• 73malin

    Ungerska Langos

    Undrar om det finns någon som kan receptet till Langos, hade tänkt att göra det till Valborg.

  • Svar på tråden Ungerska Langos
  • Spicy woman

    Lángos/Laangåsch
    Langos som på alla marknader. Men smakar den hemgjorda som de på marknaderna? Prova själv. Receptet nedan är äkta ungerskt. I svenska recept brukar det varken vara mjölk eller socker i.

    2 mjöliga potatisar
    25 g färsk jäst
    3 dl mjölk
    3 msk florsocker
    5,5 dl vetemjöl
    3 msk fett
    salt
    olja att fritera i

    Koka potatisen med skal. Skala och mosa eller riv potatisen medan den är varm.Värm mjölken till 37 grader (fingervarm). Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund. Häll upp 5-5,5 dl av mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i c:a en timme, gärna varmt.
    Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Forma tunna kakor (använd gärna mjöl till utbakningen), ungefär som små pizzor, och fritera dem en i taget tills de är gyllene, vänd. Servera med gräddfil/creme fraiche eller gnid in vitlök.

    Egentligen kan man ta vilket bröd som helst och fritera. Gör det enklaste brödet med mjöl, vatten, jäst och salt, blanda ev. i en kokt potatis. Eller ännu enklare: gå till pizzerian och köp lite pizzadeg.

Svar på tråden Ungerska Langos