• Pollica

    Är det någon som har ett riktigt smaskigt recept på mörk chokladmousse (snabbt svar önskas)

    Är det någon som har ett riktigt smaskigt recept på mörk chokladmousse (snabbt svar önskas). Måste gå till afärren & handla om bafra en kvart.
    Tacksam för svar.

  • Svar på tråden Är det någon som har ett riktigt smaskigt recept på mörk chokladmousse (snabbt svar önskas)
  • Mamsingen

    Mörk chokladmousse med Licor 43
    För 6 personer.

    Mums..en av mina många favoriter, när det gäller chokladmousser.
    Perfekt att förbereda dagen innan fest.

    Ingredienser
    4 äggvitor
    2 dl strösocker
    300 g mörk choklad,
    ska vara bitter, gärna minst 85%
    4 äggulor
    2 dl starkt kaffe

    Till servering:,
    1-1½ msk licor 43

    Gör så här
    1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt
    sockret och vispa tills äggvitan är vit, blank och
    styv.
    2. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad.
    3. Vispa ihop äggulor och kaffe i en bunke över
    vattenbad på svag värme till en tjock smet. Rör ner
    den smälta chokladen. Vänd sist försiktigt ner
    äggvite vispet.
    4. Fördela i 6 portionsformar och ställ svalt att
    stelna i minst 6 timmar eller över natten. Vid servering
    slås 1-1½ msk licor 43 över moussen.

    hokladmousse gourmet
    För 2 personer.

    God dessert som kombinerar choklad och whisky

    Ingredienser
    75 gr mörk choklad (gärna 70% kakao eller mer; neutral eller med apelsin- eller hallonsmak)
    1 msk mjölk
    1 äggula
    1 msk socker
    1-2 tsk whisky (beroende på hur stark smak man vill ha)
    1 dl vispgrädde

    Gör så här
    Hacka/dela chokladen i mindre bitar, lägg i en skål och blanda med mjölken. Ställ skålen över kastrull med sjudande vatten och låt blandningen smälta (se upp så att vattnet inte skvätter ner i chokladen).

    Vispa ihop äggula, socker och whisky. Rör ner i chokladsmeten.

    Vispa grädden till mjukt skum och häll ner i chokladsmeten.

    Slå upp moussen - som nu är ganska tunnflytande - i små koppar eller skålar. Låt stelna i kylskåp, gärna över natten.

    Ta fram moussen minst 30 min innan den skall ätas - den smakar mer om den är rumstempererad.

    Garnera precis före servering med riven vit choklad och/eller färsk frukt - kiwi, mango, hallon, jordgubbar...

    Chokladmousse
    För 4 personer.

    Fantastisk efterrätt

    Ingredienser
    125 g mörk choklad
    1,5 msk florsocker
    3 msk starkt kallt kaffe
    1 äggula
    2 dl vispgrädde

    Gör så här
    Smält chokladen i vattenbad. Ta bort från värmen och tillsätt florsocker, kaffe och äggula. Rör kraftigt. Låt svalna.
    Vispa grädden och blanda med chokladkrämen.
    Häll upp i portionsglas och servera.

  • Gizmania

    Chokladmousse med Xanté (päroncognac) är mums!!! Kanske inget du har hemma idag, men ett tips till nån annan gång... =)

Svar på tråden Är det någon som har ett riktigt smaskigt recept på mörk chokladmousse (snabbt svar önskas)