• vitastenen

    oxgrytbitar...vad ska jag göra med dom?

    Hej!
    Undrar om ngn har ngt bra recept på oxgrytbitar, helst ngt annat än kalops.
    Ha en bra dag!
    Kram!

  • Svar på tråden oxgrytbitar...vad ska jag göra med dom?
  • AnnaK

    Köttgryta habanero
    Ger 4 portioner.

    600 g grytbitar, av nöt
    3 msk olja
    2 st gula lökar
    1/2-1 st habanero, 1 - 2 tsk hackad
    1 tsk salt
    4 st tomater
    3-4 st selleristjälkar
    5 dl vita bönor, eller röda bönor
    1 tsk spiskummin
    1 tsk oregano
    Bryn grytbitarna i hälften av oljan i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta. Skala och klyfta löken. Stek löken i resten av oljan i stekpannan. Lägg över löken i grytan.

    Skölj, kärna ur och finhacka habaneropeppar. Strö peppar och salt över kött och lök.

    Skölj och hacka tomaterna. Lägg ner dem i grytan. Låt grytan sjuda under lock ca 45 min. Skölj och strimla sellerin. Blanda ner selleri och väl avrunna bönor i grytan. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med spiskummin och oregano.

    Bröd att bryta smakar gott till grytan.

  • AnnaK

    Chiligryta med grytbitar
    Ger 4 portioner.

    Ingredienser:

    1 gul lök
    ½ msk olja
    400 gram grytbitar av nöt
    1 paprika
    1 burk bruna bönor
    1 burk krossade tomater
    1 tsk salt
    1 tsk chilipulver
    2 tsk paprikapulver
    1-2 krossade vitlöksklyftor

    Gör så här:
    Skala och hacka löken. Häll olja i en liten stekgryta. Lägg i löken och grytbitarna. Bryn lök och kött i ca 4-5 min. Strimla paprikan. Tillsätt den, bönorna och de krossade tomaterna. Krydda och rör om. Låt grytan koka ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med sallad och bröd.

  • AnnaK

    Chili con carne med grytbitar
    För 6 personer.

    Ingredienser
    500 g grytbitar av nöt, ex högrev
    Matfett till stekning
    1 pkt bacon, 140 g
    2 gula lökar
    3 paprikor i olika färger
    2 selleristjälkar
    3 vitlöksklyftor
    1 msk spiskummin
    1 msk chilipulver
    1-2 tsk chilipeppar
    Ev 1 msk rödvinssirap (culinary syrup)
    3 dl oxbuljong med rödvin, fond
    500 g krossade tomater (tetra)
    2 lagerblad
    3 burkar kidneybönor á 410 g (ca 9 dl)
    3 dl majs
    Salt
    20 g mörk choklad med hög kakaohalt

    Servering:
    3 dl créme fraiche
    Blandad sallad
    Bröd

    Gör så här
    Stek grytbitarna runtom på medelstark värme i matfett i en stekgryta tills de fått fin färg. Tag upp köttet och lägg åt sidan.
    Klipp baconet i bitar, låt det brynas lite i grytan och ta upp det.

    Skala och klyfta lökarna. Skär paprikorna och selleristjälkarna i bitar. Låt grönsakerna få lite färg i stekgrytan. Skiva vitlöksklyftorna och tillsätt dem, spiskummin, chilipulver och chilipeppar. Låt allt fräsa ihop någon minut.

    Häll på rödvinssirap, buljong och krossade tomater. Tillsätt lagerbladen, kött och bacon. Låt grytan få ett uppkok och sedan puttra på svag värme 1 timme. Rör om då och då.

    Skölj bönorna och låt majsen rinna av, tillsätt i grytan. Låt grytan småkoka ytterligare 20-30 minuter. Smaka av med salt och ex mer kryddor. Tag grytan från värmen och tillsätt chokladen.
    Servera med créme fraiche, sallad och bröd.

  • AnnaK

    Rotfruktsgryta med grytbitar i öl
    Fettsnålt
    4 portion(er)

    400 g Grytbitar av nötkött
    1 1/2 tb Vetemjöl
    3 dl Öl klass I eller II, eller köttbuljong av tärning
    2 tb Tomatpuré
    250 g Potatis, skalad
    200 g Kålrot
    125 g Palsternacka
    100 g Morot
    200 g Purjolök
    125 g Minimajskolvar
    1 1/2 dl Stark köttbuljong, av tärning
    1/2 ts Blandade örtkryddor
    Salt
    Peppar

    Vänd köttbitarna i mjölet. Lägg köttet i en gryta. Tillsätt öl eller buljong och tomatpuré. Dela potatisen, kålroten och palsternackan i bitar, skär moroten och purjolöken i skivor. Blanda grönsakerna med köttet i grytan, tillsätt resten av buljongen, örtkryddorna, salt och peppar.

    Låt grytan koka på svag värme under lock till köttet är mört och grönsakerna mjuka, ca 1 timme.

  • AnnaK

    Indisk lammgryta med curry

    5-6 portioner

    Ingredienser:

    900 g grytbitar av lamm eller nöt
    3 gula lökar
    50 gram smör
    0,5 dl matolja
    2 klyftor vitlök
    1 röd chilifrukt
    5 msk blöt currypasta (ex. Sharwoods)
    2 dl gröna linser
    2 dl naturell yoghurt
    Salt, socker & lite kanel

    Gör såhär:

    Skala lökarna och dela dem på hälften. Mixa dem i matberedare till en lökröra tillsammans med vitlök och chili (kärna ur chilin först).

    Fräs lökblandning, smör, olja, grytbitar samt currypasta i en stor gryta. Tillsätt 1 liter vatten efter några minuter. Köka 2 timmar på låg värme.

    Tillsätt linser, 1 dl yoghurt och smaka av med salt, socker och kanel. Tillsätt eventuellt lite mer currypasta (efter smak). Koka en halvtimme till. Smaka på köttet så att det är mört och rör ner resten av yoghurten i grytan.

    Servera med kryddat basmatiris, sallad på gurka, tomat & isbergssallad samt yoghurt.

  • AnnaK

    Cowboygryta, 4 portioner

    2 msk olja
    400 g grytbitar
    2 gula lökar
    2 vitlöksklyftor
    2 msk tacokrydda
    25 g bacon
    250 g passerade tomater
    400 g vita bönor i tomatsås
    2 msk kaffe
    1 tsk salt
    1 - 2 krm svartpeppar

    Hetta upp oljan i en gryta. Bryn grytbitarna runt om. Skala lök och vitlök. Hacka löken och låt fräsa med köttet. Krydda med tacokryddan. Skär baconet i bitar. Tillsätt bacon, tomat och vita bönor i grytan. Låt puttra ca 30 min eller tills köttet blivit mört. Smaka av med kaffe, salt och peppar. Servera med bröd.

  • AnnaK

    Höstgryta med kanel & vitlök
    --

    600 g nötkött, grytbitar
    8 scharlottenlökar, skalade
    20 g + 10 g smör eller matolja
    100 g svamp
    1/2 tsk salt
    20 g smör eller margarin
    1 krm Svartpeppar, malen
    1 (50 g) morot
    50 g rotselleri, finhackad
    1 gul lök, finhackad
    1 msk Vitlök, finhackad
    2 msk tomatpuré
    3 dl vatten
    1 msk kalvfond, koncentrerad
    1 msk rödvinskoncentrat
    1 Lagerblad
    1 kanelstång
    1 msk Arrowrot

    TILLAGNING
    Bryn köttet i matfettet, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta. Bryn därefter grönsakerna i resten av matfettet och lägg dem i grytan. Rör ner vitlök, tomatpuré, vatten och kalvfond i grytan. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.

    Tillsätt rödvins koncentratet, lagerblad och kanelstång. Låt sjuda ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet känns mört.

    Rör ut arrowrot i lite vatten och häll ner i grytan. Smaka av med salt och peppar.

    Bräsera lök och svamp i smöret och krydda med salt och peppar. Lägg löken och svampen i gryta.

    Servera med ris eller potatis.

  • AnnaK

    Kött- och fruktgrytaReceptet är till 4 personer

    Koka ris till 4 personer

    500 g magert nötkött
    1 stor purjolök

    Skär kött och purjolök i strimlor. Bryn i lite margarin i några minuter.

    2-3 tsk curry
    2 dl buljong

    Rör ner curryn och häll på buljongen. Låt småkoka i cirka 15 minuter.

    2 äpplen
    4 kiwi
    10 plommon

    Skala kiwi och äpplen. Kärna ur äpplena och plommonen. Dela frukterna i mindre bitar. Lägg fruktbitarna i köttgrytan. Låt allt bli varmt.

    2 msk pinjenötter

    Strö nötter över grytan före servering.

    Ursprungsreceptet fanns i Metro den 21 maj 2007.

    --------------------------------------------------------------------------------
    1 portion innehåller cirka 500 kcal

  • Solskensmor

    ...eller alternativt en vanlig kalops.

Svar på tråden oxgrytbitar...vad ska jag göra med dom?