• Morbid Mistress

    Roliga grönsaksrätter efterlyses

    Vi har kört fast när det gäller grönsaker. Sallad och olika varianter av frysta grönsaker alternativt rotfrukter i ugn. Jag vill därför ha era bästa tips på hur vi förnyar oss på grönsakfronten.


    Jag stressar, alltså finns jag
  • Svar på tråden Roliga grönsaksrätter efterlyses
  • Gäspan

    soppa!

    Morotssoppa /plus potatis, lök,och vitlök och buljong) med kokosmjölk, chili och ingefära.

  • morotsland

    Vill du ha hela vegetariska rätter eller mer tillbehör?

  • Krisselina

    Kanske inte så mkt maträtt, men ngt som är gudomligt gott är frästa bitar av champinjoner, zuccini och paprika. Brukar ha det till kött.. Ååååh så gott..


    Lita alltid på din intuition
  • citronella

    Rotmos!

    Rotfrukter i ugn kan fiffas med smulad fetaost är gott.

    Fänkål skivad ganska tunt, blandas med apelsinskivor/klyftor och dressas med olivolja och en smula vinäger.

    Blomkål i småbuketter som man lägger i en vinägrett med vitlök i och marinera gärna över natten.

    Blomkål eller broccoli kokt och toppad med kelda färdig ostsås och parmesan tills man skäms och greatinerat i ugn.

    Rivna morötter med riven palsternacka i.

    Vitkål - stuvad, Vitkål med äpple och russin, vitkål och morötter cole slaw.

    Zuchini dubbelpanerad i vetemjöl blandat med parmesan och stekt - inte så nyttigt men gott...

    Fryst paprika tinad med sweet chilisås på.

    Skivad gurka med sweet chilisås

    hmmm... det var vad jag kom på på rak arm.

    denna sidan brukar funka: www.fruktogront.se

  • elvinaOstefan

    Nudlar och wok :)

    La två paket nudlar i kokt vatten så att dom löstes upp, häll ur vattnet, krydda (använde nudel kryddpåsar. Blandade bla kurry, kyckling och biffsmak). Stekte sedan en halv påse chinese wok och en halv påse thai wok. Hade även i kyckling filé, men det kan man ju skippa. Sen stekte jag nudlarna i stekpannan med lite smör så att dom inte skulle klibba ihop. Sen va det bara till att blanda allt i stekpannan och servera :)

    btw, köttet kan man variera. Har haft i fläsk kött, rostbiff mm.. lika gott ändå :)


    (¨v¨) Devin (¨v¨)
  • Morbid Mistress

    Det behöver inte vara en maträtt utan gärna grönsker som tillbehör. De behöver inte heller vara helt vegetariska.


    Jag stressar, alltså finns jag
  • morotsland

    Rödbetor i ugn med valfria nötter (valnöt, pinje) och ost (lite smulad feta eller chevre eller vad man har hemma). Gott till spenat (färsk alltså).

    Sallad på finsluret äpple, black-eye-bönor, oliver pch paprika

    Riven morot blandad med riven rödbeta, balsamvinäger och lite solroskärnor eller valfria nötter

    Godaste linssalladen: Fräs en halv hackad lök och en vitlöksklyfta i mkt olivolja i en kastrull, ha i en halv msk mald spiskummin, 2 nejlikor, 1 lagerblad + rätt mycket salt. Häll på 1,5 dl gröna linser och mycket vatten, låt koka upp och koka mjuka (15-20 min). Häll av vattnet. Dressing görs på olivolja, citron, mynta, persilja, salt och peppar. Kan ätas både kall och varm och är supergod!

    Finhackad palsternacka som fräses med salt, peppar och ingefära.

    Kokta morotsslantar som strax innan de är klara får vattnet avhällt, fräses snabbt i smör, timjan och flingsalt.

    Kikärtssallad: en burk kikärtor, en halv msk riven ingefära, rivet skal av en halv apelsin, kryddmått spiskummin, lite persilja, salt, peppar och olivolja

    Kokta gröna bönor, lite koriander, hackad aprikos (torkad)

  • astalacasta

    I inlägg nr 5 i den här tråden tipsar jag om några olika grönsaksgratänger:

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m26142187.html

    Det här är ett gott grönsaksrecept, särskilt till fisk, men även till annat:

    Grönsakssymfoni med rostade senapsfrön, 8 portioner

    Ingredienser

    10-12 små potatisar (600 g)

    1 squash eller zucchini (ca 250 g)

    2 morötter (200 g)

    1 purjolök

    1 klyfta vitkål (ca 200 g)

    1½ msk gula senapsfrön

    1 msk smör eller margarin

    1 tsk spiskummin

    1 tsk salt och lite peppar

    Tillagning

    Skala och skär potatis, rot- och grönsaker i bitar. Rosta senapsfröna i fettet i en stekpanna tills de "poppar". Sänk värmen och lägg ner potatis och morot först, de är hårda och behöver längst tid att mjukna. Lägg ner resten av grönsakerna efter ca 5 minuter i bitar. Krydda med spiskummin och fräs, gärna under lock tills allt är mjukt, det tar ytterligare ca 5 minuter. Salta lite så behövs inte så mycket fett. Saltet drar ur vätska ur grönsakerna så att det inte blir torrt.

    Det här receptet kanske inte är något man ställer sig och gör mitt i veckan, och kanske inga barnfavoritsmaker, men gott är det så det räcker, vi åt den till kyckling:

    Rosmarinstekt halloumisallad med aprikoser, 4 portioner

    Ingredienser

    2 pkt halloumiost, skuren i bitar

    1/2 kruka rosmarin, kvistarna

    2 msk olivolja

    1 kruka romansallad

    50 g valnötter

    3 päron, skurna i klyftor

    100 g aprikoser, delade

    1 burk svarta bönor, sköljda

    1 tsk citron, pressad saft

    2-3 krm salt

    1 krm svartpeppar

    Tillagning

    Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek halloumi och rosmarin snabbt.

    Lägg romanssallat, valnötter, aprikoser och svarta bönor på ett serveringsfat. Fördela halloumi och rosmarin över salladen.

    Blanda ihop olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.

    Det här gjorde jag ett par ggr i somras eftersom receptet är med färskpotatisar, jättegott! Men det borde funka att göra receptet utan potatis i:

    Varma grönsaker med fetaost, 4 portioner

    Ingredienser

    ca 300 g färskpotatisar, små

    1 zucchini, i tärningar

    1-2 gula paprikor, i tärningar

    2-3 msk olja

    4 tomater, urkärnade i tärningar

    ca 20 svarta oliver, urkärnade

    1 dl hackad bladpersilja

    salt och peppar

    ca 100 g fetaost, i tärningar

    Tillagning

    Koka potatisen i rikligt saltat vatten. Fräs zucchini och paprika i oljan. Blanda i tomater, oliver, persilja och den nykokta potatisen. Salta och peppra. Strö över osten.

    Ytterligare ett par idéer:

    - Jag gillar sparris fräst i stekpanna med mycket smör, och sedan flingsalt och en halv citron eller lime pressad över.

    - De här har jag aldrig gjort, bara sparat receptet, men de ser grymt goda ut: www.guldkorn.com/default0.asp&varpresenturl=/std/cmmt/c_recept.asp&varpresentqs=iRecipeID=424&redir=1&from=&bhcp=1

Svar på tråden Roliga grönsaksrätter efterlyses