• Alvi

    Varför ska man koka grönsaker i lite vatten?

    Man hör överallt att man ska koka grönsaker i så lite vatten som möjligt. Men varför? Man häller ju ändå av allt vatten när det är färdigt!


    BillaLilla och LäskeLäske - mina gullenuttiga hjärtefjun!
  • Svar på tråden Varför ska man koka grönsaker i lite vatten?
  • Grannen

    Det är ju ngt med att näringen ska vara kvar i grönsakerna.

  • Birgitta2

    Ingen aning. Men ett tips för att få behålla vitaminerna i frusna grönsaker: låt vattnet koka upp ordentligt och koka i nån minut innan du häller i grönsakerna. Låt sedan sjuda upp och ta bort kastrullen från plattan och låt stå tills serveringen.

    Att låta vattnet koka upp beror på att syret då försvinner. Och det är syret i vattnet som förstör vitaminerna.

  • Skarpa

    Vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre om man kokar i lite vatten, har jag hört.


    Guess what! I've got a fever, and the only prescription is more cowbell!
  • Grannen

    Från grön gastronomi:
    "Många av vitaminerna är vattenlösliga, dit räknas alla B-vitaminer samt vitamin C, och kan därför försvinna genom att de löses ut i kokvattnet. Koka därför i lite vatten och använd sedan kokspadet till sås och soppa."

  • Tutilure

    Ett litet tips för att ta tillvara på vitaminerna är att man använder vattnet till sås eller liknande.


    Mamma till C 050323, M 060518 och bebis BF 080812
  • Tutilure
    Tutilure skrev 2008-02-09 12:09:54 följande:
    Ett litet tips för att ta tillvara på vitaminerna är att man använder vattnet till sås eller liknande.
    Till att göra sås ska det förstås vara.
    Mamma till C 050323, M 060518 och bebis BF 080812
Svar på tråden Varför ska man koka grönsaker i lite vatten?