Hemligheten i att få saftiga och välsmakande bullar är att ersätta en del av mjölken i degen med grädde och att inte snåla med fyllningen. Mycket smör och socker ska det vara!
Ingredienser
1.3 liter vetemjöl
1 st ägg
1 tsk kardemumma
1 dl socker
0.5 tsk salt
5 dl mellangrädde
150 g smör
50 g jäst
Fyllning:
200 g smör
4 dl florsocker
4 dl vaniljkräm
2 dl kokos
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vätskan och värm till fingervarmt, ca 37°C.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägget och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig , när den släpper bunkens kanter är den färdig. Omkring 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter.
Fyllningen:
Rör smör och florsocker vitt och poröst.
Tillsätt vaniljkrämen lite i taget under omrörning, samt kokosflingorna.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet och knåda degen smidig.
Dela degen mitt itu och kavla ut varje del till en rektangulär platta, lägg på fyllningen, rulla sedan samman degplattorna från långsidan.
Skär dem i ca 2 cm breda bitar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar.
Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250°C.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö sedan över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
Låt kallna under bakduk.