• Min Bebis

    Bajsa ut alvedon supp??

    Min son på snart 4 månader har feber nu 38,7 så jag har gett honom en supp.. Strax efter bajasar han & bajset är alldeles kornit "värre än vanligt" Så nu undrar jag om alvedonen verkligen hjälper eller bajsar han ut hela?? Hur hög feber kan dom små ha utan att det blir farligt & man måste kontakta läkare??

  • Svar på tråden Bajsa ut alvedon supp??
  • tea1982

    Det är jättevanligt att suppar funkar lite laxerande och att barnen då bajsar mer eller mindre "på en gång". Men oroa dig inte, det sjunker in samma sekund som suppen smälter. Så om du ser en supp - får du föra in en ny. Finns ingen supp i bajset har den smält (det gör den på 2 sekunder inom kroppen, typ) och då e det fine. =)

  • tea1982

    Små barn har ett temperaturcentrum som inte är fullt utvecklat. Det betyder att deras kroppstemperatur kan svänga snabbt, både upp och ned. Det betyder också att barnets temperatur lätt påverkas av omgivningens temperatur.

    klä av barnet så att det bara har lite kläder på sig och på så sätt minska värmen. Om det tvärtom är alltför kallt ska du hjälpa barnet att hålla värmen
    genom att klä på det.

    Vilken är ditt barns normala temperatur?

    Barnets normala kroppstemperatur ligger mellan 36,5 och 37,7 grader Celsius.

    Om temperaturen mäts i barnets ändtarm, får man kroppstemperaturen direkt: den normala temperaturen ligger mellan 36,5 och 37,7 grader Celsius.En temperatur mätt i barnets mun är ungefär 0,5 grader lägre och det samma gäller för en temperatur mätt i örat. En temperatur mätt i barnets armhåla är inte speciellt pålitlig; man räknar med att den är cirka 1 grad lägre än temperaturen i ändtarmen. Undersökningar tyder på att ändtarmsmätningar är de mest precisa.

    Somliga använder örontermometrar, trots att det kräver stor precision att sikta och träffa det rätta stället, speciellt när det gäller små barn. Kom exempelvis ihåg att inte mäta på ett öra som precis har legat nere i den varma kudden eller ett som precis kommit in från kylan. I dessa fall ska det helst ha gått 10-15 minuter före mätning i örat.


    Hur kan du mäta ditt barns temperatur?Ändtarmsmätning:
    Den klassiska och mest precisa mätmetoden är ändtarmsmätningen. Det är den bästa för barn under 3 år. Den kan mätas både med en digital termometer och med en kvicksilvertermometer.

    Om du har en kvicksilvertermometer ska du komma ihåg att slå ner den under 36 grader innan du börjar mätningen.

    Om barnet är under 3 år,är det bra att lägga det tvärs över ditt knä med barnets mage ned mot dina lår, så att du har ett stadigt tag i barnet och så att du kan se vad du gör. Termometerns spets smörjs in med lite vaselin och förs sedan lugnt in 1,5 centimeter i barnets ändtarm. Håll termometern stilla i 2 minuter om det är en kvicksilvertermometer. En digital termometer mäter temperaturen på cirka 30 sekunder. Digitaltermometern piper när den mätt färdigt.

    Panntermometer
    Panntermometern har blivit mycket populär, men är varken speciellt precis eller pålitlig och rekommenderas därför inte.

    Öronmätning:
    Att mäta temperaturen i örat är en användbar mätmetod om man är beredd att betala för apparaten. Öronmätningen är en snabb metod. Den är mer populär bland större barn än ändtarmsmätningen och så tar det bara en sekund innan öronmätaren ger svaret.

    Temperaturen är cirka 0,5 grader lägre än vid ändtarmsmätningen. Du ska vara uppmärksam på att det på termometern kan finnas flera olika inställningar och om så är fallet ska du naturligtvis välja den som är avsedd för barn.

    Örontermometern ska också användas korrekt för att ge ett pålitligt svar. Läs därför igenom bruksanvisningen noga innan du börjar. Den vanligaste orsaken till felmätningar är att den temperatur som termometern mäter inte är den som egentligen ska mätas, nämligen den från trumhinnan, utan istället en temperatur från ett annat ställe i hörselgången. För att mäta rätt är det nödvändigt att dra den översta delen av barnets öra lite uppåt under tiden du mäter. Därmed rätar du ut barnets lätt S-formade hörselgång och termometern kan mäta trumhinnetemperaturen. Det kan vara bra att få råd om termometerns användning i affären där du köper den.

    Temperaturmätning under tungan:
    Man kan också mäta temperaturen i munnen under tungan. Detta kan inte helt rekommenderas till små barn, eftersom de kan råka bita sönder termometern och skada sig. Muntemperaturen ska mätas under tungan i 2-3 minuter. Den är 0,5 grader lägre än ändtarmstemperaturen. Var uppmärksam på att en muntemperatur inte är pålitlig under de första 10 minuterna efter det att man ätit eller druckit något varmt eller kallt.

    Temperaturmätning i armhålan:
    Slutligen kan temperaturen också mätas under armen, i armhålan. Denna mätmetod är inte heller att rekommendera vid mätning på små barn, eftersom de inte kan ligga stilla tillräckligt länge, och kan skada sig på termometern om de rör sig för mycket. Termometern läggs längst upp i armhålan i 10 minuter. Temperaturen är cirka 1 grad lägre än vid en ändtarmsmätning.

    Varför får ditt barn feber?
    Feber är kroppens försvarsmekanism mot både virus och bakterier. Kroppen försöker att alstra så mycket värme att virus och bakterier inte överlever. Febern hjälper därför till att bekämpa sjukdomen.


    Vad kan du göra om ditt barn får feber?

    Ge barnet mycket att dricka. Barnet behöver mer vätska än vanligt, eftersom det förbränner mer och svettas vid en hög kroppstemperatur. Ge barnet lite dryck i taget, men ofta, eventuellt endast en tesked i taget. Om du kan få ditt barn att dricka ordentligt så gör det inte så mycket om det inte äter särskilt mycket under några dagars tid.

    Barnet ska kunna vila. Om barnet har hög feber har det också större behov av att vila och sova. Det behöver inte ligga till sängs hela tiden om det mår tillräckligt bra för att leka, men barnet ska ha möjlighet att gå och lägga sig.

    Låt barnet svalka sig. Avkylning kan vara ett bra sätt att få febern att gå ned. Vid hög feber är det tillräckligt att barnet endast har underkläder eller blöja på sig, så att det kan bli av med sin värme. Var uppmärksam så att det inte är för varmt i rummet där barnet befinner sig. Det får gärna vara kyligt, men inte dragigt.

    Feber ska INTE svettas ut.

    Om barnet har frossa och febern samtidigt stiger, får det självklart ha en filt eller ett täcke över sig under tiden det varar. Men när temperaturen är stabil, och barnet börjar svettas, ska det svalkas av.

    Febernedsättande medicin:
    Om du vill använda medicin för att sänka febern ska du be din läkare om råd först. Läkaren kan berätta för dig vad som kan användas för barn och hur stor dos som är lämplig. Mängden medicin beror både på ålder och vikt.

    Omsorg:
    Sjuka barn är ofta trötta och lättirriterade. De sover mycket och när de är vakna vill de ha sina föräldrar hos sig hela tiden. De kan verka yngre än de egentligen är och det är absolut tillåtet att ge efter litet och skämma bort dem under tiden de är sjuka. Läs för dem, lek med dem och sitt hos dem. Detta är inte rätt tidpunkt för uppfostran. Sjukdom hos barn går oftast snabbt över och de blir åter sig själva igen.


    När är feber kritisk?

    Titta först och främst på ditt barn och använd ditt sunda förnuft.


    Ser barnet medtaget ut?

    Ser det sjukt ut?

    Är barnet inte sig likt?

    Om svaren är ja, ska du kontakta en läkare.

    Har du ett litet barn på under 3 månader som får hög feber bör du kontakta en läkare. Om ditt barn gråter ihållande och är otröstligt och svårt att väcka, ska du också ta kontakt med en läkare. Feber på över 38,5 grader under mer än tre dagar bör undersökas av en läkare.

    Har ditt barn andra symptom än feber, till exempel de som nämns nedan, ska du kontakta en läkare:


    Stel nacke - kan vara ett tecken på meningit. Detta är tack och lov ovanligt.

    Hallucinationer

    Röda utslag

    Svårigheter att andas

    Kramper

    Långvariga kräkningar eller diarréer

    Långvarig halsfluss

    Sveda när det kissar, eller om det kissar ofta. Detta kan vara blåskatarr.

    Andra sjukdomar, eller om barnet nyligen har opererats.
  • T x 3

    Alvedon supp verkar väldigt fort. Tyvärr så bajsar de små oftast ganska på en gång. Om suppen kom ut så ser du det som en vit sörja. Barn kan ha feber upp till 41 grader är det högre skulle jag ta kontakt med läkare. Febern är ju inte farlig i sig utan orsaken till den. Att vi får feber är kroppens försvar att ta död på virus och bakterier om jag har förstått det hela rätt. Feberkramper kan barn få och det är inte kul två av mina barn har haft det. Se till att låta honom dricka mycket, ha lite kläder på sig och ha det svalt i rummet.

  • Fru B

    Om barnet har över 41 grader skall du ringa läkare. På barnakut räknas det bara som feber om barnet har över 38 grader. Så länge mina barn dricker och kissar brukar jag bara ge alvedon om de har över 40 grader, om de inte sover!

  • ShreeLakshmi

    Fråga om råd på telefon 320 100, dit ringer man ofta!

Svar på tråden Bajsa ut alvedon supp??