• Benganfans

    katrinplommonkräm med russin

    Min morfar gjorde alltid katrinplommonkräm med russin i. hittar inget recept på detta. han var från Finland och jag tror det är ett finskt recept. någon som har någt bra recept på detta?

  • Svar på tråden katrinplommonkräm med russin
  • Ann Lee

    Det finns nog lika många recept på krämen som det finns finnar Detta eftersom det är en väldigt tradtionell/vanlig rätt speciellt till jul då den äts med vispgrädde eller tillsammans med risgrynsgröt.
    Principen är iaf att man har torkad frukt, oftast katrinplommon och russin (även aprikoser fungerar) och blötlägger dessa i kallt vatten i några timmar, eller över natten.
    Sen gör man som med vilken kräm som helst, dvs. kokar frukten i vatten, tillsätter socker och potatismjöl (potatismjölet blandas i lite kallt vatten innan det hälls i i det kokande vattnet). Vänta med att tillsätta potatismjölet tills plommonen/frukten flyter upp till ytan.

    Här är en länk till ett recept på engelska: www.finnguide.fi/finnishrecipes/recipe.asp&t=&p=131

Svar på tråden katrinplommonkräm med russin