Hittade olika recept på blomkålsgratänger någonstans på Internet och sparat det i mitt receptbank.
Blomkåls gratäng
1 st blomkål
4 msk smör
3 dl mjölk
2 msk ströbröd
2 mskgruyère
2 msk parmesanost
1 st gul lök(ar)
125 g champinjoner
2 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong
salt , svartpeppar, grovmalen
Typ: Huvudrätt
Tillagningstid: 21-50 min
Egenskap: Billigt, Lättlagat, Vegetarisk
Huvudingrediens: Grönsaker
Tillagning:
Koka blomkålen och spara en del av kokvattnet som buljong till gratängsåsen.
Gör såsen:
Smält 2 msk smör och låt löken sakta fräsa i det tills den börjar mjukna. Tillsätt champinjonerna och låt puttra sakta i 5 minuter. Pudra över mjölet och späd gradvis med buljongen och sedan mjölken. Låt såsen sjuda i ca 20 minuter tills den har kokat ihop till en tredjedel. Krydda med salt och peppar. Lyft undan kastrullen och rör i riven ost och muskot.
Medan såsen sjuder ihop delar man blomkålshuvudet i bitar och steker dem lätt i 60 g smör. Vänd dem så att de blir jämnt täckta men inte bruna. Tillsätt några matskedar av såsen.
Häll ett lager sås i en gratängform, lägg i blomkålsbitarna och häll över resten av såsen.
Strö ströbrödet och osten som ett översta lager. Häll det smälta smöret så jämnt som möjligt över ströbrödet och osten. Grädda i 200° tills ytan är gyllenbrun.
För bantaren: Minska smörmängden i gratängen till en tredjedel.
Barnvänligt: Gruyère och parmesan kan bytas ut mot vanlig hushållsost.
Om du vill ha skinka kan du Koka blomkålen, lägg i en form.
Gör en skinksås o häll över blomkålen.
In i ugnen tills det fått färg
------------------------------------------------------------------------------------
Broccoligratäng med skinka och lök
Broccoli ca ett halvt kilo (täcka formen rejält)
Skinka efter smak
Lök oxå efter smak
5 dl grönsaksbuljong, av tärning
Gratängsås
2 msk smör, eller
margarin
3 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong, av de 5 dl
1 dl mjölk, 3%
1 dl ost, riven
1 ägg
1/2 dl grädde, eller mjölk 3%
salt och peppar
Gratinering
1 dl ost, riven (ta efter hur mycket du vill)
ugnstemperatur 225º
Tillagning
Dela buketterna (eller använd frysta bitar, behöver då ej kokas i buljong utan lägg direkt i formen). Koka upp buljongen och koka broccolin. Låt dem rinna av, spara buljongen, och lägg broccolin i en lätt smord ugnsform.
Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong och mjölk. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Rör ner osten. Blanda ett söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Häll såsen över broccolin och strö över riven ost.
Gratinera fortfarande varm rätt i övre delen av ugnen i 250º tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter.
Smaklig spis.
Du kan nog "avsmalna" den lite efter tycke och smak.
-----------------------------------------------------------------------------
Blomkålsgratäng med svampsås
Koka blomkål i saltad vatten kort stund...
Lägg kålen i formen...
Gör skinksås eller svampsås...
Häll såsen över blomkål..
Strö över med lite ströbröd eller riven ost..
Grädda i 225 gr i ugnen i ca 10 min...
Lycka till...
Svampsås...
Smält lite margarin i kastrull..
Vispa ner ca 2 msk vetemjöl...
Häll svampspad o rör...
Tillsätt lite mjölk eller matlagningsgrädde tills sås bli lagom tjock inte för tunt...
Lägg i svamp och persilja eller nån örter som du tycker om...
Häll sås över blomkål eller andra grönsaker...
Lycka till..