Kesella jag måste göra av med?
Har 2 st Kesella burkar som går ut idag så jag tänkte baka något som man kan frysa. Är det någon som har ett bra recept på bröd eller kakor med kesella i?
Har 2 st Kesella burkar som går ut idag så jag tänkte baka något som man kan frysa. Är det någon som har ett bra recept på bröd eller kakor med kesella i?
Smala chokladkakan med lime
Ger 8-10 bitar.
3 st ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g kesella
smör
ströbröd
1 st lime, dess skal rivet
lime, till garnering
florsocker, till garnering
ev. Mellangrädde, till servering
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med Kesella och limeskal. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt kallna. Pudra över lite florsocker och garnera med skivad lime. Servera eventuellt med en klick vispad mellangrädde.
Godmorgonbullar
Ger 12 bullar.
25 g jäst
2 dl vatten, 20 grader
2 msk flytande margarin, eller olja
1 dl kesella
1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl, eller vetegroddar
6-7 dl vetemjöl
ägg, till pensling
vallmofrö, till garnering
Rör ut jästen med det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt fett, Kesella, salt, grahamsmjöl eller vetegroddar och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Forma degen till en rulle. Dela den i 12 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs dem övertäckta på sval plats 10-12 timmar, t ex över en natt.
Värm ugnen till 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.
Färska morgonbröd
Ger 10 bullar.
25 g jäst
3 dl vatten, eller mjölk
1 dl kesella, 1 - procentig
1 tsk salt
1/2 dl krossat linfrö
2 dl havregryn, gärna med extra fibrer
5-6 dl vetemjöl
Smula jäst och rör ut med lite av vätskan, tillsätt sedan resten. Rör ner kesella, salt, linfrö och havregryn. Arbeta ner mjölet men spara lite till utbakning. Jäs övertäckt 30 min.
Tag upp på mjölat bord och arbeta smidig med resterande mjöl. Forma till ca 40 cm lång rulle och skär ut 10 bullar. Lägg på papprad plåt, täck över och låt stå i kylen över natten.
Nästa morgon: Ugnen på 250. Låt bullarna stå i rumstemperatur medan ugnen värms. Strö lite mjöl eller havregryn på bullarna. Grädda 10-12 min i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.
Långpannebröd
50g jäst
5dl ljummet vatten
25g smör
1½ tsk salt
2msk sirap
250 g (mager) kesella
3dl graham
ca 12dl vetemjölk special alt dinkel siktat
Arb degen smidig och jäs övertäckt 40 min
Ugn 225 grader
Tryck ut degen på plåten, skär rutor
Jäsa övertäckt 20min
Pensla vatten, strö över pumpakärnor
Grädda 15min i mitten
Lägg över på galler
Annars kan du frysa kesella burkarna som de är och ta fram någon annan dag när du vet vad du vill göra med dem.
De är även riktigt goda som mellanmål om du rör ner lite frukt och nötter.