla människor som svarade mig i den här tråden att Bosse, min vovve klarade skapet vid första återbesöket. Inga kvalster hittades på de ställen det hittades vid första besöket. Nu är det ett nytt återbesök bokat om 1 månad och hittar de inget då heller så blir han friskförklarad.

    Har gett honom en ny kur med advocate och ska fortsätta att tvätta honom (vilket han inte gillar )

  • Yugo

    Figurehead, hur har det gått med Bosse? Jag misstänker samma på min 5 månaders. Han fick en kal fläck på frambenet och jag var bombis på att min äldre hund utan tänder hade nypt honom. Nu har han fler. Inte rött eller inflammerat, ingen vidare klåda. Trodde det var pälsätande löss och gav Frontline innan jag fick reda på att demodex kunde drabba valpar.

    Han kommer tyvärr från en högst oseriös uppfödare (saker som framkommit efter köp) och var undernärd till en början och klen så förvånar mig inte om han skulle ha sänkt immunförsvar. Han började även få fler fläckar när vi slutade med ett kosttillskott.

    Ett ungefär på vad det kostar att utreda sånt här? Vad går medicinen på? Han har dolda fel men vore intressant att veta hur mkt man ungefär bör ta från sparkontot (veterinärkontot) när man åker till veterinären.

    Fick ni nå rekommendationer om tillskott som kan boosta immunförsvaret? Hjälper det något att förebygga framtida demodex? För de får väl det pga sänkt immunförsvar?

    sorry för många frågor, en orolig matte 🥺

Svar på tråden Erfarenhet av Demodex?