Indisk lammcurry
Ingredienser:
2 kg Lamm alt. nötkött.
5 msk smör
5 st lökar
1 st vitlök
3 st äpplen
0,5 dl rapsolja
0,5 dl curry
2 msk röd currypasta
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl klassisk soja
1 dl mango chutney
3 st köttbuljongtärningar
2 dl matlagningsyoghurt
1 liter vatten
Gör så här:
1. Putsa köttet. Skär i mindre bitar. Bryn i omgångar.
2. Skiva lök och vitlök. Skär äpplen i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i rapsoljan. Pudra över curryn över löken.
3. Blanda lökblandningen med köttet.
4. Blanda ihop övriga ingredienser med köttet och löken.
5. Sjud tills köttet är mört, ca 1,5 timma.
6. Smaka av med salt och peppar.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Srikhand (indisk yoghurtdessert)
Ingredienser:
2 st mangofrukter
0,5 tsk äkta saffran
1,5 msk rosenvatten, finns i orientaliska affärer
1,5 tsk kardemummakapslar
9 dl tjock grekisk el. turkisk yoghurt
60 gram florsocker
70 gram skalad osaltad pistaschmandel , grovhackad
40 gram skållad mandel, grovhackad
Gör så här:
Skär mangoköttet på längden i remsor, lägg dem på ett smörpapper och frys in i minst 1 tim
Blanda saffran och rosenvatten och låt dra i 5 min. Krossa kardemummakapslarna i mortel, plocka bort skalen och stöt fröna fint
Rör in dem i yoghurten med 3/4 av mandeln och pistaschmandeln och florsockret. Rör in rosenvattenblandningen
Dela upp på 6 portionsglas och kyl i minst 1 tim.Servera med resten av mandeln och pistaschmandeln. Dekorera med frusna mangoskivor