• kirei

    Hårdosten Gruyere okej för gravid??

    Hjälp!
    Kan man äta hårdosten gruyere även om den enligt innehållsförteckningen innehåller opastöriserad mjölk?
    Någon som vet??

  • Svar på tråden Hårdosten Gruyere okej för gravid??
  • compact

    puffar. Vill också veta man blir ju sugen...

  • kirei
    Svar på #2
    Tack för länken, men jag hittar inte svaret där ändå...
  • La Lola
    kirei skrev 2008-04-23 18:07:22 följande:
    Svar på #2Tack för länken, men jag hittar inte svaret där ändå...
    Det står om opastöriserad parmesanost o då tolkar jag det som denna opstöriserade hårdost oxå är ok.
    //Var dig själv, det finns redan så många andra.
  • kirei

    ja det kanske man kan gå på ...

  • kirei

    fast det står ju att parmesanen ska vara vällagrad ... det verkar vara just det som gör den ok. Och hur fasiken vet jag om min gruyere är det!?

  • Blåklockan79

    Opastöriserad hårdost är inte okej.

    Gruyere är vällagrad (oftast) men inte alls lika torr och det är torrheten som gör att parmesan är okej. För den är för torr för att listeriabakterier ska kunna överleva. I en gruyere finns det fortfarande tillräckligt med fukt för att bakrterierna ska kunna överleva.

    Så skulle iaf jag säga och jag jobbar med ost och chark i en delidisk hela dagarna. Vill du ha smaken kan du ju alltid smälta den och göra en fondue eller varma macka eller något liknande av den, då kan man äta den.

  • kirei

    Vilken tur att jag inte åt något då...!! Vågade inte för det hela kändes för luddigt och osäkert. Vill ju inte ta några risker.

    Tack snälla Blåklockan79 för ditt svar, vilken tur att det råkade finnas en ostexpert på forumet . Det får bli varma mackor i stället.

  • Suhasini

    oups, och jag som köper mig en bit Gruyère titt som tätt och bara njuter...men jag tror jag fortsätter fast lite mindre ofta

    ciao

  • Bitchtown
    Blåklockan79 skrev 2008-04-23 20:36:18 följande:
    Opastöriserad hårdost är inte okej.

    Gruyere är vällagrad (oftast) men inte alls lika torr och det är torrheten som gör att parmesan är okej. För den är för torr för att listeriabakterier ska kunna överleva. I en gruyere finns det fortfarande tillräckligt med fukt för att bakrterierna ska kunna överleva.

    Så skulle iaf jag säga och jag jobbar med ost och chark i en delidisk hela dagarna. Vill du ha smaken kan du ju alltid smälta den och göra en fondue eller varma macka eller något liknande av den, då kan man äta den.
    Dumheter! Kolla dina fakta innan du uttalar dig. Det du skriver är helt fel, och du menar att du skall vara kunnig i ämnet. Gruyere går alldeles utmärkt att äta enligt bl.a livsmedelsverket.

  • La Lola
    Bitchtown skrev 2014-05-10 19:37:30 följande:
    Dumheter! Kolla dina fakta innan du uttalar dig. Det du skriver är helt fel, och du menar att du skall vara kunnig i ämnet. Gruyere går alldeles utmärkt att äta enligt bl.a livsmedelsverket.

    Oj..hur lyckas man leta fram en tråd från 2008?
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
Svar på tråden Hårdosten Gruyere okej för gravid??