• mammaknasen

    Lergryta!! Recept!

    Någon mer än jag som använder lergryta att laga mat i?? Har ni några goda recept?

  • Svar på tråden Lergryta!! Recept!
  • Kidz

    Lämnar några av mina recept på vad jag brukar göra.

    Fasan i lergryta
    (Eftersom fasanen är väldigt torr i köttet passar lergryta väldigt bra att laga den i. En fasan räcker till 2 personer som ensamrätt, till fyra om man har förrätt/dessert.)

    Ingredienser
    1 st fasan, välhängd
    0,5 st citron, saften av
    1 tsk salt
    0,5 tsk peppar
    1 st tunn späckskiva (kan hoppas över)
    1 st örtkryddor efter smak (kan uteslutas)
    0,5 dl torrt vitt vin
    Till såsen:
    2 dl grädde (ca)

    Gör så här
    Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme före användning.
    Skölj och torka av fasanen. Gnid den invändigt med citron och in- och utvändigt med salt och peppar.
    Bind ev upp den med späckskivan över bröstet. Jag har provat utan och det blev bra ändå.
    Lägg fasanen i lergrytan och häll på vinet. Vill man piffa upp ytterligare passar timjan eller annan örtkrydda bra.
    Ställ in i KALL ugn. Sätt termostaten på drygt 225 grader och stek i ca 1,5 timme.
    Ta vara på skyn, späd med grädde och red den till en god sås. Smaka av med salt, peppar och ev lite sherry.
    Serveringsförslag
    Råstekt eller ugnsstekt potatis, gärna Hasselbacks. Haricots verts eller sockerärter, ev brysselkål. Rönnbärsgelé.

    Sjömansbiff
    (En riktig klassiker. Köttet (nöt eller älg) ska gå att skiva tunt. Innanlår eller ryggbiff är väl det vanligaste, men jag brukar använda den annars sega "rullen" (den man kokar saltkött av))

    Ingredienser
    600 gram kött i tunna skivor
    15 st medelstora potatisar
    4 st gula lökar
    2 tsk salt
    1 tsk vitpeppar
    1 st lagerblad (kan hoppas över)
    33 cl mörkt öl (kan bytas mot bara buljong
    2 dl vatten
    2 st köttbuljongtärningar
    1 dl hackad persilja att strö över den färdiga rätten

    Gör så här
    Skiva löken och stek den sakta tills den är genomskinlig. Lägg åt sidan. Bryn köttet i omgångar. Lägg åt sidan och vispa ur pannan med lite vatten (till buljongen).
    Skala och skiva potatisen i 2-3 mm skivor. Varva potatis, lök och kött med potatis underst och överst. Salta och peppra över varje köttlager. Häll över vätskan och salta sen lite extra på översta lagret potatis.
    Kan tillagas i stekgryta ovanpå spisen (ca 1 timme), i ugn 200 grader (ca 1,5 timme) eller i lergryta enligt anvisning för denna. Själv tycker jag lergrytemetoden blir bäst!
    Serveringsförslag
    Sallad, ev en god gelé

    Citronig kotlettstek i lergryta
    (Tycker att lergryta är perfekt för hela bitar kött. Inget os, saftigt kött och sicken en sky det blir! Citron och persilja kan bytas mot katrinplommon - en klassiker!)

    Ingredienser
    1 kg kotlettrad eller karrédito, helst med ben
    0,5 dl blandad veg olja och kinesisk soja
    1 knippe (liten knippa) persilja
    0,5 st citron, skalet av
    1 msk citronsaft
    1 st salt (försiktigt pga sojan) och peppar

    Gör så här
    Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme innan den ska användas.
    Skär loss köttet från benet men så att det sitter fast i "vinkeln".
    Stick/skär skåror i köttet och peta in små bitar hyvlat citronskal och persiljeruskor. (Eller stoppa halva katrinplommon i hålen.)
    Blanda soja, olja och citronsaft och gnid in köttet. Salta och peppra.
    Lägg köttet i lergrytan och sätt in i KALL ugn. Ställ termostaten på 250 grader och låt grytan stå inne i 1 3/4 timme.
    Ställ grytan på trä- eller tygunderlägg när du tar ut den ur ugnen. Låt köttet vila i grytan ca 10 minuter med locket på glänt.
    Lossa köttet från benet, skär upp i snygga skivor. OBS! Köttresterna som blir kvar på benen är SUVERÄNT goda och lämpliga till kocken som belöning!
    Serveringsförslag
    Kokt eller bakad potatis. Kokta morötter, ärter eller en vanlig grönsallad. Inlagd gurka är också gott till. Skyn blir en ljuvlig sås.

    Vilt i lergryta
    (Här använder man det lite enklare köttet av älg, hjort, ren eller rådjur. Det går med nötkött också, men då blir det nåt annat. Kan också göras i vanlig gryta, stektid då ca 45 min.)

    Ingredienser
    1 kg ganska små grytbitar
    1 msk vetemjöl
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    1 msk matfett att bryna i
    1 dl vatten (knappt)
    2 dl grädde
    1 msk rönnbärsgelé
    1 msk torr sherry (kan uteslutas)
    1 st salt och peppar till smaksättning

    Gör så här
    Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme före användning.
    Vänd köttbitarna i mjöl/salt/pepparblandning. Bryn dem och lägg i lergrytan. Tillsätt vattnet.
    Ställ in i kall ugn och sätt termostaten på 250 grader.
    Tillsätt grädden och rönnbärsgelén efter ca 30 minuter och stek sen ytterligare 30 minuter.
    Smaka av och krydda vid behov med lite salt och peppar.
    Serveringsförslag
    Kokt potatis, rönnbärsgele eller lingonsylt, grönsallad

    Kyckling i lergryta
    (Det här är ett basrecept - kryddningen kan förstås variera hur mycket man vill. Fyllningen gör kycklingen ännu saftigare men kan hoppas över)

    Ingredienser
    1 st kyckling, 1-1,2 kilo
    1 tsk kinesisk soja
    1 tsk vegetabilisk olja
    1 st salt och peppar
    Fyllning (kan hoppas över och/eller förändras efter smak):
    2 st vita brödskivor
    0,5 st äpple
    0,25 st gul lök eller 1 shalottenlök
    3 cm smal morot
    1 tsk kinesisk soja
    1 tsk citronsaft (kan uteslutas)
    1 st eventuellt någon tsk curry

    Gör så här
    Lägg lergrytan i kallt vatten minst 30 minuter innan användning.
    Börja med fyllningen om du vill ha den med. Småhacka alltihop och rör ihop det med vätskan.
    Fyll kycklingen med röran, bind ev ihop benen eller sätt igen hålet med tandpetare.
    Pensla kyckingen med soja och olja, salta och peppra runt om.
    Lägg i grytan och sätt in i kall ugn. Sätt termostaten på 250 grader och låt grytan stå inne i 1 1/4 - 1 1/2 timme.
    Ta ut grytan och ställ på trä- eller tygunderlag. Låt vila ca 10 minuter med locket på glänt.
    Skyn blir mycket smakrik men ganska fet. Idealet är att låta den stå kallt flera timmar så man lätt kan skumma av fettet.
    Sen får man en mycket mustig buljong som kan frysas och användas till sås till nästa kyckling.
    Till den första kycklingen kan man göra en enkel sås baserad på kycklingfond, creme fraiche och ev en snutt konjak eller calvados.
    Serveringsförslag
    Ris, bulgur eller ugnsstekt klyftpotatis, grönsallad

    Rödvinsstek i gryta
    (Festligt god vintergryta med varma smaker och dofter. Nötkött eller viltkött passar lika bra. Kan också göras i lergryta i ugnen.)

    Ingredienser
    1,2 kg 1,2-1,5 kg grytbitar av benfritt kött, t ex rostbiff, högrev, innanlår
    50 gram matfett att steka i (eller mer om det behövs)
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 tsk kanel
    0,5 tsk malen eller stött kryddnejlika
    3 st lagerblad
    4 dl rödvin
    3 msk koncentrerad fond, (kalv, vilt eller ox)
    400 gram shalottenlökar
    400 gram färska champinjoner (det går till nöds med burkchampinjoner)
    1 st tunt skal från 1 apelsin
    1 st salt och peppar att smaka av med

    Gör så här
    Bryn köttet i omgångar i stakpanna och lägg över i gryta.
    Salta och peppra och lägg i kanel, kryddnejlika och lagerblad. Häll på vin och kalvfond.
    Låt grytan småkoka i ca 1 timme eller tills köttet är mört.
    Koka lökarna med skal några minuter. Skala dem och fräs dem i smör. Dela champinjonera och fräs dem också. Strimla apelsinskalet.
    Rör ner lök, svamp och apelsinskal när köttet är färdigt. Småkoka ytterligare några minuter.
    Serveringsförslag
    Kan serveras med bara ett gott nybakt bröd, annars passar ris bäst. Grönsallad.

  • MaijaO

    Jag brukar göra "tupp i vin" och gulach i lergrytan.

    Tupp i vin.

    färska champinjoner
    styckad kyckling
    vitlök
    hönsbuljongtärning
    2 dl vitt vin
    gul lök
    morot
    vitlök
    vit- och svart-peppar
    lagerblad
    timjan
    salt

    Gulach

    Nötgrytbitar
    kassler
    I burk krossade tomater
    I dl vatten
    oxbuljongtärning
    krossad vitlök
    paprikakrydda
    cayennepeppar
    mejram
    lök
    (potatis)

Svar på tråden Lergryta!! Recept!