• Fräken

    hjälp med recept på långpannekakor.

    Hej,

    Jag fyller snart år och så väntar jag tillökning om två månader, så jag har börjat baka för att ha lite i frysen när man får besök. Älskar långpannerecept eftersom de ofta går snabbt att göra, samt att man får ganska mycket fika på en gång. Nu är det så att jag är less på mina egna recept och skulle gärna få lite tips på smarriga kakor.

    Tacksam för svar.

  • Svar på tråden hjälp med recept på långpannekakor.
  • Strumpansmamma

    SILVIA KAKAN

    2 ägg
    2 dl socker
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 dl kallt vatten

    KRÄM:

    100 g smör
    1 dl socker
    1 äggula
    2 tsk vanillin socker
    ½ dl kokos

    Vispa ihop ägg och socker. Rör ner vattnet,
    Blanda mjöl och bakpulver rör ner i smeten.
    Gräddas på nedersta falsen i 45 min  175º,
    Låt kakan svalna under en duk.

    Koka sedan krämen såhär.
    Lägg margarin, socker, vanilj och en äggula i en kastrull,
    och låt koka upp på svag värme.
    Bred sedan den ej ännu kalla krämen över kakan,
    strö sedan kokos över kakan.

  • IJAM

    HÄr kommer en hel massa recept.

    Bullar i långpanna (går säkert bra utan ägg)
    Skurna biskvier
    Morotskaka
    Smaskig kaka i långpanna
    Silviakaka
    Äppelsockerkaka
    Biskvier i långpanna
    Falska potatisbakelser
    Maias äppelkaka (utan ägg)
    Ananaskaka
    Mumsig Kokostosca
    BÄRBAKELSER
    Vinbärskaka i långpanna
    KNÄCKIGA KAKOR
    Leksandskaka (utan ägg)
    Dajmbitar
    Hasselrutor
    Nickans Halländska Äppelkaka
    Äppelkakor i långpanna
    Ingers kanelrutor
    Rikards havrekakor (utan ägg)
    Nougatkaka
    Päronsockerkaka
    Kladdkaka i långpanna
    Saffranskaka/rutor
    Militär hemlighet
    Ananaskaka
    Mintkaka
    Chokladkaka med smörkräm och choklad
    Lisbeths Aromkaka
    Mammas kolakaka i långpanna
    Ingers chokladrutor
    Morotsrutor med choklad
    Snickerskaka
    After eightkaka
    Marängrutor i långpanna
    Havregrynskaka
    Fudgekaka
    Citronkaka
    Hemmanets långpannekaka
    Mazarinkaka

    Bullar i långpanna

    150 g smör
    5 dl mjölk (ljummen)
    1 pkt jäst (söt el vanl)
    1 ägg (+ 1 ägg till pensling)
    1 dl socker
    ½ tsk salt
    11-12 dl vetemjöl
    Fyllning
    150 g smör
    2 msk vaniljsocker
    3 dl florsocker
    100 g philadelphiaost

    Gör vanlig bulldeg. Jäs i bunke ca 30-40 min. Platta ut degen i långpanna. Gör 48 hål med fyllning i eller använd gärna sprits och tryck in fyllningen i degen. Jäs ca 15 min. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Gräddas ca 20 min, 200°.

    Skurna biskvier

    4½ dl strösocker
    3 ägg
    225 g smält smör
    4 dl vetemjöl
    1 msk vaniljsocker
    1 msk bakpulver
    4 msk kakao
    2 dl kokande vatten

    Görs som en vanlig sockerkakssmet. Grädda i långpanna 175° ca 25 min.

    Kräm att breda på kakan

    150 g mjukt smör
    2½ dl florsocker
    1 ägg
    100 g riven mandelmassa

    Bred krämen på kall kaka.
    Smält 100-150 g mörk blockchoklad med lite olja och pensla på kakan. Skär i bitar med varm kniv när chokladen stelnat lite.

    *******************************************************

    Morotskaka

    4 ägg
    4 dl socker
    4 dl vetemjöl
    2 tsk kanel
    2 tsk bikarbonat
    1 tsk vaniljsocker
    6 dl rårivna morötter
    200 g smält smör

    I långpanna : 175° ca 30 min I rund form: 175° ca 1 timme Philadelphiaglasyr 200 g smält avsvalnat smör 200 g philadelphiaost, rumsvarm 3 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker saft och skal av en citron

    Smaskig kaka i långpanna

    2 ägg
    3 dl strösocker
    2½ dl vetemjöl
    1 tsk vaniljsocker
    2 tsk bakpulver
    3 msk kakao
    150 gr smält smör
    1½ dl kokande vatten

    Vispa ägg och socker, tillsätt resten.. Grädda i en smörad långpanna 15-20 min i 175 gr....låt svalna

    Glasyr :
    150 gr smält smör
    2½ dl Florsocker
    1 ägg
    ½ paket kokos

    Bred på kakan och låt kallna Smält 1 stor ljus Marabou chokladkaka tillsammans med 2 msk matolja. Bred på kakan och låt den svalna. Skär den i lagom stora bitar (typ moccarutor) KLART!!!

    Silviakaka
    2 ägg
    2 dl socker
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 dl vatten

    Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda allt och tillsätt vatten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i 45 minuter på nedersta falsen.

    Kräm: 100 g smör 1 dl socker 1 st äggula 2 tsk vanilinsocker ½ dl kokos
    Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Häll krämen över den varma kakan och låt sedan svalna. Tips! Gör dubbel sats och grädda i långpanna!!!!!!

    Äppelsockerkaka - 14 bitar

    2 ägg
    2 dl strösocker
    75 g smält smör
    1 dl mjölk
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    Äppelkompott:
    4-5 syrliga äpplen
    3 dl vatten
    1 dl strösocker
    1 msk saft av citron
    Maräng:
    3 äggvitor
    1½ dl strösocker

    Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt till sockerkakan. Blanda ner övriga ingredienser och rör smeten jämn. Grädda kakan i smord och bröad liten långpanna i ca 15 minuter. Koka upp sockerlagen och lägg i de skalade och klyftade äppelbitarna och koka dem mjuka. Ta upp äppelbitarna och lägg dem på kakan. Häll lite av sockerlagen över så att kakan blir saftig. Sänk värmen till 175 grader i ugnen. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred marängmassan över äpplena. Ställ in formen i ugnen tills marängen fått lite färg ca 8 minuter. Servera gärna med vaniljvisp. Äpplena kan bytas ut mot päron.

    Biskvier i långpanna

    6 äggvitor
    4 dl strösocker
    4 hg malda hasselnötter
    3 - 4 hg smör
    6 dl florsocker
    6 äggulor
    225 g blockchoklad
    3 msk matolja

    Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner strösocker och hasselnötter i smeten. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten i pannan. Grädda i 225 grader i 15 - 20 minuter. Låt bottnen kallna. Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smidig smörkräm. Bred krämen över bottnen och ställ kakan kallt. Smält blockchokladen och tillsätt oljan. Bred chokladblandningen över kakan och skär den i bitar; 2,5 x 2,5 cm.

    Falska potatisbakelser

    4 ägg
    4½ dl strösocker
    200 g margarin
    2½ dl mjölk
    3 tsk bakpulver
    3 tsk vanillinsocker
    6 dl vetemjöl

    Ägg och strösocker vispas pösigt. Rör i mjölk och smält margarin. Blanda i mjöl, bakpulver och vanillinsocker och rör smeten. Grädda i en form 30x40 cm. Har du en långpanna - gör 1½ sats med smet. Grädda 200 grader, 15-20 minuter.

    Garnering:
    200 g rumsvarmt margarin
    2 dl florsocker
    Marsankräm
    Mandelmassa
    Kakao

    Rör ihop margarinet och florsockret med en elvisp. Gör Marsankräm på 3 dl mjölk och rör ner denna. Blanda detta noga. (Om du gör en långpanna, gör då dubbel sats av garnering). Bred krämen över den kalla kakan. Strö över ca 3 dl grovt riven mandelmassa. Sikta kakao över. Skär i bitar. Går utmärkt att frysa!

    Maias äppelkaka

    3 dl vetemjöl
    2½ tsk bakpulver
    1½ dl socker
    1½ dl mjölk
    50 g smält margarin
    3-4 äpplen
    Kanel Socker

    Skala och klyfta äpplena. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt mjölk och smör. Häll smeten i en form. Stick ner äppelklyftorna i kaksmeten. Strö över kanel och socker. Grädda 200 grader i 30 minuter. Man kan göra tredubbel smet och göra den i en långpanna.!!!

    Ananaskaka

    2 ägg
    2 ½ dl socker
    1 ½ dl kallt vatten
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    3 dl krossad ananas
    Glasyr:
    2 msk smör
    1 dl socker
    1 ägg
    1 ½ dl cocosflingor
    2 tsk vaniljsocker

    Vispa ägg och socker pösigt. Späd med vatten och blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten i smörad och bröad långpanna och grädda kakan ca 20 minuter i 200°
    . Gör under tiden glasyren. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Glasyren ska sjuda, inte koka. Ta ut kakan, bred över den krossade ananasen och häll över glasyren. Grädda kakan några minuter till. Skär den i fyrkanter och servera kakan när den svalnat.

    Mumsig Kokostosca

    4 ägg
    5 dl socker
    2 dl smält smör (ca 200 gr)
    7 msk kakao
    2 tsk vaniljsocker
    2 tsk salt
    3 dl mjöl

    Rör ihop allt till en jämn smet och bred ut i en smord och bröad långpanna
    (ca 28x35 cm). Grädda ca 15 min i 200 grader C

    Blanda i kastrull:
    1 påse kokos (200 gr)
    2 dl socker
    1 dl sirap
    1,5 dl grädde (t ex mellangrädde är helt OK)
    6 msk smält smör

    Rör ihop o låt sjuda i 5 min.
    Bred över kakan o grädda ytterligare ca 10 min

    Låt kakan kallna och skär den sedan i lagomt stora bitar

    BÄRBAKELSER

    3 ägg
    1 ½ dl socker
    3/4 dl vetemjöl
    3/4 dl kokos
    1 tsk bakpulver

    Fyllning: 2-3 dl mossade bär

    Garnering: 2 dl vispgrädde bär

    Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vete-mjöpulver. Häll smeten i en bakpappers-klädd långpanna, 30x40 cm. Grädda i 225 grader, 5-8 minuter. Stjälp upp kakan på papper som är lättsockrat och strött med kokos. Smaksätt de mosade bären med lite socker. Fördela över kakan och rulla ihop. Lägg rullen med skarven nedåt innan den skärs i skivor. Garnera med grädde och färska bär.

    Vinbärskaka i långpanna

    Ingen onödig disk här! Hela smeten rörs ihop i smälta-smör-kastrullen och på nolltid har man en stor sats jättegoda, lite sega rutor.

    200 g smält smör
    6 dl socker
    4 ägg
    6 dl vetemjöl
    1 tsk vanillinsocker
    1 påse mandelspån
    2-3 dl färska eller frysta vinbär

    Sätt ugnen på 175°C, lägg bakpapper i en långpanna. Smält smöret i en 2-liters kastrull
    Låt smöret svalna något och blanda sedan raskt i socker, ägg,mjöl och vanillinsocker. Bred ut smeten i långpannan, strö över mandelspån och ev hallon.

    KNÄCKIGA KAKOR

    Saftiga läckerbitar som glädjande nog är lättbakade. De har garanterat en strykandeåtgång. Kan frysas. Det här behövs till 1 långpanna:

    150 g smör eller margarin
    2 ägg
    3 dl strösocker
    1 msk vaniljsocker
    1 ½ dl mjölk
    4 ½ dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver

    Glasyr:
    50 g smör eller margarin
    3 dl strösocker
    1 dl ljus sirap
    1 dl vispgrädde
    3 dl riven kokos

    1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
    2. Tillsätt mjölk och smält smör. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
    3. Lägg bakpapper i en långpanna och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
    4. Glasyr: Blanda samtliga ingredienser till glasyren i en kastrull och värm tills allt smält.
    5. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda ytterligare ca 12 min tills kakan fått färg. Ta ut och låt kallna. Skär i bitar.

    Leksandskaka

    Denna kaka är lite tyngre än en mjuk kaka men samtidigt lite som ett vetebröd.
    Går jättebra att baka i långpanna och att frysa

    2 kkp (3 dl) socker
    125 g smör
    2 kkp (3 dl) kall mjölk
    4-4,5 hg mjöl
    2 tsk mald kardemumma
    2 tsk bakpulver

    Socker och smör rörs ordentligt. Övriga ingrediensen blandas i. Hälls i smord, brödad form. Garneras med pärlsocker och hackad mandel. Gräddas i 175 grader i 45-60 minuter.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------

    3 ägg
    1 ½ dl socker
    1 dl potatismjöl
    1 tsk bakpulver

    FYLLNING:
    1 msk potatismjöl
    2 dl kallt kaffe
    1 dl florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    50 g smör eller mjölkfritt margarin

    GARNERING: valnötskärnor chokladkaffebönor Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggpöset. Häll smeten i en med bakplåtspapper klädd liten långpanna, ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 5 min. Stjälp upp kakan på sockrat smörgåspapper. Dra bort bakplåtspapperet och låt kallna. Rör ut potatismjölet i kaffet i en kastrull. Tillsätt florsockret. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med vaniljsockret och klicka i matfettet. Låt krämen kallna. Dela kakan mitt itu. Bred hälften av krämen på den ena bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred över resterande kräm. Skär kakan i ca 24 bitar. Garnera varje bit med en valnötskärna samt två chokladkaffebönor.

    Dajmbitar

    5 st ägg
    7,5 dl socker
    2,5 dl ljummet vatten
    7,5 dl vetemjöl
    5 tsk bakpulver

    Smörkräm:

    250 gr smör
    4 dl socker
    3 st äggulor
    2,5 tsk vaniljsocker
    3 st dubbeldajm

    Vispa ägg och socker poröst.Tillsätt allt det andra under omrörning. Häll smeten på bakplåtspapper i en stor långpanna. Grädda i 30 min i 175 gr. Nagga kakan efteråt. Blanda allt till smörkrämen i en kastrull. Låt sjuda tills den blir tjock. Bred krämen över den varma kakan. Strö på den krossade dajmen. Skär i passande bitar när den svalnat. Det blir många kakor och de är jättegoda!! Ett litet tips...krossa dajmen i en plastpåse med ex. en liten hammare....det brukar jag göra så slipper man göra rent skärbrädan sen.

    HASSELRUTOR

    150 gr margarin
    1 dl socker
    2 äggulor
    4 dl vetemjöl
    Toscasmet:
    2 msk honung
    1 dl socker
    50 gr margarin
    1 dl grovt hackade hasselnötter

    Gör degen. Kavla ut den i en långpanna Grädda halvfärdig 8 min Ugn 175 gr. Bred toscasmeten över kakan Fortsätt grädda tills den fått färg Låt sen svalna och skär sen i rutor

    Nickans Halländska Äppelkaka

    En saftig äpplekaka utan matfett. Dubbel sats blir lagom i långpanna. Grädda då i 225ºC ca 15 min.

    4 dl havregryn
    1-2 bittermandlar
    15 st sötmandlar
    1 dl vetemjöl
    1 msk bakpulver
    2 ägg
    2½ dl socker
    2 dl riven kokt, kall potatis
    4-6 syrliga äpplen
    1 msk kanel
    2 msk socker

    Hacka mandel och havregryn med kniven i matberedaren (eller mal dem om du inte har matberedare). Blanda det malda med vetemjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner det malda. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23cm i diameter. Skala äpplena kärna ur och skär dem i klyftor som vänds i kanel blandat med socker. Stick ner äppleklyftorna i smeten. Strö över kanel och sockerblandningen som blir över. Grädda i 175ºC ca 55 min. Servera med vaniljsås, vaniljyoghurt eller glass som dessert eller som kaka till kaffe.

    Äppelkaka i långpanna

    200 graders ugn.C

    5 st Ägg
    4 ½ dl Socker
    4 ½ dl Vetemjöl
    3 tsk Bakpulver

    4-6 Äpplen skalas, klyftas och läggs på sockerkaks-smeten. Margarin hyvlas över, strö över kanel och sist pärlsocker

    Äppelkaka i Långpanna!

    2 ägg
    1 tsk salt
    3 ½ dl socker
    6 dl mjöl
    3 dl matolja
    1 tsk vaniljsocker
    1 tsk kanel
    1 tsk muskot
    2 tsk bakpulver
    6 dl äppel tärningar

    Sätt ugnen på 175 grader Lägg alla ingredienser i en skål och blanda dem till en jämn smet.Bred ut smeten i en liten långpanna och grädda i ca 30 min eller tills kakan fått lagom färg serveras med vaniljsås grädde eller vanilj glass

    ÄPPELKAKA LÅNGPANNA

    I Ingredienser: (1 Långpanna)
    -------------SMETEN---------
    9dl Vetemjöl
    1 1/2msk Bakpulver
    6 Ägg
    4dl Socker
    1 ½ Citron; rivet skal av
    150g Smör; smält, avsvalnat
    3dl Mjölk

    ------------FYLLNING--------

    10 Äpple
    1dl Socker
    2tsk Kanel
    Relaterat boktips: Kökets trädgård Beskrivning: En långpanna blir ca 20-24 bitar. Smörj och bröa en lånpanna (drygt 30x40 cm). Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker pösigt i en stor skål. Rör ner citronskalet, smöret och mjölken. Häll sedan i mjölblandningen, lite i taget, och rör till en slät kaksmet. Slå ut smeten i långpannan. Skala och kärna ur äpplena. Skär varje äpple i 6-8 klyftor. Blanda socker och kanel i en skål, vänd äppelklyftorna i socker-kanelblandningen. Stick ner äppelklyftorna i smeten i raka, täta rader tvärs över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter - prova med en sticka när kakan känns genomgräddad. Ställ långpannan på galler och låt kakan svalna under en duk.

    Rikards havrekakor

    300 g smör
    9 dl havregryn
    3/4 dl sirap
    2 ½ - 3 dl socker
    4 msk vetemjöl
    3 tsk bakpulver

    Rör ihop allt. Grädda i långpanna, 175°C i 10 - 15 min.

    Ingers kanelrutor

    ca 48 st lå:ngpanna 30 x 40 cm smör och ströbröd

    100 g smör
    2 ½ dl socker
    1 ägg
    3 dl mjölk
    7 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    4 tsk vaniljsocker
    300 g smör
    3 dl socker
    4 ½ dl havregryn
    1 ½ msk kanel

    Smörj och bröa långpanna. Smält 100 g smör. Låt svalna. Rör smör och socker, tillsätt ägg. Rör ner mjölken växelvis med mjölet, väl blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Häll smeten i långpannan. Lägg 300 g smör tillsammans med socker, havregryn och kanel i en stekpanna. Låt smälta under omrörning. Bred blandningen över smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 200°C ca 20 min. Låt svalna och skär i bitar.

    Nougatkaka

    Gör en sockerkaka som gräddas i långpanna. Hyvla över nougat när den är färdiggräddad och fortfarande varm. Smeta till lite med en kniv. Om man vill kan man slänga på kokos eller flakes eller strössel över nougaten.

    Äppelsockerkaka/Päronsockerkaka - 14 bitar

    2 ägg
    2 dl strösocker
    75 g smält smör
    1 dl mjölk
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    Äppelkompott:
    4-5 syrliga äpplen eller Päron
    3 dl vatten
    1 dl strösocker
    1 msk saft av citron
    Maräng:
    3 äggvitor
    1½ dl strösocker

    Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt till sockerkakan. Blanda ner övriga ingredienser och rör smeten jämn. Grädda kakan i smord och bröad liten långpanna i ca 15 minuter. Koka upp sockerlagen och lägg i de skalade och klyftade äppelbitarna och koka dem mjuka. Ta upp äppelbitarna och lägg dem på kakan. Häll lite av sockerlagen över så att kakan blir saftig. Sänk värmen till 175 grader i ugnen. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred marängmassan över äpplena. Ställ in formen i ugnen tills marängen fått lite färg ca 8 minuter. Servera gärna med vaniljvisp

    Kladdkaka i långpanna

    4 ägg
    6 dl socker
    250 g smält smör
    3 dl mjöl
    2 tsk vaniljsocker
    6 msk kakao

    Vispa ägg och socker, tillsätt smält smör, tillsätt mjölblandning( mjöl, vaniljsocker, kakao.
    Bred ut på smörpapper (vik ev upp kanterna)i långpannan. Grädda 20 min 175 grader. Sikta florsocker över.

    Saffranskaka/rutor:

    6 ägg
    200 g smör el margarin
    4 dl strösocker
    1 pkt saffran (½ g)
    1 msk vaniljsocker
    2 tsk bakpulver
    4½ dl vetemjöl
    ½ dl mjölk

    Glasyr:

    3 dl florsocker
    50 g smält smör el margarin
    2 msk vaniljsocker
    4 msk kakao
    2 msk kaffe

    Gör så här:

    Smöra och bröa en långpanna. Dela äggen och lägg vitorna i en skål. Spara gulorna i en annan skål. Stöt saffran i mortel. Vispa matfett och socker vitt och pösigt, tillsätt gulorna en i taget. Blanda ned saffranet. Vispa allt väl. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Sikta ned blandningen i smeten, växelvis med mjölken. Vispa vitorna till toppigt skum och vänd ned dem i smeten, bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 35 min. Känn med en sticka om den känns torr, då är kakan färdig. Låt kakan svalna under duk. Blanda under tiden glasyren och låt den stelna lite innan den breds över kakan. Skär kakan i trekanter eller rutor om Du vill.

    Militär hemlighet

    2oo gram smör eller margarin
    4 dl socker
    6 ägg
    4 medelstora kokta kalla potatisar
    300 gram sötmandel
    12 bittermandlar
    rivet skal av en apelsin

    Till formen: margarin och mjöl

    Garnering: 250 gram mörk choklad block eller vanlig
    + 2 msk olja

    Beredning: Riv potatisen och mal mandeln, rör margarin och socker vitt och pösigt. Dela äggen och tillsätt gulorna en i taget. Tilssätt potatisen, mandeln och apelsinskalet. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Bred ut i den smorda och mjölade långpannan. Grädda i 20 - 25 minuter i 175 grader. Låt kakan kallna och bestryk den sedan med smält chocklad utrört med olja.
    Hoppas du ska bli nöjd

    Ananaskaka Ugn: 200°

    2 ägg
    2 ½ dl socker
    1 ½ dl kallt vatten
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    3 dl krossad ananas
    Glasyr:
    2 msk smör
    1 dl socker
    1 ägg
    1 ½ dl cocosflingor
    2 tsk vaniljsocker

    Vispa ägg och socker pösigt. Späd med vatten och blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten i smörad och bröad långpanna och grädda kakan ca 20 minuter.
    Gör under tiden glasyren. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Glasyren ska sjuda, inte koka.
    Ta ut kakan, bred över den krossade ananasen och häll över glasyren. Grädda kakan några minuter till. Skär den i fyrkanter och servera kakan när den svalnat.

    Mintkaka

    6 dl socker
    5 dl vete
    3 tsk bakpulver
    2 tsk vanilj
    8 msk kakao
    200g margarin
    4 ägg
    3 dl hett vatten

    Blanda torra ing, tillsätt marg och de lätt uppvispade äggen. Rör i vattnet och häll smeten i smord och bröad långpanna.

    175 grader 40-60 min.

    Chokladglasyr av florsocker m chokladsmak (1 pkt),2 msk sm. margarin (det går bra att utesluta) och vatten smaksätt med pepparmintsoljan. Bred glasyren över kakan.

    Chokladkaka med smörkräm och choklad

    3 dl socker
    2,5 dl vetemjöl
    1 tsk vaniljsocker
    2 tsk bakpulver
    2 msk kakao
    150 g smält margarin
    1,5 dl kokande vatten

    Smörkräm

    180 g grönt Bregott
    1 st ägg
    2 cm riven mandelmassa
    150 g florsocker

    Vispa smörkrämen till en vit smet som bredes
    över den avsvalnade kakan.
    Glasyr
    1 msk kokosfett/olja
    1 pkt mörk blockchoklar
    Bredes över den kalla kakan!

    Lisbeths Aromkaka

    560 g socker vispa kraftigt
    4 st ägg
    700 g mjöl
    8 tsk bakpulver
    4 dl mjölk
    230 g smält margarin

    Dela smeten i tre delar och smaksätt enligt följande:
    1) 3 tsk kanel
    2) 1 msk kakao
    3) 2 tsk vaniljsocker

    Grädda delarna var för sig på bakplåtspapper i långpanna
    ca 8 minuter, 200 grader. Lägg ihop dem med smörkräm sedan de kallnat.

    Smörkräm
    200 g margarin
    1,5 msk kakao
    345 g florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    6-7 msk starkt kallt kaffe

    Lägg smörkrämen mellan bottnarna och skär i rutor. Den blir ganska hög denna kaka. Låt den gärna stå till sig lite i kylen innan den skärs så att lagren inte faller isär sen när man skär den.

    Mammas kolakaka i långpanna

    4 st ägg vispas
    3 dl socker
    250 g smält margarin
    3 dl mjöl
    1 tsk bakpulver

    180 grader. Låt svalna

    Glasyr
    1,5 dl grädde
    2,25 dl socker
    1,5 msk sirap
    1,5 msk smör
    1,5 tsk vaniljsocker

    Stormkoka glasyren i 8 minuter, bred sedan
    snabbt över kakan.

    Ingers chokladrutor

    4,5 kkp mjöl
    3 dl socker
    1,5 kkp mjölk
    3 st ägg
    225 g smält margarin
    3 tsk vaniljsocker
    3 tsk bakpulver

    Grädda i smord och bröad långpanna, 175 grader näst nederst.

    Glasyr
    6 msk margarin
    7,5 msk kaffe
    2 msk kakao
    2 msk vaniljsocker
    300 g florsocker

    strössel

    MOROTSRUTOR med choklad.

    ca 24 stora rutor

    4 ägg
    4 dl strösocker
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bikarbonat
    2 tsk kanel
    1 tsk vaniljsocker
    2 tsk bakpulver
    6 dl rivna morötter
    2 dl olja

    Glasyr:
    200 gr krämig färskost, t ex philadelphia
    200 gr mjuk smör
    6 dl florsocker
    4 tsk vaniljsocker

    Garnering:
    1/2 dl vispad grädde (här har jag emellanåt faktisk kört med"burkgrädde")
    75 gr smält mörk choklad spritsad till chokladdekor (blommor)
    Du kan i stället använda en bit nobless.

    1. Vispa ägg och socker poröst.
    2. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt detta i äggvispet.
    3. Tillsätt morötter och olja. Rör om noga.
    4. Bred ut smeten på bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Grädda i ugnens nedre del ca 1 timme. Ta ut och låt kakan kallna.
    5. Glasyr: rör ihop ingredienserna till glasyren till en slät och fin kräm. Bred ut den på kakans topp.
    6. Skär i rutor.
    7. Garnering: Vispa grädden. spritsa små rosor på rutorna. Stick i chokladdekor/nobless.

    Försvinnande gott!

    Serverade det här som kaka till kaffet när jag hade min 40-årsfest ute i skogen med släkt och vänner i somras. Var perfekt att förbereda och bara spritsa på grädde och moja ner lite nobless vid serveringen.
    __________________

    Snickerskaka

    Kakbotten:
    3ägg + 4 dl socker vispas, bland därefter i ingredienserna nedan
    200g smält smör
    4 dl mjöl
    3msk vaniljsocker
    2tsk bakpulver

    Häll smeten i smord långpanna, strö över jordnötter efter behag. Gräddas 175 grader, 15-20 min

    Kolasås:
    2 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    2 msk kakao
    1 dl ljus sirap
    1 dl grädde
    4 msk smör
    Koka ihop alla ingredienserna till såsen, ca 10 min. Rör ofta så det inte bränner fast.
    Häll såsen över den varma kakan. Låt därefter kakan bli kall.

    Bred slutligen ljus smält choklad i valfri mängd över den KALLA kakan.
    Skär upp i rutor och njuuuut!

    After 8ight kaka

    200 g margarin
    1 dl socker
    1 dl farinsocker/ ljus sirap
    3 ägg gulor
    1 msk vatten
    4 1/2 dl mjöl
    1/2 tsk salt
    1 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver
    After 8ight

    3 ägg vitor
    3 dl socker

    # rör ihop margarin, socker och farinsocker
    # tillsätt allt annat utom after8ight
    # bred ut smeten i en klädd långpanna (ca 30x40)
    # hacka after8ight och strö ut jämnt över smeten
    # vispa äggvitorna till ett fast skum
    # vispa ner sockret lite i taget
    # bred ut marängsmeten över kakan
    # grädda i 200 grader ca 15-20 min

    Marängrutor i långpanna

    Ugn 175°

    200 g smör
    2 dl socker
    3 äggulor
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    Ev 1/2 - 1 dl mjölk

    Maräng:
    3 äggvitor
    3 dl strösocker
    3 dl kokosflingor
    100 g blockchoklad

    Rör smör och socker och blanda sedan i äggulorna en i taget.
    Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Om inte smeten känns bredbar så går det att röra ner lite mjölk.
    Bred därefter ut i en stor långpanna. Vispa äggvitorna med sockret. Hacka chokladen grovt.
    Blanda ner den och kokosflingorna. Bred marängsmeten ovanpå kaksmeten och grädda i 175° i ungefär 20 min.
    Skär kakan i rutor medan den är ljummen.

    Havregrynskaka, 1 långpanna
    Smet
    100 gr smör
    3 dl strösocker
    1 ägg
    7 1/2 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    3 dl mjölk
    ev 1 tsk kardemumma
    Strössel:
    50 gr smör
    1 1/2 dl strösocker
    1 1/2 dl havregryn
    ev 1 tsk kanel

    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till smeten. Bred ut smeten i en smord långpanna. Blanda sedan ihop alla ingredienser till strösslet och strö över den på den ogräddade kakan. Grädda i 200 grader tills den får vacker färg och är torr. Känn med en sticka.

    Fudgekakor
    200 g margarin
    3 dl socker
    2 ägg
    1 dl kakao
    2 dl vetemjöl
    4 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver

    Glasyr:
    1 dl grädde
    1 dl socker
    1 msk ljus sirap
    50 g mörk blockchoklad
    50 g margarin

    Smält margarinet i en kastrull. Rör ner socker och ägg.
    Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt äggsmeten och rör om. Häll smeten i en liten långpanna och grädda kakan i 175 grader ca 20 minuter.
    Blanda allting till glasyren utom margarinet, i en kastrull. Låt koka i 15 minuter, tills det har tjocknat. Tag kastrullen från värmen och tillsätt margarinet i små bitar. Rör glasyren slät. Låt kallna innan du brer den över kakan. Skär kakan i lagom stora bitar.
    Tips! Kakorna går utmärkt att äta direkt från frysen.

    Citronkokoskaka Ugn 200°

    3 ägg
    3 dl socker
    1 msk vaniljsocker
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1,5 dl mjölk
    100 g smält smör

    Kokostäcke:
    6 dl kokos
    1 smk vaniljsocker
    100 g rumsvarmt smör
    3 dl socker
    Rivet skal av en citron

    Starta ugnen. Smörj och bröa en långpanna ca 25x30 cm
    Smält smöret. Vispa ägg och socker till vitt skum.
    Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i ägg-sockerblandingen. Rör ner det smälta smöret.
    Grädda kakan i nedre delen av ugen ca 20 min.
    Gör under tiden kokostäcket.
    Vispa sockret och smöret. Vispa ner det rivna citronskalet, vaniljsockret och kokosen.
    Lägg på kokosblandingen på kakan och grädda i ytterligare ca 5-10 min tills kakan har en gyllenbrun färg.

    Hemmanets Långpannekaka

    Kakan
    4 ½ dl socker
    4 dl mjöl
    3 tsk bakpulver
    2 tsk vanillinsocker
    4 msk kakao
    3 ägg
    225 g avsvalnat smält margarin
    2 dl kokande vatten

    Glasyr
    150 g mjukt smör
    3 dl florsocker
    1 ägg
    150 g riven mandelmassa
    En kaka blockchoklad samt lite olja

    Gör såhär:
    Blanda alla kakans torra ingredienser, tillsätt de övriga under omrörning.

    Häll i en långpanna och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20 minuter. Låt svalna tills den är helt kall.
    Rör samman glasyrens ingredienser (ej chokladen och oljan) och bred över kakan.
    Smält chokladen med lite olja och bred över kakan innan chokladen hinner stelna.
    Låt stå i kylskåp, tag fram en kort stund innan servering.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Mazarinkaka 200 grader

    400gr smält smör
    6 dl strö socker
    4 ägg

    Socker och ägg röres pösigt
    5-7 droppar bitter mandelolja, sätt i ägg smeten

    1/2 dl malen mandel
    7 dl vetemjöl
    2 msk vaniljsocker
    4tsk bakpulver
    3 dl mjölk blandas med det smälta smöret

    blanda ihop de torra ingredienserna och sätt i smeten med smör och mjölkblandningen lite i taget.
    Grädda i ca 15-20 minuter. Prova med sticka.
    1 pkt florsocker ovanpå när den kallnat

Svar på tråden hjälp med recept på långpannekakor.