• tilda den vilda

    påsk

    hur kan det komma sig att de som sägs fira påsk att att på långfredagen dog jesus och det gjorde han, men enligt våran kalender så är det ju olika datum, påsken förflyttas ju. är det en dödsdag  tex 25 mars så är det ju det varje år, dödsdagen flyttas ju inte, hoppas ni förstår frågan

  • Svar på tråden påsk
  • Sencha

    Påsken är en högtid som styrs av månkalendern. Judarna firade påsken till åminnelse av uttåget ur Egypten; kristna firar till minne av Jesus.
    Påskdagen infaller första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. I alla fall inom den kristna kyrkan. Inom judendomen tror jag det grunden är något liknande, men man tolkar det lite annorlunda, och därför infaller deras påsk inte alltid samtidigt som den kristna.

    För övrigt så firas ju Jesu födelse på en dag som fastställts i efterhand; ingen vet egentligen när på året Jesus föddes.


    Son född 2004; BF 11 juli
  • familyfour

    Vilket datum som påsken inträffar bestäms av månens placering vid vårdagjämningen - då natt och dag är lika långa. Söndagen efter den första fullmånen blir därmed påsksöndagen; någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. Med andra ord så har påsken inte ett bestämt datum, som t ex julen. Så här har man skrivit på Svenska kyrkans hemsida. Det är lite knepigt så håll dig fast i stolen när jag citerar följande: ?Det är till och med så att olika kristna traditioner firar påsk olika tider varje år beroende på hur man har bestämt sig för att räkna. Anledningen till att det är så är att påsken redan från början hänger ihop med den judiska firningsdagen 'Pesach' som firades en dag som kallas för 14 Nisan i den judiska kalendern. Denna dag kunde vara en veckodag vilken som helst. De första kristna ville fira påsken som en sammanhållen helg med söndagen som uppståndelsedag och valde då att fastställa att påsk skulle firas första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen, som blir samma dag som första söndagen efter 14 Nisan enligt den judiska kalendern. Några ville hålla fast vid den 14 Nisan, medan ytterligare andra genom konstfärdiga uträkningar ville fira den 25 mars som Jesus dödsdag, för det hade man räknat ut som hans dödsdag, något som kan diskuteras. Ortodoxa kyrkan firar därför en annan dag än bl.a. Svenska kyrkan och Romersk katolska kyrkan även om det vissa år sammanfaller i tid. Så därför firas påsken olika datum olika år i vår tradition.? Det är alltså därför som påsken inte har ett fast datum utan varierar år från år.

  • Sencha
    Svar på #2
    Okej, jag mindes inte helt rätt i alla detaljer Sorry.
    Son född 2004; BF 11 juli
Svar på tråden påsk