gott recept på lättbakat bröd???
Är det nån som har tips på recept på något halvgrovt lättbakat bröd? är så sugen på nybakt ljummet bröd!
Är det nån som har tips på recept på något halvgrovt lättbakat bröd? är så sugen på nybakt ljummet bröd!
Scones kanske? Kan ju byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl :)
Halloj ! Har 2 recept på lättbakat bröd.
Tompas Limpa:
5 dl Vetemjöl
2,1 dl Rågkross
2,1 dl Vetekross
1 dl Linfrön
1,5 dl Vetekli
1/2 msk Bikarbonat
1/2 msk Salt
1 1/2 dl Russin
1 1/4 dl Mörk sirap
6 dl Filmjölk
Rör ihop allt och häll ner i en smord och bröad form (2L)
Grädda 150 grader i 90 minuter.
Långpannebröd:
1 L Filmjölk
1,7 L Rågsikt
3 dl Sirap
1 tsk Anis
1 tsk Fänkål
2 tsk Bakpulver
4 tsk Bikarbonat
Rör ihop allt och häll/bre ut i en smörad och bröad långpanna.
Grädda först 40 min 100 grader längst ner
sen 20 min 175 grader i mitten.
Lycka till !!
Detta bröd tar lite tid, men arbetsinsatsen ät minimal. Dessutom blir brödet så där luftigt som köpebröd. problem med hembakadr bröd är att de oftas blir kompakta.
7,5 dl kallt vatten
5 g jäst (dvs 1/10 av paketet)
1 msk salt
ca 15 dl mjöl, antigen bara vetemjöl eller rågsikt eller blanda i 3-5 dl av någon grövre mjölsort som grahamsmjöl eller grovt rågmjöl.
(1 tsk - 1 msk brödkryddor t ex fänkål, anis eller färdig kryddblandning)
Rör samman i en bunke (hushållsasistent behövs inte) degen ska vara kletig. täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-12 timmar i rumstemperatur eller ca ett dygn i kyl.
Häll ut degen på en plåt grädda först i 250 grader i 20 min och sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i 10-20 min tiil. låt brödet vila i en handduk i ca 20 min innan servering.
Brödet är perfekt om man har gäster. Gör degen kvällen innan (tar max en kvart inkl. disk) och ställ in bunken i kylen. Häll ut degen på plåten och grädda dagen efter. Folk blir imponerade av hembakt nygräddat bröd.