Ungerska Langos
Undrar om det finns någon som kan receptet till Langos, hade tänkt att göra det till Valborg.
Undrar om det finns någon som kan receptet till Langos, hade tänkt att göra det till Valborg.
Lángos/Laangåsch
Langos som på alla marknader. Men smakar den hemgjorda som de på marknaderna? Prova själv. Receptet nedan är äkta ungerskt. I svenska recept brukar det varken vara mjölk eller socker i.
2 mjöliga potatisar
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
3 msk florsocker
5,5 dl vetemjöl
3 msk fett
salt
olja att fritera i
Koka potatisen med skal. Skala och mosa eller riv potatisen medan den är varm.Värm mjölken till 37 grader (fingervarm). Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund. Häll upp 5-5,5 dl av mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i c:a en timme, gärna varmt.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Forma tunna kakor (använd gärna mjöl till utbakningen), ungefär som små pizzor, och fritera dem en i taget tills de är gyllene, vänd. Servera med gräddfil/creme fraiche eller gnid in vitlök.
Egentligen kan man ta vilket bröd som helst och fritera. Gör det enklaste brödet med mjöl, vatten, jäst och salt, blanda ev. i en kokt potatis. Eller ännu enklare: gå till pizzerian och köp lite pizzadeg.
Tackar!
Dom är bara sååå mumsiga!