Glutenfria havre? och lingonbullar, ca 16 st
Lätta och snabba att göra och fantastiskt goda.
5 dl mjölk, 37 grader
2 msk Fiberhusk
2 msk Fibrex
3 dl havregryn (ren från Semper)
600g (ca 10dl) Finax Mjölmix
1 dl lingonsylt
2 msk olja
3 tsk salt
50 g jäst
Blanda ut fiberhusk och jäst i den 37 gradiga mjölken, låt svälla ca 10 min.
Blanda i övriga ingredienser (spar ca 1 dl mjölmix till utbakning) och kör någon minut i maskin.
Låt jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter
Sätt på ugnen 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i 16 bitar, forma till bullar och platta till. Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler
Denna kaka är enkel att göra o supergod:
Josefs supergoda vaniljkaka
2 ägg
2 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl Glutenfri Mix eller Fin Mix
2 tsk bakpulver
125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst och tillsätt sedan det kokande vattnet. Blanda mix och bakpulver och rör ner det i smeten. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i 175°C i ca 35 minuter.
Dela på kakan när den svalnat, med översta delen tunnast, och gör i ordning fyllningen. Låt margarinet och mjölken koka häftigt i 2 minuter och tillsätt sedan vaniljsockret. Häll fyllningen, som är tunnflytande, i kakan. Lägg tillbaka locket och pudra toppen med florsocker.
Går även bra att använda som tårtbotten: bred över vispad grädde och dekorera med färska bär eller nonstop.