Mörk chokladmousse med Licor 43
För 6 personer.
Mums..en av mina många favoriter, när det gäller chokladmousser.
Perfekt att förbereda dagen innan fest.
Ingredienser
4 äggvitor
2 dl strösocker
300 g mörk choklad,
ska vara bitter, gärna minst 85%
4 äggulor
2 dl starkt kaffe
Till servering:,
1-1½ msk licor 43
Gör så här
1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt
sockret och vispa tills äggvitan är vit, blank och
styv.
2. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad.
3. Vispa ihop äggulor och kaffe i en bunke över
vattenbad på svag värme till en tjock smet. Rör ner
den smälta chokladen. Vänd sist försiktigt ner
äggvite vispet.
4. Fördela i 6 portionsformar och ställ svalt att
stelna i minst 6 timmar eller över natten. Vid servering
slås 1-1½ msk licor 43 över moussen.
hokladmousse gourmet
För 2 personer.
God dessert som kombinerar choklad och whisky
Ingredienser
75 gr mörk choklad (gärna 70% kakao eller mer; neutral eller med apelsin- eller hallonsmak)
1 msk mjölk
1 äggula
1 msk socker
1-2 tsk whisky (beroende på hur stark smak man vill ha)
1 dl vispgrädde
Gör så här
Hacka/dela chokladen i mindre bitar, lägg i en skål och blanda med mjölken. Ställ skålen över kastrull med sjudande vatten och låt blandningen smälta (se upp så att vattnet inte skvätter ner i chokladen).
Vispa ihop äggula, socker och whisky. Rör ner i chokladsmeten.
Vispa grädden till mjukt skum och häll ner i chokladsmeten.
Slå upp moussen - som nu är ganska tunnflytande - i små koppar eller skålar. Låt stelna i kylskåp, gärna över natten.
Ta fram moussen minst 30 min innan den skall ätas - den smakar mer om den är rumstempererad.
Garnera precis före servering med riven vit choklad och/eller färsk frukt - kiwi, mango, hallon, jordgubbar...
Chokladmousse
För 4 personer.
Fantastisk efterrätt
Ingredienser
125 g mörk choklad
1,5 msk florsocker
3 msk starkt kallt kaffe
1 äggula
2 dl vispgrädde
Gör så här
Smält chokladen i vattenbad. Ta bort från värmen och tillsätt florsocker, kaffe och äggula. Rör kraftigt. Låt svalna.
Vispa grädden och blanda med chokladkrämen.
Häll upp i portionsglas och servera.