oxgrytbitar...vad ska jag göra med dom?
Hej!
Undrar om ngn har ngt bra recept på oxgrytbitar, helst ngt annat än kalops.
Ha en bra dag!
Kram!
Hej!
Undrar om ngn har ngt bra recept på oxgrytbitar, helst ngt annat än kalops.
Ha en bra dag!
Kram!
Köttgryta habanero
Ger 4 portioner.
600 g grytbitar, av nöt
3 msk olja
2 st gula lökar
1/2-1 st habanero, 1 - 2 tsk hackad
1 tsk salt
4 st tomater
3-4 st selleristjälkar
5 dl vita bönor, eller röda bönor
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
Bryn grytbitarna i hälften av oljan i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta. Skala och klyfta löken. Stek löken i resten av oljan i stekpannan. Lägg över löken i grytan.
Skölj, kärna ur och finhacka habaneropeppar. Strö peppar och salt över kött och lök.
Skölj och hacka tomaterna. Lägg ner dem i grytan. Låt grytan sjuda under lock ca 45 min. Skölj och strimla sellerin. Blanda ner selleri och väl avrunna bönor i grytan. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med spiskummin och oregano.
Bröd att bryta smakar gott till grytan.
Chiligryta med grytbitar
Ger 4 portioner.
Ingredienser:
1 gul lök
½ msk olja
400 gram grytbitar av nöt
1 paprika
1 burk bruna bönor
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1-2 krossade vitlöksklyftor
Gör så här:
Skala och hacka löken. Häll olja i en liten stekgryta. Lägg i löken och grytbitarna. Bryn lök och kött i ca 4-5 min. Strimla paprikan. Tillsätt den, bönorna och de krossade tomaterna. Krydda och rör om. Låt grytan koka ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med sallad och bröd.
Chili con carne med grytbitar
För 6 personer.
Ingredienser
500 g grytbitar av nöt, ex högrev
Matfett till stekning
1 pkt bacon, 140 g
2 gula lökar
3 paprikor i olika färger
2 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
1-2 tsk chilipeppar
Ev 1 msk rödvinssirap (culinary syrup)
3 dl oxbuljong med rödvin, fond
500 g krossade tomater (tetra)
2 lagerblad
3 burkar kidneybönor á 410 g (ca 9 dl)
3 dl majs
Salt
20 g mörk choklad med hög kakaohalt
Servering:
3 dl créme fraiche
Blandad sallad
Bröd
Gör så här
Stek grytbitarna runtom på medelstark värme i matfett i en stekgryta tills de fått fin färg. Tag upp köttet och lägg åt sidan.
Klipp baconet i bitar, låt det brynas lite i grytan och ta upp det.
Skala och klyfta lökarna. Skär paprikorna och selleristjälkarna i bitar. Låt grönsakerna få lite färg i stekgrytan. Skiva vitlöksklyftorna och tillsätt dem, spiskummin, chilipulver och chilipeppar. Låt allt fräsa ihop någon minut.
Häll på rödvinssirap, buljong och krossade tomater. Tillsätt lagerbladen, kött och bacon. Låt grytan få ett uppkok och sedan puttra på svag värme 1 timme. Rör om då och då.
Skölj bönorna och låt majsen rinna av, tillsätt i grytan. Låt grytan småkoka ytterligare 20-30 minuter. Smaka av med salt och ex mer kryddor. Tag grytan från värmen och tillsätt chokladen.
Servera med créme fraiche, sallad och bröd.
Rotfruktsgryta med grytbitar i öl
Fettsnålt
4 portion(er)
400 g Grytbitar av nötkött
1 1/2 tb Vetemjöl
3 dl Öl klass I eller II, eller köttbuljong av tärning
2 tb Tomatpuré
250 g Potatis, skalad
200 g Kålrot
125 g Palsternacka
100 g Morot
200 g Purjolök
125 g Minimajskolvar
1 1/2 dl Stark köttbuljong, av tärning
1/2 ts Blandade örtkryddor
Salt
Peppar
Vänd köttbitarna i mjölet. Lägg köttet i en gryta. Tillsätt öl eller buljong och tomatpuré. Dela potatisen, kålroten och palsternackan i bitar, skär moroten och purjolöken i skivor. Blanda grönsakerna med köttet i grytan, tillsätt resten av buljongen, örtkryddorna, salt och peppar.
Låt grytan koka på svag värme under lock till köttet är mört och grönsakerna mjuka, ca 1 timme.
Indisk lammgryta med curry
5-6 portioner
Ingredienser:
900 g grytbitar av lamm eller nöt
3 gula lökar
50 gram smör
0,5 dl matolja
2 klyftor vitlök
1 röd chilifrukt
5 msk blöt currypasta (ex. Sharwoods)
2 dl gröna linser
2 dl naturell yoghurt
Salt, socker & lite kanel
Gör såhär:
Skala lökarna och dela dem på hälften. Mixa dem i matberedare till en lökröra tillsammans med vitlök och chili (kärna ur chilin först).
Fräs lökblandning, smör, olja, grytbitar samt currypasta i en stor gryta. Tillsätt 1 liter vatten efter några minuter. Köka 2 timmar på låg värme.
Tillsätt linser, 1 dl yoghurt och smaka av med salt, socker och kanel. Tillsätt eventuellt lite mer currypasta (efter smak). Koka en halvtimme till. Smaka på köttet så att det är mört och rör ner resten av yoghurten i grytan.
Servera med kryddat basmatiris, sallad på gurka, tomat & isbergssallad samt yoghurt.
Cowboygryta, 4 portioner
2 msk olja
400 g grytbitar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk tacokrydda
25 g bacon
250 g passerade tomater
400 g vita bönor i tomatsås
2 msk kaffe
1 tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar
Hetta upp oljan i en gryta. Bryn grytbitarna runt om. Skala lök och vitlök. Hacka löken och låt fräsa med köttet. Krydda med tacokryddan. Skär baconet i bitar. Tillsätt bacon, tomat och vita bönor i grytan. Låt puttra ca 30 min eller tills köttet blivit mört. Smaka av med kaffe, salt och peppar. Servera med bröd.
Höstgryta med kanel & vitlök
--
600 g nötkött, grytbitar
8 scharlottenlökar, skalade
20 g + 10 g smör eller matolja
100 g svamp
1/2 tsk salt
20 g smör eller margarin
1 krm Svartpeppar, malen
1 (50 g) morot
50 g rotselleri, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk Vitlök, finhackad
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk rödvinskoncentrat
1 Lagerblad
1 kanelstång
1 msk Arrowrot
TILLAGNING
Bryn köttet i matfettet, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta. Bryn därefter grönsakerna i resten av matfettet och lägg dem i grytan. Rör ner vitlök, tomatpuré, vatten och kalvfond i grytan. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
Tillsätt rödvins koncentratet, lagerblad och kanelstång. Låt sjuda ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet känns mört.
Rör ut arrowrot i lite vatten och häll ner i grytan. Smaka av med salt och peppar.
Bräsera lök och svamp i smöret och krydda med salt och peppar. Lägg löken och svampen i gryta.
Servera med ris eller potatis.
Kött- och fruktgrytaReceptet är till 4 personer
Koka ris till 4 personer
500 g magert nötkött
1 stor purjolök
Skär kött och purjolök i strimlor. Bryn i lite margarin i några minuter.
2-3 tsk curry
2 dl buljong
Rör ner curryn och häll på buljongen. Låt småkoka i cirka 15 minuter.
2 äpplen
4 kiwi
10 plommon
Skala kiwi och äpplen. Kärna ur äpplena och plommonen. Dela frukterna i mindre bitar. Lägg fruktbitarna i köttgrytan. Låt allt bli varmt.
2 msk pinjenötter
Strö nötter över grytan före servering.
Ursprungsreceptet fanns i Metro den 21 maj 2007.
--------------------------------------------------------------------------------
1 portion innehåller cirka 500 kcal
...eller alternativt en vanlig kalops.