• mammaspyre

    maträtter utan mjölk produkter

    har en mat-fråga!!

    lilleman reagerar på mjölken jag äter/dricker (hel ammar) så jag får ju sluta med allt vad mjölk produkter heter, men jag tycker det är svårt att komma på vad man kan laga för mat utan några mjölkprodukter alls!!
    så storma mig med tips SNÄLLA!!

  • Svar på tråden maträtter utan mjölk produkter
  • Mickis74

    * köttbullar
    * pannbiff
    * korv i olika former
    * fiskpinnar
    * pölsa
    * blodpudding
    * köttgryta
    * kött i olika former med olika sorters potatisrätter
    * potatisbullar
    * kyckling
    * panerad fisk
    * köttfärsås
    * köttfärslimpa
    * kassler o ris

  • molly 81

    Ica har släppt en billig kokbok. Mat för alla tror jag den heter..Den är bra. Har den själv då jag är laktosintolerant(ej samma som mjölkproteinallergi ju men släkt och vänner har desto fler allergier!)
    Kan kanske vara en ide att kika i den!

  • nest

    asiatisk, tex wok eller curry med kokosmjölk. Kanske du behöver vara lite försiktig med starka kryddor dock, endel bebisar reagerar ju på det också! Sedan tycker jag otleys havregrädde blir bra i grytor och sånt om man är sugen på tillåten mjölksås... Lycka till!

  • Blå Flygare

    Denna går rätt fort om man köper färdigstrimlat kött.

    Karibisk köttgryta

    400 g fläskkött i strimlor
    1-2 tsk curry
    1 msk olja
    1 gul lök, i klyftor
    3-5 krm salt
    1 liten burk kokosmjölk (ca 1 1/2 dl)
    1 papaya eller mango, skalad, i smala klyftor
    2 fasta bananer, i skivor
    1-2 syrliga äpplen, i tärningar
    1/2 dl russin

    Tillagning
    Bryn köttet med curryn i olja i en gryta.
    Tillsätt löken, stek ett par minuter till och salta.
    Häll i kokosmjölken och koka tills köttet känns mört, cirka 5 minuter.
    Späd eventuellt med lite vatten om det blir för torrt.

    Blanda försiktigt i frukten och låt sjuda tills allt är genom-varmt, 2 - 3 minuter.

    Servera med ris. De vuxna kan äta lite torrostade jordnötter till.

  • Blå Flygare

    Denna tar lite längre tid:

    Asiatisk kycklingfilégryta 4 portioner

    4 kycklingfiléer
    olja att steka i
    salt, peppar
    3 salladslökar
    2 röda paprikor
    2 tsk riven ingefära
    1 tsk curry
    2 msk sweet chillisås
    400 g cocosmjölk (1 burk)
    150 g champinjoner
    1 kruka basilika
    Risnudlar (alt. ris)

    I orginalet var det ostronskivling, men vi tycker det är godare med champinjoner.

    Skär kycklingen i 2 cm stora bitar.
    Bryn dem gyllene i lite olja, Salta, peppara, lägg åt sidan.
    Strimla salladslöken, tärna paprikan, riv ingefäran. Fräs i lite olja tillsammans med curry och sweet chillisås.
    Tillsätt cocosmjölk och kyckling, låt koka i 5-6 min, smaka av.

    Ansa svampen och tärna. Hacka basilikan. Fräs samman i olja. Salta och peppra. Strö över kycklinggrytan eller servera som tillbehör.

    Koka risnudlarna.

  • Blå Flygare

    Liksom denna:

    Indonesiskt kyckling med cocosnötscurry

    1 liten gul lök
    5 cm färsk ingefära
    2 st vitlöksklyftor
    1 färsk röd eller grön chullifrukt, urkärnad
    2 stjälkar citrongräs, enbart nedersta biten (alt. citron)
    2 msk rapsolja
    1-3 tsk curry (eller gurkmeja)
    1 kg kyckling
    2½ sl kokosmjölk
    1½ dl vatten
    ev. salt
    ev. socker

    50 g riven kokos
    I orginalreceptet ska man även rosta osaltade cashewnötter, men det får jag vänta med att äta

    Skär kycklingen i lagoma munsbitar, lägg åt sidan.
    Skär lök, ingefära, vitlök, chilli och citrongräs i små bitar. Slå i mortel tills det blir en jämn massa
    (eller kör i mixer, men det blir inte riktigt lika gott)
    Stek cillimassan i olja i 1-2 minuter under ständig omrörning.
    Tillsätt curry och fräs i ytterliggare 1-2 min.
    Lägg i kyckling, kokosmjölk och vatten. Koka under lock på svag värme i 40 min tills kycklingen är mör. Rör om under tiden.

    Stek kokosen i stekpanna utan fett tills den blir gyllenbrun.

    Servera ris till

  • Blå Flygare

    Snabb festmat:

    Pastasallad 4 port.

    500 g Penne Regate
    ½ dl färsk basilika
    2 msk olivolja
    1 msk balsamvinäger
    1 tsk farinsocker
    8 cocktailtomater (eller liknande)
    100 g lufttorkad skinka
    1-2 vitlöksklyftor

    Koka pastan med salt enl. instruktionerna. Strimla och knaperstek skinkan.
    Blanda penne, olja, vinäger och farinsocker. Klipp i basilikan. Skär tomaterna i bitar och blanda i. Pressa i vitlöken. Blanda i skinkan, rör om väl. Smaka av, ev behövs lite peppar.

  • Blå Flygare

    Sen kan man ju göra sina gamla hederliga rätter genom att byta ut grädde o creme-fraich mot en havregrädde. Krävs dock att det inte är för mycket mjölkprodukter, och att det smakar lite. T.ex. Flygande Jacob och Afrikana funkar kanon. Visst, det blir inte precis så gott som med riktig grädde, men när man varit utan ett tag märker man inte det.

    MangoChutney-Kyckling (3-4 port)

    500 g kycklingfilé
    2½ dl iMat
    ½-1 dl MangoChutney
    ½ dl cashew-nötter
    svartpeppar

    Strimla kycklingen och stek i olja. Häll på iMat och mangochuney och låt puttra lite. Häll i nötterna och peppra efter smak.

    Serveras med ris, couscous eller liknande.

  • Blå Flygare

    Annas fisk i ugn

    Lägg ett halvtinat torskblock i en ugnsform (som du "smörar" först).

    Salta o citronpeppra regält på.

    Hacka en halv purjolök o strö över.

    Strö över några tomatskivor.

    Blanda 3 dl iMat med chilisås, salt o ev cayennpeppar, skaka i en "shaker".

    Häll över såsen över fisken o bredvid.

    Strö över ströbröd.

    In i ugnen med ugnsfolié på, 1 h på 200 grader.

    servera med couscous eller ris.

  • Blå Flygare

    Innehåller dock ägg:

    Fredagspasta

    Koka ett paket färsk pasta (gärna tomat/vitlök eller spenat)

    Blanda olivolja, svartpeppar och gourmesalt.
    Skär en avokado i bitar.
    Blanda i ruccolasallad.

    Häll över pastan och rör om.
    Lägg på en massa färska räkor.

    Kan varieras med kräftstjärtar, coktailtomater och gul paprika, pinjenötter...

  • Blå Flygare

    Ett snabbt recept till:

    Svärmors-fisk

    400 g fiskblock
    2 pkt iMat
    ½-1 msk majsstärkelse (eller lagom mängd ThickenUp)
    citronpeppar
    3 msk hummerfond
    2 tsk dragon
    2 tsk basilika
    dill

    Skär det halvtinade fiskblocket i små kuber (ca 1 cm).
    Peppra med citronpeppar.
    Vispa ner majsstärkelsen i iMaten och låt koka i någon minut. Häll i fonden, fisken och drgon och låt koka i ca 5 min
    Krydda med basilika och dill.

    Serveras med ris och grönsaker.

  • Blå Flygare

    Kan också rekommendera boken "mat special" från bonniers. Den har recept utan mjölk, ägg, soja, vete, gluten o laktos (i olika kombinationer), är full med bilder och hitils har det bara varit bra recept (till skillnad med MatFörAlla där mindre än hälften blir bra)

Svar på tråden maträtter utan mjölk produkter