Recept Lingonbröd - Supergott!!!
Hej,
Tänkte lägga in mitt favvo recept på Lingonbröd. Inte någon som har smakat detta bröd har ogillat det. Tvärtom! Och superlätt att göra!
1 liter filmjölk
1 dl lingonsylt
4 dl mörk sirap
Ingredienserna rörs samman i en bunke.
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
15 - 21 dl rågsikt (jag tar alltid 15, det blir saftigast då)
Rör ihop dessa ingredienserna i en annan bunke, och häll sedan i de blöta ingredienserna. Degen är nu rejält kletig, men det ska den alltså vara.
Tag två brödformar (jag brukar ta sådana som påminner om avlånga sockerkaksformar bara det att de är lite större och bredare) och häll i hälften av smeten i varje. OBS! Brukar behövas lite matolja i botten av formarna för att brödet ska lossna efter det varit i ugnen.
Baka i ugn i 1,5 timmar i 175 grader.
Dela varje bröd i två delar och frys gärna in! Blir lika gott tinat!
OM DU INTE HAR BRÖDFORMAR HEMMA:
Tag din långpanna och häll i smeten där istället. Dela i 4-6 bitar när du bakat brödet färdigt. Enda skillnad är att brödet blir plattare. :)
Tips!
Ibland varierar jag brödet med att hälla i 1 dl linfrön, 1 dl hasselnötter och även solrosfrön har jag haft i. (allt på samma gång faktiskt ;) ) Tag vad du själv gillar. Bara naturellt eller med lite nyttigheter i.
Lycka till!