smördegsinbakad fläskfile eller annat....
Är det ngn som har recept på smördegsinbakad fläskfile, hur brukar ni göra och vad har ni till, sås?
Även andra recept (lite helgaktiga) med fläskfile är välkomna, behöver inspiration.
Är det ngn som har recept på smördegsinbakad fläskfile, hur brukar ni göra och vad har ni till, sås?
Även andra recept (lite helgaktiga) med fläskfile är välkomna, behöver inspiration.
jag brukar steka (hela) i stekpannan så den får färg, sen in m den i ugnen så den får rätt temp(glömmer alltid men de e väl 62*) o sen ut o läggas i folie en stund. så gör jag en svamstuvning, kavlar ut/rullar ut smördegen, skivar filen i 1cm tjocka skivor o lägger stuvning mellan skivorna, vik ihop degen vänd på dne o lägg i ugns fast for, pensla m ägg för fin färg. in i ugnen(glömt grader o tid) o så servarar jag m koktpotatis o lite sås, whiskey, rödvin eller vanlig brunsås för den som vill buter ibland ut potatis mot klyftisar
OHHHH vad jag blev hungrig o sugen nu, får bli en go köttbit på restaurang istälelt denna helgen
Brukar fylla den med svampstuvning o servera med ugnsbakade rotsaker o sallad.
Det är gott att smörfräsa champinjoner och lägga på smördegsplattor. Ovanpå det lägger man en fläskfilé (oxfilé och kassler funkar bra det oxå ), kletar på vitlöksost och packar in allt som ett litet paket. In i ugnen tills smördegen fått fin färg.
Eller lägg filén i caj p's grillolja dan innan den ska ätas. Låt den ligga över natten.
När den ska tillagas så blandar man 1tsk svartpeppar, 2tsk mexikansk kryddblandning, 2tsk finstött rosmarin och 1tsk vitlökspulver.
Gnid in kryddorna i filén och stek den runt om. Lägg den i en ugnsform och stek den klar i ugnen i ca 150grader.
Jag brukar köpa antingen smördeg på rulle eller små smördegsplattor. Då tar ja fläskfilen och steker hel i pannan med lite peppar o salt så den får fin färg alt skär den i skivor o steker. Tar ja den hel skär ja en skåra i filen o fyller med cremebonjur kandtarell ost och sen rullar in den i rullen med smördeg. Om jag skär den i skivir lägger ja en klick ost på varje smördegsark och sen på med fileskivan och slår in som ett litet paket. Lägger sen skarven neråt. Osten hamnar då överst. Penslar det med ägg och kör en stund i ugnen.
Ska vi ha gäster tycker ja smördegsknyten ser trevligast ut och minst jobb då man slipper skära utan alla får små fina knyten.
Gott till potatsigratäng
tackar för alla tips
Fläskfilérecept
Balsamfilé
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
500g Fläskfilé
200g Färska champinjoner
3 Vitlöksklyfta
Smör
1 tsk Salvia
1 Köttbuljongtärning
2 msk Balsamvinäger
1 1/2 dl Vatten
1 tsk Soja
1 brk Crème fraiche
Skär köttet och svampen i skivor. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i
smör i en stekpanna och lägg över i en traktörpanna. Fräs svamp och vitlök. Lägg över i
pannan. Tillsätt salvia, buljongtärning, vinäger, vatten, soja och crème fraiche. Låt allt koka
ca 10 minuter. Servera med fräst spenat och potatis
---------------------------------------------------------
Bosses Wok-gryta
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
1 påse wokgrönsaker
500 g fläskfilé
500 g broccoli
2 msk olja (t ex olivolja)
1-2 msk soya (allt efter smak)
3 dl grädde
salt och peppar
1-2 vitlöksklyftor
Strimla fläskfilén i mindre bitar. Värm woken eller järngrytan. Häll i ca 2 msk olja. Stek
hastigt köttet, tag upp det och lägg det på en tallrik så länge. Lägg i grönsakerna och fräs dem
på medelvärme tills de mjuknat, ca 8 minuter. Häll på 3 dl grädde, soyan, pressa i vitlöken
och smaka av med alt och peppar. Lägg åter i köttet och låt allt få ett uppkok så att det är
riktigt varmt. Servera med ett gott bröd till.
-------------------------------------------------------------
Bärplockarns gryta
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
500gr färsk skinka, fläskfile eller kycklingfile
1 msk kinesisk soja
2 msk bong kalvfond
2 ½ dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar ( ½ tsk riven färsk ingefära)
1 dl lingonsylt
1 ½ msk vatten
½ msk vetemjöl
Strimla köttet, och blanda skinkstrimlorna med soja och fond i en gryta. Fräs det snabbt ett
par minuter under omrörning på hög värme. Blanda samman grädde, salt,kryddor och
lingonsylt. Häll blandningen över köttet och rör om. Koka 15 min. under lock. Blanda vatten
och vetemjöl och red av grytan. Servera med kokt ris eller pasta och en fräsch sallad.
-----------------------------------------------------------------
Champinjongratinerad fläskfilé
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter
600g Fläskfilé
2msk Smör
3/4tsk Salt
3/16tsk Vitpeppar
Champinjonsås
200g Färska champinjoner
2msk Smör
2msk Vetemjöl
4dl Vätska, grädde + sky
1 Äggula
Gratinering
2dl Riven ost
Helstek filén i stekpanna ca 10-15 minuter. Salta och peppra. Vispa ur pannan med lite hett
vatten och koka ihop skyn. Skölj svampen och skiva den. Fräs i matfett, strö över mjölet och
späd med grädde och sky. Låt såsen koka 3-5 minuter. Blanda ner äggulan och låt såsen
svalna. Skär filén i skivor och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Häll över såsen och toppa med
riven ost. Gratinera i 250°C i 10-15 minuter, eller tills det har fått en gyllenbrun färg. Servera
med potatis eller ris och en sallad.
---------------------------------------------------------------
Dubbelmarinerad Oxfilé alternativt Fläskfilé
(obs! Tar 2 dygn att tillaga och köttet ätes kallskuret).
Det här behövs för 4 personer:
? Ca 500 gram oxfilé/fläskfilé, ej för tjock
Marinad 1:
? 2 msk kinesisk soya
? 1 msk Caj P:s original grillolja
? 0,5 tsk salt
? 2 msk olja
? 1 tsk socker
Marinad 2:
? 0,5 dl vitvinsvinäger
? 0,5 dl vatten
? 1,5 dl olja (max)
? 1 tsk salt
? 0,5 tsk väl stött svartpeppar
? 1 pressad vitlöksklyfta
? 0,5 dl finhackad persilja
? 2 msk avrunnen kapris (eller mer helst)
---------------------------------------------------------------
Exotisk fläskfilé
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
500g Fläskfilé
Salt Peppar
Paprikapulver
2 Bananer
2 dl Grädde
1 Röd paprika; liten
2 tsk Curry
1 dl Ost; riven
Sätt ugnen på 250°. Putsa filén fri från hinnor om det behövs. Dela den i 3-4 cm långa bitar.
Ställ dem med snittytan uppåt och klappa ut till platta biffar. Krydda köttet med salt, peppar
och paprikapulver. Bryn köttet i matfett i en panna tills det fått fin färg på båda sidor. Lägg
över det på ett ugnssäkert fat. Skala och skiva bananerna och kärna ur och strimla paprikan.
Lägg detta bland köttet på fatet. Vispa grädden, men inte för hårt. Vänd ner curryn. Slå
grädden över köttet och strö över osten. gratinera hastigt i ugnen ca 10 minuter eller tills ytan
har fin färg. Sallad och kokt ris passar bra till.
------------------------------------------------------------
Familjesöndagsgryta
7 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter
500g Fläskfilé
200g Smålök
2 msk Margarin
Salt Peppar
2 tsk Paprikapulver
400g Krossade tomater
200g Champinjoner
14 Prinskorv
1 msk Vetemjöl
1 dl Vatten
18 Köttbullar; färdigstekta
Putsa och skär fläskfilén i skivor. Koka upp lite vatten och förväll löken några minuter så är
det enklare att skala den. Låt löken svalna och skala den sedan. Smält hälften av fettet i en
stekpanna och bryn fläskfilén. Lägg över skivorna i en gryta och salta och peppra. Bryn de
hela lökarna i stekpannan och lägg över dem i grytan. Häll tomaterna i grytan, strö över
paprikapulver och låt allt sjuda under lock ca 15 minuter. Bryn champinjoner och prinskorvar
i resten av margarinet och lägg dem i grytan. Lägg köttbullarna direkt i grytan. Sjud några
minuter. Blanda vetemjöl med vatten, red av grytan och smaka av. Servera med kokt ris eller
pressad potatis.
------------------------------------------------------------
Fannys fina gryta
4 portioner/stycken, tidsåtgång : minuter
500g Potatis
10 Små morötter
15 Charlottenlökar; eller små gula
500g Fläskfilé
Marinad
3/4dl Olja
2msk Vinäger
1 Vitlöksklyfta: pressad
1tsk Krossad rosmarin.
Skär filen i skivor och marinera i ett par timmar. Skala potatis och morötterna, kapa i lämpliga
bitar, och skala lökarna (om man kör gul lök kan man behöva halvera dem). Varva rotfrukter
och lök i en gryta, och häll på 2 dl buljong, salta och peppra. Sen får det koka tills det
"nästan" är klart (den som vill ha exaktare tidsangivelse får stryk). Då tar man upp filén ur
marinaden och bryner den i en stekpanna och slänger i det i grytan. Sen får det liksom "bli
klart" (eventuellt kan man hälla i resten av marinaden (enligt receptet skall man SILA
marinaden innan man häller i den, men det går bra ändå ). Sen är det bara att njuta.
----------------------------------------------------------------
Filégryta med sting
4 portioner/stycken, tidsåtgång : minuter
600 g fläskfile
2 ölkorvar "kryddstarka" eller bratwurst
1 msk vetemjöl
100 g syltlök
150 g svarta urkärnade oliver
1 strimlad paprika
3/4 dl hackad ättiksgurka
3 dl grädde
1 tsk smulad mejram
salt svartpeppar
Putsa fileén, och skär i knubbiga skivor. Skär korven i ca 2-3cm bitar. Bryn köttet i smör och
korven i en tjockbottnad kastrull. Lägg i paprikan. Krydda med salt, papar och mejram. Strö
över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och koka upp. Lägg i syltlöken, oliver och
ättiksgurkan. Låt puttra 10-15 min. Späd med buljong eller grädde om det behövs och smaka
av kryddningen. Servera med ris
-----------------------------------------------------------
Filégryta med svamp
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter
500 g fläskfilé
200 g färska champinjoner eller kantareller, skivade
2-3 gula lök, klyftas
1 skiva rökt skinka, ½ cm tjock, strimlad
1 röd paprika, strimlad
3 dl grönsaksbuljong (=vatten + buljongtärning)
1-2 dl mjölk
1-2 msk maizena mjöl
½ tsk sambal olek
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2-3 msk matolja
1 msk smör
Skär filén på snedden i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp oljna i en wok och lägg köttet. Salta
och peppra. Tillsätt paprika, skinka och lök. Fräs svampen separat i smör några minuter tills
vattnet försvunnit. Häll över i woken. Häll på buljong och sjud ca 15 minuter under lock.
Blanda samman mjölk och maizena mjöl. Häll redningen i woken, rör om. Sjud i 2-3 minuter.
Rör ner sambal olek. Servera med ris eller kokt potatis
-----------------------------------------------------------------
Filé i chutneysås
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
500g Fläskfilé
2 Purjolökar
1 msk Smör
1 tsk Salt
1/4 tsk
Svartpeppar
1/2 dl Mangochutney; medelstark
2 1/2 dl Mellangrädde
1 dl Köttbuljong
1 msk Soya
1 tsk Vinäger
1/2 tsk Ingefära
Skär köttet i skivor. Skölj och skär purjolöken i sneda skivor. Bryn köttet i en stekpanna. Fräs
purjolöken i en gryta och lägg över köttet. Salta och peppra. Blanda mangochutney (hacka om
bitarna är stora), mellangrädde, buljong, soya, vinäger och ingefära. Häll det i grytan. Låt
köttet eftersteka i såsen i ca 5 minuter.
-----------------------------------------------------------------
Fläskfilé Dijon
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
500g Fläskfilé
1 msk Margain
1 st Gul lök
1 burk Kantareller
Köttbuljong gjord på 1½ dl vatten och 1 buljongtärning
en burk Cantandouost med vitlökssmak
2 tsk Fransk senap
1 tsk Maizenamjöl.
1. Skär upp fläskfilén i skivor. Skala och hacka löken. Skölj och hacka kantarellerna.
2.Hetta upp margarinet i en tjockbottnad gryta och bryn filéskivorna runtom. Tag upp
dem och fräs lök och kantareller. Lägg tillbaka filéskivorna i grytan och rör om.
Tillsätt buljongen, Cantadouosten och senapen. Rör om tills osten smält. Lägg på
locket och låt småkoka i ca 5 min. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
3.Blanda majsenamjölet med lite vatten och red av grytan. Servera den festliga grytan
med hasselbackspotatis och en grönsallad.
------------------------------------------------------------
Fläskfilé Flamenco
4 portioner/stycken, tidsåtgång : ? minuter
600g Fläskfilé
2 Lök, gul
1 Paprika, gul
1 Apelsin, saft+skal
2 msk Olja; stekning
1 tsk Socker
2 tsk Sambal Oelek
2 msk Chilisås
1 tsk Curry
2 msk Soja
2 dl Crème fraiche
1 dl Vin, vitt; eventuellt
Putsa och skär filén i 1/2 cm tjocka skivor. Strimla löken och paprikan. Riv av skalet från
apelsinen och pressa ur saften. Bryn löken lätt i oljan (gärna i traktörpanna) och tillsätt
apelsinskal, socker och paprika. Låt allt brynas några minuter. Tillsätt sambal oelek, chilisås,
curry, soja, crème fraiche och vin (eventuellt). Koka upp och låt småputtra på svag värme.
Bryn under tiden filén i stekpanna. Salta och peppra på båda sidor. Häll sedan över såsen.
Späd ev. med mer vin och smaka av. Servera med ris.
--------------------------------------------------------------
Fläskfilégryta
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
400g Fläskfilé
2 msk margarin
2 dl Vatten
2 msk Touch of Taste kalvfond
1 Röd paprika
1 Purjolök
2 Morot
250g Broccoli
2 msk Vatten
1 1/2 msk Vetemjöl
1 Krm salvia
Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor och bryn i margarinet på medelstark värme i en stekpanna.
Lägg över skivorna i en traktörpanna. Tillsätt vatten och fond och låt grytan koka upp. Strimla
paprikan och skiva purjolöken. Skär morötterna i 1 1/2 cm bitar och broccolin i buketter.
Tillsätt grönsakerna och låt grytan koka ca 10 minuter under lock. Blanda vatten och mjöl och
red av grytan med, låt den koka i 3-4 minuter. Smaka av med salt och smulad salvia. Låt
grytan koka upp igen. Servera med kokt ris eller pasta och en fräsch sallad
------------------------------------------------------------
Fläskfilégryta med julsmak
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
600 g fläskfilé
1 purjolök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör
2 dl vispgrädde
2 msk konc kalvfond
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk soja
1/2 dl russin
Skär köttet i tjocka skivor och purjolöken i bitar. Salta och peppra köttet, bryn i smör i en
stekpanna. Ta upp köttet och fräs purjolöken i smör. Vispa ihop grädde, kalvfond, ingefära,
kanel, soja och russin i en låg, vid gryta. Lägg i kött och purjolök, låt puttra 4-5 min. Servera
med chutney och potatis.
---------------------------------------------------------------
Fläskfilé latino med pitahayasås och cassavamos
INGREDIENSER
(4 portioner)
1 fläskfilé, cirka 700 g
2 tsk salt
2 krm vitpeppar från kvarn
Sås:
2 msk olja
2 msk chilisås
1 msk lime, pressad
Cassavamos:
1 cassava, skalad, i bitar
1 mango, finhackad
1 msk olja
1 röd spansk chilipeppar,finhackad
1 lime, färskpressad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar från kvarn
Så gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa filén. Salta och peppra.
Blanda samman olja, chilisås och lime. Pensla filén med såsen.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stek tills innertemperaturen är 65 grader. Låt köttet
vila en stund innan det skärs upp i tunna skivor.
Servera med limeskalstrimlor, cassavamos, skivad lime och en sås av fruktköttet från röd
och gul pitahaya.
Cassavamos:
Koka cassavan mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt.
Tillsätt mango, olja, chili, limesaft, salt och peppar. Rör samman till ett mos. Smaka av.
Forma moset med hjälp av två matskedar till ägg.
Bonustips
Den röda pitahayan med vitt fruktkött har mindre kärnor och mildare smak än den gula.
Dela frukterna och skrapa ur innehållet. Det blir en fruktig, aromatisk och läskande sås
------------------------------------------------------------
Fläskfilé med curry och ananas
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter
600g fläskfilé
salt och peppar
smör
1 burk kokosmjölk
1msk curry
1 krossad vitlöksklyfta
1msk soja
1msk farinsocker
1-2tsk pressad citronsaft
10 små coctailtomater
4 ananasskivor
Putsa fläskfileén från fett och hinnor och skär den i skivor. Salta och peppra på köttet. Bryn
skivorna lätt på båda sidor i smör i en stor stekpanna. Ta upp köttet och ställ det åt sidan. Häll
kokosmjölk i stekpannan och låt koka i 5 minuter. Tillsätt curry, krossad vitlök, soja,
farinsocker och citronsaft efter smak. Salta och peppra. Koka såsen i 5 minuter. Lägg ner
köttskivorna och halverade tomater i såsen och låt sjuda ett par minuter. Skär ananasskivorna i
bitar och lägg ner dem i grytan. Värm upp och servera grytan med ris
--------------------------------------------------------------
Fläskfilé med lime
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
500 g fläskfilé
1 tsk salt
smör
1dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1/2 - 1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung
strimlat skal och pressad saft av 1 lime
Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop vatten,
crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg, vid gryta.
Lägg i köttet och låt det puttra ca 5 min. Servera med couscous eller ris och frästa grönsaker.
------------------------------------------------------------
Fläskfilépasta
4 portioner/stycken, tidsåtgång : minuter
1 fläskfilé
4 portioner pasta (penne, eller spiraler)
1 burk vitlöksost
1½ burk creme fraiche
Riven ost
Koka pastan, och häll den i en ugnssäker form. Skiva filén och bryn den. Vispa ur stekpannan
med dessertosten och cremefraichen. Lägg filéskivorna på pastan, och häll såsen över, strö på
riven ost. Tillaga i ugnen, 175 grader, i ca 15 minuter
----------------------------------------------------------
Fläskfilé- och bacongryta
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
350g Fläskfilé
150g Bacon
1 Gul paprika
1 Grön paprika
1 Röd paprika
1 Buljongtärning
1 1/2 dl Vatten
Olivolja,
salt & peppar,
Paprikapulver
Skär fläskfilén och stek i olivolja. Tillsätt bacon. Kärna ur paprikan, strimla den och lägg i
grytan. Krydda med paprikapulver. Skiva löken och lägg ner. Rör runt med buljongtärningen
och häll på vattnet. Koka ihop 5-6 minuter tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt,
peppar och ev. mer paprika. Servera med tagliatelle. Garnera med oregano.
-------------------------------------------------------------
Fläskfilé Tex Mex med majspudding
4 ? 6 personer
600 gram fläskfilé
Marinad
3 pressade vitlöksklyftor,
Salt och peppar
1 matsked oregano
1 tesked kummin
2 matskedar pressad citron
2 matskedar pressad apelsin
1 ½ dl olivolja
Till grytan
2 hackade gula lökar
2 röda paprikor i bitar
1 burk, 400 gram, krossade tomater
1 ½ dl matlagningsvin
Några droppar tabasco
1 burk, 430 gram, avrunna kidneybönor.
Majspudding
Mattfett till formen
3 matskedar skorpsmulor
1 ¼ deciliter mjölk
1 burk majskorn
100 gram rumsvarmt smör
3 ägg
1 nypa socker
2 ? 3 kryddmått socker
1 kryddmått peppar
? Skär köttet i 2 cm koka skivor. Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd ned
köttet. Låt det marinera i kylskåpet i minst en timme och sedan rinna av. Hetta upp
oljan i en stekpanna, och bryn köttskivorna. Låt lök och paprika fräsa med en stund.
Koka ihop något och smaka av med tabasco. Vänd ned bönorna och hetta upp. Servera
med majspudding.
? Smörj och bröa en 1 liters suffléform. Kör majs utan spad, och mjölk i en matberedare
eller mixer till en grov puré. Rör smöret krämigt i en skål, tillsätt äggen ett och ett,
vispa ordentligt efter varje ägg. Blanda ned socker, salt och peppar. Häll blandningen i
formen och baka i ugnen i ungefär 30 minuter till dess att puddingen är
gyllenbrun och genombakad.
-------------------------------------------------------------
Fläsk med sötsursås
250 g skivat fläskfilé
2 msk kinesisk soja
2 små paprikor, röd och grön
1/2 purjolök
2 msk majsolja
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl av någon sötsur fruktig sås; sweet chili, eller Mango Jalapeno glaze
1. Skär fläskköttet i 1 1/2 cm bitar och marinera det med soja 15 min.
2. Kärna under tiden ur paprikan och skär den i tärningar. Ansa och strimla purjolöken.
3. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna.
4. Strö mjöl över köttet, blanda om och bryn det därefter snabbt under omrörning.
5. Salta, peppra, tillsätt grönsakerna och fräs en halv minut.
6. Häll över sötsur sås, koka upp och servera med ris, gärna jasminris.
-----------------------------------------------------------------
Fylld Fläskfilé
4 port:
900 g fläskfilé
2 askar creme bonjour vitlök (eller det man gillar bäst)
4 pkt bacon
matl.grädde
soja
Snitta upp filéerna fast inte helt igenom, bred på vitlöksosten. Lägg ihop dom igen.
Linda baconskivorna runt filéerna.
Bryn dom runt om i stekpanna, låt dom sedan bli färdiga i ugnen på 175 grader.
Spara stekskyn från filén i pannan, häll på grädde (ca 2,5-3 dl). Vispa runt, tillsätt lite soja, ev
salt och peppar.
Om du har vitlökost kvar, klicka ner det i såsen.
Smaka av, tillsätt mera soja, salt och peppar om det behövs.
Stekskyn som blir i formen i ugnen efter köttet (då den är klar) kan du oxå hälla ner i såsen
sen.
Servera med potatisklyftor och en fräsch sallad.
-----------------------------------------------------------------
Gorgonzolaspäckad fläskfilé
Ingredienser
500g färsk fläskfile
75 g gorgonzola
2-3 st schalottenlökar
200 g champinjoner
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
Tillagning
Skär fläskfilén i tjocka skivor och banka ut dem något. Gör ett snitt i ì sidan och stoppa in
bitar av gorgonzola. Peppra och stek dem fint till ì de är nästan klara. Salta på köttet i
stekpannan. I en annan panna smälter Ni finhacka lök i lite smör. Skiva ì champinjonerna och
låt dem fräsa med. Salta och peppra. Häll på vinet. ì Späd med grädde och låt småputtra några
minuter tills såsen tjocknar ì något. Häll över champinjonsåsen i fläskfilépannan och låt allt
puttra ì någon minut. Smaka av. Garnera med bladpersilja och servera direkt ur ì pannan. Ev.
kan såsen redas med 1 msk margarin 1 msk mjöl.
---------------------------------------------------------------
Inbakad fläskfilé
4 portioner/stycken
1-2 fläskfiléer (ca 6 hg)
1 lök
1 brk creme fraiche
150 g dessertost med vitlöksost
½ dl finklippt persilja
2 vitlöksklyftor
1 paket smördeg (färdigkavlad)
1 ägg
Bryn fläskfilén lätt tillsammans med finhackad lök. salta och peppra under tiden. Lägg
smördegen i en ugnsfast form Skär fläskfilén nästan rätt igenom i skåror, och lägg den på
smördegen. Rör ihop creme fraiche, pressad vitlök, persilja och dessertosten till en smet och
tryck ner i skårorna, och det som blir över breds ut ovanpå. Knyt/vik ihop smördegen till ett
paket, och pensla med ägg. Tillaga i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter Servera gärna med
potatisgratäng.
-------------------------------------------------------------
Madames Fläskfilé
Buljongtärning 1 st
Champinjoner färska 300 g
Crème Fraiche 2 dl
Fläskfilé 600 g
Lök Gul 2 st
Paprika röd 1 st
Sojasås 1 tsk
Vitlök klyftor 2 st
Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor och platta ut dem lite.
Bryn skivorna gyllene på båda sidor i lite matfett, krydda med salt och grovmalen
svartpeppar. Lägg över dom i en ugnsfast form.
Skala och hacka löken. Skölj,kärna ur och skär paprikan i tärningar.
Ansa svampen och skär den i mindre bitar.
Fräs svampen i lite marg. tills all vätska har kokat in. Tillsätt mera marg. och löken.
Pressa vitlöksklyftorna över röran och tillsätt även paprikan.
Låt allt fräsa ytterligare några min.
Tillsätt 2 dl buljong och creme fraiche.
Låt det puttra en stund. Smaka av med äkta soja och salt och peppar.
Häll stuvningen över köttet och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen tills allt har fått fin färg och blivit genomvarmt.
Ugn:250 ca 10-15 min.
TIPS!
Det går bra att laga rätten i förväg och förvara den i kylen tills den ska gratineras.
Sänk då värmen till 200 och gratinera i stället ca 20 min.
-----------------------------------------------------------
Mandelblommans persikogryta
Bryn fläskkött, typ strimlad fläskfile o krydda med knorrs grill o stekkrydda (den röda
burken), ha ev i lite hackad paprika o svamp med.
Slå över creme fraiche o låt koka upp, ha i hackade persikor o låt koka med en stund, mosoa
dem lite o spä med persikospadet o smaka av med kryddan o ev lite vitpeppar o en
köttbuljong.
Gott med pasta eller ris.
Har du lergryta? I så fall är detta toppen.
1 påse Santa maria marinad honung
1 påse Santa maria marinad vitlök
2 msk stark senap
2 dl rött vin
ca 2 klyftor vitlök
Blanda och marinera fläskfilén i detta ca 1 timme. Ner med allt i lergrytan (marinaden också).
In i ugnen och värm till 175 grader och låt stå i ca 1,5 timme.
Servera med kokt potatis eller potatisgratäng, med marinaden som "sås". Lättlagat och gott.
-------------------------------------------------------------
Pasta ciao ciao grande
Det är kanongott! Ska egentligen vara med oxfilè men det går lika bra m fläsk el kycklingfilè.
Har inga exakta mått men så här brukar jag göra ungefär: Bryn strimlat kött. Tillsätt ca en
halv strimlad purjo + champinjoner delade i kvartar och fräs ngra minuter. Häll på en
förpackning mellangrädde (el ngt magrare alternativ) och lite rött vin (matlagningsvin
använder jag). Tillsätt ev en buljongtärning för fylligare smak. Låt puttra ca 10 min. Smaka av
m salt och peppar. Vid serveringen strör man över rikligt m parmesan + ev ngn färsk ört som
basilika. Servera m pasta. Mums, jättegott!
Och så oxfilén:
500 gram kött
Marinad nr 1:
2 msk soya
1 msk hoi-sin sås
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Lägg oxfilén i dubbla plastpåsar och låt ligga i fyra timmar. Vänd
ibland.
Stek köttet i 175 grader på galler/i långpanna i 40 minuter. (65 grader
om köttermometer används.) Vänd 1 gång
Låt köttet kallna i folie. (Tar 1-2 timmar
Skiva köttet i ca 1/2 cm tunna skivor, häll sedan över marinad nr.2. Låt
stå kallt i ca 5 timmar.
Marinad nr 2:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
2 msk kapris
--------------------------------------------------------------
Rosé-Filé
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
600 g Fläskfilé
1 gul lök
1 pkt bacon
2 hg färska champinjoner
1 buljongtärning
2 dl Creme Fraiche
2 msk chilisås
1 msk rosépeppar
½ msk sojasås
1 vitlöksklyfta
Skär filén i skivor. Bryn dem på båda sidor i lite margarin. Tag upp skivorna, salta och
peppra. Skala och finhacka löken. Ansa och skiva svampen. Fräs lök och svamp i lite
margarin tills vätskan har kokat in och löken är mjuk. Vispa ner buljong (2 dl) och creme
fraiche, chilisås, pressad vitlök och soja. Låt såsen koka upp. Lägg i köttskivorna och låt det
puttra några minuter. Hit går rätten bra att förbereda. Klipp baconet i mindre bitar. Fräs det.
Låt det rinna av på hushållspapper. Smaka av såsen. Strö över bacon, klippt persilja och
rosépeppar. Servera med pasta
-----------------------------------------------------------------
Salsa fläskfile
500g fläskfile i bitar
1 påse tacokrydda (tex santa maria)
1 dl vatten
1 burk salsasås (valfri styrka)
1 påse cheddardip (inte den man blandar med gräddfil) + 1 (tetra) matlagningsgrädde
eller 1 burk cheddardip+ matlagningsgräde (grädden kan uteslutas vid cheddardippen)
1 påse riven ost
Blanda vattnet med tacokryddan och låt stå några timmar, för starkare smak stå längre. Stek
köttet (utan marinaden) blanda cheddardip och matlagningsgrädden i en kastrull. Lägg köttet,
cheddarsåsen, salsasåsen i en ugnsfast form och strö över osetn gratinera i ugn 200C tills
osetn fått färg 20-30 min
Servera med ris och en sallad
-------------------------------------------------------------
Smaskig fläskfilé
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 45 minuter
1 st fläskfilé
1-2 burkar champinjoncreme
1 liten flaska chilisås
1 liten burk inlagd paprika
3 dl tjock grädde eller för en magrare variant, en förpackning kelda ostsås
2-3 dl riven ost salt o peppar
Skiva och bryn fläskfilén, salta o peppra om så önskas. Lägg över köttet i en ugnsfast form,
bred på champinjoncremen. Ha på den strimlade paprikan (utan spadet). Blanda chilisås och
grädden/kelda och häll i. ha på den rivna osten och kasta in rätten i ugnen, 225 grader i ca 20
minuter. servera med tagliatelle eller ris, taglissar rekommenderas Kommentar : Favoriträtt !!!
-----------------------------------------------------------
Snabba fläskfilén med pasta
4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter
500g Fläskfilé
1/2 tsk Peppar
4 Skivor strimlad bacon
3 dl Vispgrädde
1 msk Ljus fransk senap
1/2 Buljongtärning; smulad
1 1/2 tsk Soya
2 msk Rosépeppar; krossad
1 dl Ost; riven
300g Pasta
100g Gurka; hyvlad
Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan. Koka enligt anvisningarna. De sista minuterna
av koktiden läggs strimlor av gurka, som har hyvlats med osthyvel, ner i vattnet. Putsa
fläskfilén fri från fett och hinnor, skär den i centimetertjocka skivor. Knaperstek
baconskivorna i en het stekpanna och låt dem rinna av på hushållspapper. Behåll baconfettet i
stekpannan. Krydda fläskfilén med peppar och bryn den hastigt. Ta upp köttet. Häll grädden i
stekpannan och koka upp tillsammans med fransk senap, buljongtärning, soya och rosépeppar.
Låt koka några minuter, lägg ner köttet och låt sjuda ca 2 minuter. Rör ner osten, smaka av
och tillsätt ev salt. När pastan är klar, låt den rinna av väl och servera med fläskfilén och såsen
på varma tallrikar, strimla baconet och strö över.
-----------------------------------------------------------
Thailändsk fläskfile
Kokos, ingefära och chili ger sting i denna exotiska gryta.
Ingredienser
4 port
500 g fläskfilé
2-3 purjolökar
2-3 vitlöksklyftor
1/2 - 1 röd pepparfrukt eller 1/2 -1 tsk sambal oelek
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk färsk ingefära eller 1 tsk malen
1 köttbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
2 dl matyoghurt
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skär purjolökarna i sneda skivor. Skala och skiva
vitlöken. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten. Stek köttet i smör i en stekpanna ca 3
min/sida. Salta och peppra. Fräs grönsakerna i smör i en traktörpanna några min. Smaksätt
med riven ingerfära och smula i buljongtärningen. Häll i kokosmjölk och matyoghurt. Lägg i
köttet och låt grytan koka upp. Smaksätt med salt och servera direkt med kokt ris. Tips: Köttet
kan stekas i förväg.
å vad mkt bra recept.