• Little Ms Chatterbox

    Hur ska man göra så ostsåsen till lasagnen inte blir grynig?

    Vi har ett väldigt gott lasagnerecept men när vi gör den blir ostsåsen grynig i konsistensen och det tar verkligen udden av matupplevelsen. Är det någon som vet vad vi gör för fel och vad vi kan göra åt det?
    Ska tillägga att vi brukar använda herrgårdsost.


    //Nu ännu bättre! -Uppdaterad med tvillingar!
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-03-23 17:29
    Jättetokigt recept för det är bara för 2 pers, men som sagt jättegott!

    Köttfärssåsen
    1 gul lök, Ca 100g
    1 msk smör eller margarin, ca 15 g
    150 g nötfärs
    ev 1 liten vitlöksklyfta
    2 dl krossade tomater (½ burk à 400g)
    ca 1 msk tomatpuré
    ½ tsk salt
    ½-1 krm svartpeppar
    ½-1 tsk torkad basilika eller timjan, eller ½ msk hackad färsk krydda

    Ostsåsen
    2 msk vetemjöl + ½ dl kall mjölk
    3 ½ dl mjölk
    ½-1 msk smör eller margarin, 10-15 g
    1½ dl riven ost, 50-60 g
    ca ½ krm svartpeppar
    ½ krm paprikapulver

    4-6 lasagneplattor
    1 dl riven ost, 35-40 g att strö över.
  • Svar på tråden Hur ska man göra så ostsåsen till lasagnen inte blir grynig?
  • La Lola

    Tar du av kastrullen från spisen när du rör ner osten?
    Det är annars ett tips.


    //Gordon Ramsay är min idol
  • Little Ms Chatterbox

    Ja, det är sambon som brukar göra ostsåsen och jag gör köttsåsen och han brukar alltid flytta sig från spisen när det är dags för att röra i osten.


    //Nu ännu bättre! -Uppdaterad med tvillingar!
  • Litetdahl

    Min ostsås blir aldrig grynig! Brukar göra en liter för vi har stor lasangeform.

    * Tag ca 2 dl mjölk och värm upp under omrörning. Rör hela tiden och rör i ca 4 msk vetemjöl.

    * När det blivit tjockt och fint häller du i ca 8 dl mjölk till. Värm upp under omrörning. Låt inte koka, men nästan..

    * Häll i ca 6 dl riven ost. Vi brukar faktiskt använda Coop extras färdigrivna. Tag gärna mer än 6 dl.

    * Rör tills all ost löst sig och salta efter behag.

    Denna blir aldrig grynig utan tjock och fin. Lycka till!

  • Little Ms Chatterbox
    Svar på #3
    Njaeee.... Inte pulvermat om man kan undvika, har varit så mycket sånt för oss länge nu.
    //Nu ännu bättre! -Uppdaterad med tvillingar!
  • Heisan

    min ostsås-är underbar..

    50 g smör smältes o rörs ihop med 1 dl vetemjöl häll på  1 l mjölk, låt koka upp under omröring... salta, svartpeppra(malen) o 2 tsk timjan(torkad), 1 pkt mozzarella smulas ned så det smälter...

    Mums det kan inte bli bättre..


    Startar på 105,8....-95,2
  • Little Ms Chatterbox
    Svar på #4

    Ska meddela sambon så får han göra så nästa gång. Han är helt övertygad om att det är just Herrgårdsosten och jag tror det beror på att den blir ståendes en stund innan man fortsätter med hela "grejset" Men eftersom din blir bra kan det ju vara så att jag har fel, vägrar jag ju att erkänna då men...


    //Nu ännu bättre! -Uppdaterad med tvillingar!
  • Little Ms Chatterbox

    Ska hämta receptet och lägga i, iaf. ingedienserna. Är långt och jag är inte snabb i fingrarnaCool


    //Nu ännu bättre! -Uppdaterad med tvillingar!
  • Little Ms Chatterbox

    Jättetokigt recept för det är bara för 2 pers, men som sagt jättegott!

    Köttfärssåsen
    1 gul lök, Ca 100g
    1 msk smör eller margarin, ca 15 g
    150 g nötfärs
    ev 1 liten vitlöksklyfta
    2 dl krossade tomater (½ burk à 400g)
    ca 1 msk tomatpuré
    ½ tsk salt
    ½-1 krm svartpeppar
    ½-1 tsk torkad basilika eller timjan, eller ½ msk hackad färsk krydda

    Ostsåsen
    2 msk vetemjöl + ½ dl kall mjölk
    3 ½ dl mjölk
    ½-1 msk smör eller margarin, 10-15 g
    1½ dl riven ost, 50-60 g
    ca ½ krm svartpeppar
    ½ krm paprikapulver

    4-6 lasagneplattor
    1 dl riven ost, 35-40 g att strö över.


    //Nu ännu bättre! -Uppdaterad med tvillingar!
  • TinaElisabeth

    Jag gjorde ostsås med mjukost sist! Det blev hur bra som helst! Supergott! Gjorde alltså en vit bechamel sås och hade i en ost frukostost- stark. Såå god ostsmak.

Svar på tråden Hur ska man göra så ostsåsen till lasagnen inte blir grynig?