Ingredienser
1 st ägg
1,25 dl strösocker
2 dl tunn grädde eller mjölk
1 tsk citronsaft eller rivet skal av 1/2 citron (kan uteslutas)
2 msk Smält smör
1 tsk bakpulver knappt
5 dl vetemjöl
Frittering:
500 gram kokosfett eller 5 dl olja
Garnering :
1 dl strösocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst.Tillsätt grädden,ev.citronsaft eller skal och det smälta matfettet.Blanda det mesta av mjölet med bakpulvret och vänd ner det.
Slå upp degen på mjölat bakbord.Arbeta i lite mer mjöl så att den inte kladdar.Rulla degen till smala längder.Skär dem i 20 cm långa bitar och forma dem till ringar.Nyp ihop.
Om man använder Gullringen:Placera den på ett fat.Häll i smeten.När oljan är lagom het hålls Gullringen med degen lodrätt ca.2 cm över oljeytan.
Tryck ner knoppen och släpp den helt när en lagom stor gullring formats.3-4 gullringar kan fritteras samtidigt.Gullringen är en praktisk plastbehållare som doserar degen på ett enkelt sätt.
Värm fettet till 180 grader.Använd termometer eller gör brödprovet.Låt locket till kastrullen ligga bredvid.Om oljan skulle ta eld,lägg på locket.Frittera gullringarna ca. 1 min på varje sida.
Ta upp ringarna och låt dem rinna av på hushållspapper.Vänd dem sedan i strösocker.