• knifia

    Vill ha enkelt laxrecept!

    Hej! Har portionsbitar av lax i frysen som bara ligger och ligger. Är jättedålig på fiskrätter, kan typ två,tre recept inklusive fiskpinnar.....Tacksam för något enkel och gott recept.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-04-16 14:14
    Tack så mycket för alla snabba svar!

  • Svar på tråden Vill ha enkelt laxrecept!
  • Twiist3d

    Det vi brukar göra med laxbitar är: Släng på lite salt, citronpeppar och eventuellt svartpeppar och in i ungen. Enkelt och gott :)

  • Mayen

    Vi gör:

    Först en tomatsås: Fräs lite vitlöksklyftor i olivolja, lägg i tomater som skurits i småbitar, salt och paprikakrydda. Stäng av plattan relativt snabbt och häll över ytterligare lite olivolja.

    Häll såsen över den råa laxbiten och låt "dra" i nån timme/2.

    Sätt in i ugnen i circa 20 min.

    Färdigt!

  • Litetdahl

    Låt tina kaxbitarna och krydda med salt, citronpeppar och dillkrydda. Stek sedan i stekpanna. Rör ihop en naturelle creme fraige med en burk röd stenbitsrom och krydda med samma kryddor. Servera med ris eller kokt potatis och valfri sallad.

    Jätteenkelt och underbart gott!!!

  • Bonus

    Pensla fileerna med olja krydda med citronpeppar och salt 200 grader.

    Sås

    2 dl creme fraich
    1½ dl grädde
    1 citron
    1 fiskbuljong tärning
    ½ tsk salt

    Tvätta o skala citronen med en potatisskalare hacka den sdan fint. Koka skalet i 1 min i lite vatten. slå av vattnet.
    Koka gradde, cream fraich tillsammans med skalet buljongen samt 1 msk citronsaft smaka av med lite salt och ev med citron saft.
    Potatis till..

  • fialisastina

    Marinera laxen i soya och sweetchillisås.

    Klyftpotatis i ugnen under tiden.

    Stek den marienerade laxen och avsluta med att hälla över lite extra sweetchillisås, detta blir jättegott, nästan lite karamelliserat.

    Servera med en tzatziki (matlagningsyoghurt, riven gurka, vitlök, olivolja, salt o peppar)

    Tar max 40 minuter och har blivit extremt uppskattat av alla jag bjudit på det

  • Flikkan3

    * Skär en skåra i varje fiskbit på längden.

    * Fyll den med exempelvis räksallad, kräftsallad eller nån annan god "gojja"

    * lite riven ost ovanpå

    Lägg i en ugnsfast form, grädda i ugnen ca 15 min i ca 200 grader.

    Klart, mums!! SUPERENKELT!!!

    Servera med pressad potatis, grönsallad (såsen har du ju redan i geggan i filéerna)

  • Pokoyo

    Fisken i ugnen på 180 grader med lite olja, citron, salt och peppar på. Koka potatis och ärtor och sallad eller vad du vill ha.

    Gör under tiden en jättegod sås som gör rätten till en favorit här hemma, speciellt hos bebben:

    1 burk creme fraiche
    1/2 fiskbuljongtärning
    saften av nästan en hel citron
    en rejäl matsked dijonsenap

    Vispa ihop alles utom citronen, låt koka upp och tärningen smälta. I med citronsaften. Klart!

  • Tårtsmulan77
    1.Lägg laxfileèr i en ugnsform.
    2.Salta och peppra.
    3.Klicka creme fraiche tomat & basilka över fileèrna.
    4.Strö över soltorkade tomater och in i ugnen.
    5.Servera med ris eller potatis.
  • Tårtsmulan77
    Apelsin-och rosmarinlax
    4 port.

    4 bitar skinn-och benfri laxfilè
    ca 1 tsk salt
    ca 1 krm svartpeppar
    ca 1 tsk rosmarin
    5 dl Kelda mellangrädde
    4 msk JO konc. apelsin juice

    1.Sätt ugnen på 225 grader.
    2.Lägg fisken i en ugnsäker form.
    3.Krydda med salt, peppar och rosmarin.
    4.Blanda grädde och apelsinjuice och häll det över laxen.
    5.Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
    6.Servera med kokt ris.
  • Tårtsmulan77

    Viltlax


    4 port.

    ca 600 g laxfilé
    1 tsk salt
    2½ dl matlagningsgrädde
    2 msk konc vilt- och kantarellfond
    2 msk lingonsylt
    1 krm svartpeppar
    1 tsk timjan

    1.Sätt ugnen på 225 grader.
    2.Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form.
    3.Blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan och häll över laxen.
    4.Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
    5.Gott med ris eller potatis till.


  • Mamsingen

    Grön fisksoppa

    Ingredienser
    4 port
    500 g fiskfilé av sej eller lax
    250 g räkor med skal eller 100 g skalade
    2 purjolökar
    250 g bladspenat
    smör
    8 dl fiskbuljong
    1 dl vitt vin eller 1 msk pressad citronsaft + 5 msk vatten
    2 dl vispgrädde
    1 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    Gör så här
    Skär fisken i 3 cm stora bitar. Skala räkorna. Skölj och strimla purjolöken. Grovhacka spenaten. Fräs purjolök och spenat i smör i en stor gryta. Häll i buljong, vin och grädde. Låt koka upp. Salta och peppra på fisken och lägg ner den i grytan. Låt soppan koka ca 5 min. Lägg i räkorna och låt dem bli varma.

  • Mamsingen

    Pastasås med lax
    För 4 personer.
    Ingredienser
    2 bitar lax
    2 förpackningar matlagningsgrädde
    Ca 10 cm strimlad purjolök
    1 röd paprika finhackad
    ev. 1 dl vatten
    Aromat
    Svartpeppar
    Salt
    Riven ost, så det blir såskonsistens, gärna västerbottensost

    Gör så här
    Skär laxen, paprikan i mindre tärningar. Finhacka purjolöken. Fräs några minuter. Ha i grädden och ha i alla kryddorna. Låt små puttra i ca 5 minuter. Ha i osten och låt puttra några minuter til. Servera med pasta.

Svar på tråden Vill ha enkelt laxrecept!