• natjess

    recept pa kakor

    nan som vet nagot gott recept pa kakor ??? och som de sma tycker om !! har ett kakmonster har hemma !! tihi

  • Svar på tråden recept pa kakor
  • Sara Li
    Brysselkex
    1 Sats

    200 g Smör
    3/4 dl Socker
    1 dl Potatismjöl
    3 1/2 dl Vetemjöl
    1 tsk Vaniljsocker Pärlsocker ev färgat med röd Hushållsfärg (44 st kakor)

    Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg. Färga eventuellt pärlsockret med lite röd färg och några droppar vatten. Rulla ut degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Rulla mot slutet i pärlsocker och ställ den kallt att stelna. Skär rullen i cirka 1/2 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 175° cirka 15 min.

    Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas
    kärleksmums - mockarutor
    Så goda chokladkakor med glasyr med smak av choklad och kaffe. Det är nog inte för inte att detta bakverk har så många namn, kärleksmums och mockarutor men även snoddas. Följ receptet, ät och njut!

    Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk kaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept har jag gjort många gånger!


    Klocka Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete


    Muffins ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär


    Du behöver:150 gr smör eller margarin 2 ägg 3 dl socker 3 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakao 1 ½ dl mjölk 4 ½ dl vetemjöl Glasyr:50 g smör eller margarin 3 msk starkt kaffe 1 msk kakao 2 tsk vaniljsocker 3 dl florsocker Garnering:kokosflingor Gör så här:

    Smält smöret/margarinet och låt svalna.


    Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.


    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.


    Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta varv.


    Bred ut smeten i en långpanna ca 40 x 32 cm som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller klätt med bakplåtspapper.


    Grädda nederst i ugnen (första falsen) i 225 grader i 10-15 minuter.


    Gör glasyren. Smält smör eller margarin. Rör ihop med kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.


    Bred glasyren över kakan medan den fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.


    Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.


    Mamma älskar Tove född 06-10-06
  • Mamsingen

    Drömmar

    100 gram margarin
    3dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    1dl olja typ matolja eller liknande
    1 tsk hjorthornssalt
    4-4½dl mjöl

    Rör ihop margarin,socker och vaniljsocker.
    Tillsätt oljan lite i taget.
    Blanda i hjorthornssalt och mjöl.
    Rulla degen till små bollar och lägg på bakplåtspapper på plåt.
    Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 20 min.

    Efter kakorna svalnat kan man doppa halva i smält choklad.

    Glassbakelser
    -Ca 20 bitar.

    Ingredienser
    Bakelsebotten
    6 st ägg
    6 dl socker
    2 dl hett vatten
    6 dl vetemjöl
    3 tsk bakpulver
    Garnering
    7.5 dl glass
    1.5 dl grädde
    3-4 dl mosade bär
    några hela bär
    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en mellanstor långpanna, ca 25x35 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet lite i taget i slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda genast i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt bakelsebottnen svalna något innan den stjälps upp. Skär i mindre rutor.
    2. Låt glassen mjukna något. Vispa grädden och blanda den och bären med glassen. Frys blandningen en stund och bred sedan glassen på sockerkaksrutorna. Dekorera slutligen med några hela bär.

    Jitterbuggare

    Ingredienser Cirka 40 stycken:
    ? 4 1/2 dl vetemjöl
    ? 1 dl strösocker
    ? 200 g rumstempererat smör
    ? eller margarin
    ? Fyllning
    ? 2 äggvitor
    ? 4 msk strösocker
    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Blanda mjöl, socker och matfett till en deg, det går utmärkt att använda sig av en matberedare.
    Dela degen i två delar, linda in den i plastfilm och låt vila svalt i kylen cirka 1 timme.
    Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret under vispning.
    Kavla ut varje deg till en rektangulär kaka som är cirka 16 x 30 centimeter stor.
    Bred på marängfyllningen och rulla samman som en rulltårta från långsidan.
    Låt rullarna stå i kylen tills de är riktigt kalla.
    Skär rullarna i cirka 1 centimeter tjocka skivor och lägg skivorna på bak-plåtspappersklädda plåtar.
    Grädda kakorna i ugnens mitt i cirka 12-15 minuter.
    Låt kakorna kallna på galler.

    Kexkakor (Shortbread)

    Ingredienser
    ca 20 st
    100 g rumsvarmt smör
    1 dl florsocker
    1,5 dl vetemjöl
    1 dl majsstärkelse (Maizena)
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör och florsocker vitt och poröst, gärna med elvispens vispar.
    Sikta ner mjöl och Maizena och vispa på låg hastighet tills allt är blandat och det blivit en smulig deg. Använd händerna och tryck ihop smulorna till en deg i bunken. Ta upp degen på mjölad köksbänk. Kavla ut den till en tunn platta på mjölad bänk. Ta ut kakor med ett runt mått eller ett dricksglas. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Baka kakorna mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter eller tills kakorna fått lite färg. Låt kakorna svalna på plåten.
    Tips
    Istället för att kavla ut degen kan du göra en tjock rulle. Låt den vila i kylskåp i 1 timme eller över natten. Skär tunna skivor och lägg på plåt.

    Tips
    Använd ?ljust och milt fullkornsvetemjöl? istället för vanligt vetemjöl för lite nyttigare Kexkakor.

    Kokostoppar

    Ingredienser
    15-30 st
    50 g smör
    2 medelstora ägg
    1 dl strösocker
    200 g kokosflingor
    rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, limeskal och smör och rör ihop till en smet. Låt stå i 10 min. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar. Tips! Låt kakorna kallna. Doppa sedan den övre eller nedre delen av kakan i smält choklad. Ställ dem att stelna på bakplåtspapper.

    Lingoncookies

    Ingredienser
    35 stora eller 50 små
    200 g rumstempererat smör
    3 dl råsocker
    2 ägg
    1/2 tsk salt
    1 tsk vaniljsocker
    3 dl havregryn
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 dl frysta lingon
    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker poröst. Rör i ägg, salt, vaniljsocker och havregryn. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och forma till runda kulor. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem och tryck i lingonen. Grädda i mitten av ugnen 10 ? 12 min. Låt kakorna kallna på papperet.

    Nötmaränger med chokladsmörkräm

    Ingredienser
    ca 25 st
    1 dl valnötter, ca 50 g
    2 äggvitor
    2 dl florsocker
    125 g rumstempererat smör
    1 dl florsocker
    3 msk kakao
    ev 1 msk konjak
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°. Mixa nötterna i en matberedare. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner socker och nötter. Klicka ut smeten med en liten sked till 50 st små kakor på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 12 ? 15 min. Låt kallna. Rör ihop smör, florsocker och kakao. Rör i konjak. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan. Tips Godast nybakade men håller ?nt i kylen i en lufttät burk. Går även bra att frysa in.

    Sirapskakor med dipp
    För 70 st

    Dessa knapriga kakor smakar ljuvligt som de är. Men vill du servera dem på ett nytt och spännande vis är kakorna doppade i jordgubbskräm helt oslagbara!

    Ingredienser
    300 g rumstempererat smör
    5 dl strösocker
    2 dl ljus sirap
    2 ägg
    250 g russin
    100 g grovt hackade nötter
    150 g grovt hackad mörk choklad
    12 dl vetemjöl
    1½ msk bikarbonat

    Dipp:
    200 g philadelphiaost
    300 g jordgubbar
    ½ dl flytande honung
    1 msk punsch eller likör
    2 dl crème fraiche

    Gör så här
    Vispa smör och socker poröst. Rör ner sirap, ägg, russin, nötter och choklad i smörsmeten.

    Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smörsmeten. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen över natten.

    Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 8 bitar. Forma varje bit till en rulle, ca 3 cm i diameter.

    Lägg rullarna två och två på bakpappersklädda plåtar, platta till rullarna lite. Grädda längderna 12--15 minuter eller tills de fått en mörkare färg.

    Skär längderna i sneda kakor medan de fortfarande ligger kvar på plåten och låt dem sedan svalna där.

    Gör dippen: Mixa philadelphiaost, jordgubbar och hunung till en smet. Rör ihop punsch och crème fraiche i en separat skål, blanda sedan ner jordgubbsröran. Ställ kallt till serveringen. Doppa de knapriga kakorna i jordgubbsdippen.

    Istället för mörk choklad och nötter är det jättegott att krossa 250 g daim och blanda ner i smeten. Russinen går att byta ut mot torkade blåbär, jordgubbar eller andra torkade bär och frukter.

    Vetenskapligt Utprovade Chocolate Chip Cookies
    (Detta recept vann det stora Chocolate chip cookie-blindtestet hos Dag & Bea den 13 januari 2007!)
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda
    4.7 dl vetemjöl,
    1/2 tsk bikarbonat +
    1/2 tsk salt
    i en skål och ställ åt sidan.
    Rör sedan ihop
    150 g smält smör,
    2 dl farinsocker +
    1 dl strösocker
    i en annan skål. Häll i
    1 tsk vaniljsocker,
    1 ägg +
    1 äggula
    och vispa ihop allt så det blir lätt och fluffigt. Tillsätt mjölblandningen och rör snabbt ihop degen.
    Blanda i
    200 g hackad choklad.
    Forma degen till ca 15 små kakor, 4-5 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda dem i ca 13 minuter. Se till att de inte blir för hårda; de ska vara lite mjuka/sega.

    Äppelgömmor
    Ingredienser
    12 st
    3 1/2 dl vetemjöl
    1 msk strösocker
    1 krm salt
    60 g kallt smör
    25 g jäst
    1 dl kall mjölk

    Fyllning:
    25 g mandelmassa
    3/4 dl äppelmos
    1/2 tsk kanel

    Pensling och garnering:
    1 ägg
    florsocker
    Gör så här
    Ställ ut pappersformar på en plåt. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i tunna skivor och finfördela det med en gaffel. Dela jästen i mindre bitar och rör ut den i mjölken. Rör ner mjölken i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma en rulle, ca 24 cm lång. Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformarna. Grovriv mandelmassan. Blanda den med äppelmos och kanel. Tryck ner lite fyllning med hjälp av två teskedar mitt i varje äppelgömma. Jäs under bakduk 1?1 1/2 tim. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8?10 min. Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid servering. Tips! Hallongömmor. Byt ut äppelmos och kanel mot hallonsylt av fast sort och 1/2 tsk stött kardemumma.

  • natjess

    oj oj tack for alla tips vet inte vilken ja ska gora forst !!!

  • mariajo84
    Svar på #1
    Det här är mina absoluta favoritkakor. Dom är verkligen super. Blir alltid en succé vid bjudningar!

    Mandelkakor

    200 gram mandel
    4 äggvitor
    5 dl florsocker

    Skålla och mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör därefter försiktigt ner mandel och florsocker i de vispade äggvitorna. Klicka ut smeten i små runda bollar på bakplåtspapper och grädda i 200 grader i ca 10 min.

    Under tiden förbereder du fyllningen:

    100 gram smör eller margarin
    1 dl florsocker
    1 äggula
    2 tsk vaniljsocker

    Vispa smör och florsocker. Tillsätt äggulan och vaniljsockret och rör ihop.

    Låt kakorna svalna ordentligt, helst på galler. Därefter brer du ut smörfyllningen på hälften av kakorna och sätter sedan ihop dem två och två.
    Sedan är det jättegott att doppa en del av kakorna i smält, mörk blockchoklad.
Svar på tråden recept pa kakor