Hur ofta byter/slänger du din disktrasa?
Har fått dille på disktrasor
Men folk vet inte hur mycket bakterier en disktrasa har!
Här kommer info:
Omkring en halv miljon svenskar drabbas av matförgiftning - varje år. Hälften av fallen inträffar i hemmet. Och den största boven är disktrasan. - Nya studier tyder på att det är vanligare än man tidigare trott att farliga bakterier överförs med till exempel disktrasan, säger Ingela Marklinder på Uppsala universitet. Expressen lät testa en trasa för att se vilka fulingar som skaffat sig en boning där. Disktrasan hade tjänstgjort i en normal trepersonersfamilj under en dryg vecka.
"Högt över gränsvärdet"
- Det växer mycket på den trasan, konstaterar biokemisten Magnus Jäderblad på Analycen i Stockholm efter att man gjort odlingsprover. Han dömer ut disktrasan totalt och menar att vi borde ha kastat den för länge sedan: - Det växer bakterier högt över tillåtna gränsvärden för livsmedel. Det är direkt hälsovådligt att använda trasan på ytor och skärbrädor i köket där man sedan hanterar mat. Forskare vid ett universitet i Wales menar man att det finns ett stort mörkertal när det gäller matförgiftningar som överförs via bland annat disktrasan. - Det är därför som det är viktigt att studera hygienen i hemmet, säger universitetslektor Ingela Marklinder. Tv-kocken Niklas Ekstedt, känd som Mat-Niklas, har inte mycket till övers för gamla disktrasor: - Det finns inget äckligare än en disktrasa som hänger på kökskranen. Det enda wettex-duken duger till är att lägga under skärbrädan så att den inte glider, säger tv-kocken.

Så skyddar du dig mot disktrase-monstret
Byt varje dag.
Eventuellt kan man värmas upp i minst 90 grader.
Använd hushållspapper när du torkar upp utspilld mjölk.
Använda aldrig disktrasa när du hanterar färsk kyckling.
Skölj ur trasan
ordentligt och krama ut allt överflödigt vatten.
Låt den torka mellan varven.
Använd aldrig trasan på golv eller på toalett.
-