• lyckligastee

    Förlsag på mat till tjejlunch?? (vegetariskt)

    Jag ska ha några tjejkompisar hemma på lunch på tisdag. Har ni något bra förslag på smarriga, snabblagade, vegetariska rätter att bjuda på som passar till lunch?
    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Förlsag på mat till tjejlunch?? (vegetariskt)
  • Kidz

    Här kommer några recept.. hoppas du hittar något du gillar annars har jag fler..

    Vegetarisk lasagne med pesto och ricottaost
    4 pers

    Ingredienser
    400 gram lasagneplattor
    200 gram ricottaost
    1 nypa salt och peppar
    2 st mozzarellabollar á 125 gram
    1 näve färskriven parmesan
    Béchamelsås
    1 liter mjölk
    0,5 st gul lök
    4 msk smör
    1 nypa salt & peppar
    1 dl mjöl
    1 st grönsaksbuljongtärning
    1 näve riven parmesan
    Pesto
    1 kruka färsk basilika
    3 st skalade vitlöksklyftor
    25 gram pinjenötter alt. skållad sötmandel
    1 tsk salt och svartpeppar
    1,5 dl olivolja
    4 msk färskriven parmesanost

    Gör så här
    Béchamelsås: Koka upp mjöken med den halva löken. Ställ åt sidan.
    Fräs smöret med lite vitpeppar i en kastrull. Strö i mjölet och låt det fräsa ihop. Ta upp löken och tillsätt den kokta mjölken till mjölfräset lite i taget. Var noga med att vispa hela tiden.
    Lägg i buljongtärningen och låt småkoka 5-8 minuter.
    Smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanosten och låt vila i 10 minuter.
    Pesto: Kör först vitlök, pinjenötter, ostrivet, salt och peppar i en mixer eller matberedare. Lägg sedan i basilikabladen och häll på oljan i en fin stråle under fortsatt mixning tills du får en jämn och slät sås.
    Förkoka plattorna om de är färska, annars går de bra att använda direkt.
    Blanda pesto och ricotta i en skål. Smaka av med salt och peppar.
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Börja med att täcka botten på en ugnfast form med béchamelsås, täck den med lasangeplattor. Häll lite pestoblandning över dem och ett lager tunt skivad mozzarella. Täck med lasangeplattor.
    Fortsätt sedan att varva béchamel,pesto,mozzarella och pastaplattor hela vägen upp till formens kant.
    Ställ in lasagnen i ugnen tills den fått fin färg, det tar cirka 30 minuter. Strö över lite parmesanost när du tagit ut den ur ugnen.
    """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

    Thailändsk böngryta
    4 pers

    Ingredienser
    1 st gul paprika
    1 st röd paprika
    20 st minimajskolvar
    35 st sockerärtor
    200 gram kidneybönor
    200 gram Black- eyed bönor
    1 st gul lök
    2 msk olja till stekning
    3 tsk grön currypasta
    4 dl kokosmjölk
    1 st buljongtärning

    Gör så här
    Skär paprikan i relativt grova bitar, dela sedan majsen och sockerärtorna i hälften. Hacka löken och skölj bönorna i kallt vatten.
    Fräs lök, paprika, bönor, currypasta och majs i oljan i ett par minuter, i en stor stekpanna eller wokgryta. Blanda sedan ned övriga ingredienser och låt grytan sedan småkoka i 5-10min.
    """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

    Turkisk vegoburgare med yoghurtdressing
    4 pers

    Ingredienser
    1 dl kokt bulgur
    1 st gul lök
    2 st vitlöksklyftor
    1 msk hackad bladpersilja
    1 st chili
    1 tsk malen spiskummin
    50 gram pinjenötter
    1 burk kikärtor à 400 g
    100 gram riven stark ost
    1 st lime
    Yoghurtdressing
    2 dl turkisk yoghurt
    1 näve färsk mynta
    0,5 tsk malen spiskummin
    Tillbehör
    4 st pitabröd

    Gör så här
    Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet. Rosta pinjenötterna i torr stepanna tills de får lite färg. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persilja och chili.
    Hetta upp olivolja i en stekpanna, fräs lök, vitlök, chili och 1 tsk spiskummin tills löken mjuknat. Tillsätt bulgur och persilja och fräs ytterligare fem minuter.
    Häll ner fräset i en matberedare (går även bra att använda en mixerstav), tillsätt kikärtor, ost och pinjenötter. Mixa och smaka av med salt och peppar. Fukta händerna och forma fyra burgare. Låt vila i kylen i ca en timme.
    Blanda yoghurtdressingen under tiden. Tvätta skalet på limen och riv ner i yoghurten. Tillsätt limesaften, 0,5 tsk spiskummin och hackad färsk mynta. Smaka av med salt.
    Pensla burgarna med olivolja och stek dem 3-4 minuter per sida. Vänd försiktigt eftersom de är ganska sköra.
    Värm pita bröden i ugnen. Fyll pitabröden med valfria tillbehör som ex salladsblad, lökringar, tomatskivor, feferoni och yoghurtdressingen. Servera genast!

  • Susidus

    Enkel matig sallad finns på arla-kökets hemsida. Den heter typ "mosaic på linser och bönor" . Kolla!

  • BaPumba

    Här kommer ett superenkelt och dundergottrecept på lasagne, tar typ 10 min att slänga ihop!
    Min pojkvän som inte alls varit mycket för vegetariskt tycker oxå den e jättegod, o t.o.m. hans morfar som var van vid köttfärslimpa o sådant älskade den lasagnen...!

    Morotslasagne 2-3 personer

    3-5 Rivna morötter
    1/2-1 Hackad lök
    1 Smulad grönsaksbuljongtärning
    2-2.5 dl Creme fraiche
    1 burk Krossade tomater
    Svartpeppar
    Hackad vitlök eller vitlökspulver
    Lasagneplattor, vegetariska eller vanliga eller både och
    Ost

    Rör ihop alla ingredienser utom ost och lasagneplattor i en bunke. Varva sedan blandningen och lasagneplattor i en form. Lägg ost ovanpå. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, 200 grader.

    Tips! Gör gärna lasagnen i avlånga brödformar, då blir det bra höjd på den. Om du vill få i lite proteiner kan du lägga i lite vita bönor, fast det har jag dock aldrig testat...

Svar på tråden Förlsag på mat till tjejlunch?? (vegetariskt)