Fritera olika kakor går ju, tex klenäter, flottyrkransar och äppelmunkar. Men munkar borde det ju finnas gott om att köpa i USA också, så baka egna kanske inte är så kul?
Arraksbollar och arraksrullar (dammsugare) är ju andra varianter på chokladbollar.
Klenäter www.icakuriren.se/recept_visa.asp
Berlinermunkar www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=34322
Philadelfia-osttårta www.baktips.se/osttarta.html
och andra varianter på Cheesecakes ?
Har ni micro då?
Microvågsrecepten har jag inte provat, utifrån att jag själv inte gillar kladdkaka. Men det finns det ju många andra som gör
----------------------------------
Kladdkaka i micro 1
Kladdkaka
Du behöver:
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vanillinsocker
4 msk kakao
en nypa salt
Gör så här:
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt vanillinsocker, en nypa salt och vetemjöl. Häll ner smöret och blanda väl.
Häll i en pajform och in i micron. 750W i ca 7 minuter brukar kunna vara lagom. Prova dig fram, varierar ju mellan microvågsugnar.
-------------------------------
Kladdkaka i micro 2
175 g smält smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Smält smöret
vispa ägg o socker pösigt
Tillsätt smöret
Tillsätt övriga ingredienser
Häll i microsäker form
Grädda på full effekt 6-8 min (ca 600 w 6,5 min men prova dig fram varierar ju mellan olika microvågsugnar och tycke och smak) Låt gärna stå i micron så den blir kall o fast!!
------------------------------
Muffins i micro (7st)
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker (eller kakao efter smak)
½ dl potatismjöl
2 msk mjölmix
½ tsk bakpulver
50 g margarin (smält)
1 ägg
Blanda alla torra ingred.
Tillsätt ägget och det smälta margarinet, fördela smeten i 7st
muffinsformar.
Ställ muffinsformarna i en ring i micro. Grädda på full effekt i 1½ min.
Ytan blir lite klibbig men det eftergräddar på en lite stund.
--------------------------------------------
Äppelmuffins i mikro
www.kokaihop.se/recept/aeppelmuffins-i-mikron
---------------------------------------------
Krabbelurer
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Blanda mjöl och bakpulvret
Vispa ägg och socker
Tillsätt mjölken
Rör ner mjölet
Värm en plättpanna och grädda på svag värme. Pannan bör smörjas mellan varje gräddning. Vänd kakorna när de fått vacker färg och grädda på andra sidan.
Serveras ljumma med sylt och vispad grädde.
--------------------------------------
Stompa
Ett matbröd som närmast kan liknas vid mjukt tunnbröd. Gräddas i osmord stekpanna. Bara några minuter på varje sida och inget os.
5 dl filmjölk
1 1/2 dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 1/2 liter rågsikt (8 1/4 hg)
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Slå på filmjölken och sirapen och blanda ihop till en deg.
Baka ut degen till en låg rulle och dela den i 20 delar.
Kavla med kruskavle runda kakor.
Värm en stekpanna och grädda brödet på båda sidor. Observera att pannan inte får bli för het.
----------------------------------------------
Hällakakor
1/2 liter lättfil
3/4 dl (75 gram) avsvalnat smör eller margarin
1 tsk salt
2 msk strösocker
1/2 msk hjorthornssalt
ca 12 dl vetemjöl (720 gram) + mjöl till utbakning
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i lättfilen och smöret och arbeta samman till en deg.
Dela degen i 18 små bullar.
Kavla ut till runda kakor Använd först en vanlig kavel och avsluta gärna med krusig kavel. Har man inte kruskavel så kan man nagga med gaffel.
Värm en stekpanna. Obs att den inte får bli för het. Grädda ca 1 1/2 minut på varje sida i torr panna.