Varför ska man koka grönsaker i lite vatten?
Man hör överallt att man ska koka grönsaker i så lite vatten som möjligt. Men varför? Man häller ju ändå av allt vatten när det är färdigt!
Man hör överallt att man ska koka grönsaker i så lite vatten som möjligt. Men varför? Man häller ju ändå av allt vatten när det är färdigt!
Det är ju ngt med att näringen ska vara kvar i grönsakerna.
Ingen aning. Men ett tips för att få behålla vitaminerna i frusna grönsaker: låt vattnet koka upp ordentligt och koka i nån minut innan du häller i grönsakerna. Låt sedan sjuda upp och ta bort kastrullen från plattan och låt stå tills serveringen.
Att låta vattnet koka upp beror på att syret då försvinner. Och det är syret i vattnet som förstör vitaminerna.
Vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre om man kokar i lite vatten, har jag hört.
Från grön gastronomi:
"Många av vitaminerna är vattenlösliga, dit räknas alla B-vitaminer samt vitamin C, och kan därför försvinna genom att de löses ut i kokvattnet. Koka därför i lite vatten och använd sedan kokspadet till sås och soppa."
Ett litet tips för att ta tillvara på vitaminerna är att man använder vattnet till sås eller liknande.