• LiBä007

    Värma spenat i micron ?

    Fick ett recept idag på en förbränningssoppa med blandannat spenat i.
    Har gjort en stor sats nu i kväll men någonstans i bakhuvudet klingar det bekant att man inte ska värma spenat i micron ?
    Stämmer det och i såfall varför ?

  • Svar på tråden Värma spenat i micron ?
  • MaddeMamman

    Det går absolut att värma upp spenat som redan har varit tillagad en gång. Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit, vilket sedan i kroppen kan bilda nitrosaminer. Nitrosaminer anses vara cancerogena. För att nitrat ska omvandlas till nitrit måste dock mikroorganismer, d.v.s. bakterier finnas närvarande. Mikroorganismer trivs i rumstemperatur. Man ska snabbt kyla ned spenaten (vilket för övrigt gäller all mat), så risken för att det ska ha bildats nitrit blir liten. Dessutom innehåller spenat vitamin C som motverkar omvandling av nitrat till nitrit.

Svar på tråden Värma spenat i micron ?