• Maria40

    Halvtinad mat, går det att frysa om?

    Upptäckte att frysdörren inte blivit ordentligt igenstängd, med resultatet att nästan all mat blivit halvtinad. Det är fortfarande hårt men inte djupfyst-hårt. Går det att frysa igen och använda eller är det bara att kasta?

    Bröd vet jag klarar av omfrysningar, räkorna kastar jag av säkerhetskäl. Men hur är det med rent kött, köttbullar, köttfärs och sånt?

  • Svar på tråden Halvtinad mat, går det att frysa om?
  • isisisis

    Det går,men då måste du vara jäkligt snabb att äta upp det sen.
    Gör slut på allt i frysen innan du köper nytt.

    Sedan får du givetvis kolla allt du tinar så att det känns fräscht,

    Vissa saker kanske faller bort.Det får man ju räkna med.

  • BabyEm

    jag skulle aldrig våga äta kött

  • Maria40

    Hmmm... var ju inte riktigt de svar jag hoppades på, men lite så jag tänkt själv...

    Jag får testa nu i helgen, att använda lite av maten och lukta noga/provsmaka innan jag serverar, hoppas det går bra.

    Det känns ingen bra att bara kasta bort massor med fin mat

    Vi hade förr en frys som varnade när temperaturen sjönk, så då märkte man ifall någon glömt stänga dörren. Den här frysen har inte en sådan varningssignal - funderar just nu på att kasta ut frysen och skaffa ny modern med självavfrostning + varningssignal.

  • BabyEm

    våran frys gick sönder för ca ett år sedan o jag kastade allt. Jag är livrädd för dålig mat så jag fick åka till affären o köpa nytt

  • FruSundahl

    Vår frysdörr var också öppen så det hade börjat tina.

    Det enda jag slängde var kyckling, sådant vågar jag inte chansa på.
    Men hade en allsköns blandning i frysen och frös om resten.
    Blev inte sjuka


    Ritch ratch fillibombombom fillibombombom
  • Miffomorsan

    Du får ställa dig och göra storkkok av det du inte törs frysa om - när det är tillagat går det ju bra att frysa in det igen.

  • Maria40

    Tyvärr var det i veckan den hände. Jag kom hem sent och stängde bara dörren utan att orka ta itu med eländet. Så allt har frysit igen.

    Det är först nu när helgen kommer som jag har tid att fundera på vad jag ska göra med maten och frysen.

  • Maria40

    Nu har jag bestämt mig.

    Alla "små" förpackningar (=rester som sparas till pytt-i-panna) + räkor + kyckling, åker i soporna. Stora förpackningar med kött, tror jag inte har hunnit tina så mycket så de ska jag testa att tina och lukta på och sedan om det verkar ok tillaga något.

  • Ruggugglan

    Jag pluggar till usk och har fått lära mig hur fort bakterier växer till- så jag hade personligen slängt det. Men har det inte tinat för mkt kanske det inte är ngn fara?.. Testa och se blir rådet

  • Maria40

    Tack - jag är ganska feg (noga?) av mig när det gäller mat/färskhet, så jag kommer prova misstänksamt, lukta, smaka, låta katten är rått - har läst någonstans att katter inte äter om det är dåligt, det stämmer iallafall på våra gourmet-katter.

    Det minsta det luktar konstigt, ser konstigt ut, smakar inte som det ska eller katterna tackar nej - då åker det i soptunnan.

  • huju

    Tar upp en gammal tråd här..

    Hur är det med räkor som har tinat upp i sin påse över natten och ej blivit öppnad. Går det att frysa ner de och använde de om en vecka igen???

    Väldigt tacksam för svar.

  • fairyfloss

    Kött går att frysa om halvtinat om det är rått. Köttfärs vet jag inte, det är ju inte lika hållbart. Fisk ska tillagas innan det fryses om, skulle gissa det är samma sak med räkor. Allt som varit tillagat ska ätas direkt (inom ett par dagar) eller slängas.

  • fairyfloss

    Så här står det i VÅR KOK BOK (prisma):

    "Matvaror som börjat tina på ytan men i övrigt är hårda kan frysas om. Glass är känligast, blir kornig på ytan vid omfrysning om den börjat tina.

    Halvtinad rå fisk bör helst tillagas innan den fryses om. Kött som fortfarande är kylskåpskall kan frysas på nytt."

  • huju

    räkor räknas lite som fisk då?? antar jag?? Fick nämligen över en hel påse räkor som inte gick åt, och är nu skeptisk till om det går att frysa in det igen.

    Tack för svaret

  • fairyfloss

    huju skrev 2008-06-27 14:00:50 följande:


    räkor räknas lite som fisk då?? antar jag?? Fick nämligen över en hel påse räkor som inte gick åt, och är nu skeptisk till om det går att frysa in det igen.Tack för svaret
    Jag skulle nog räkna det som fisk, om det inte är ännu känsligare. Skulle inte ha frusit om det. Ha en personlig räkfrossa istället med film .
  • huju

    Tack så mycket. Ha en bra helg. Det blir nog räkfrossa i helgen, utan att behöva skala

  • norgesessan

    Min son stängde av frysen engång, knappen finns i kylen..Jag märkte det inte först, dörren hadde gått upp av temp skilnaden (gissar jag), och jag kände på maten, den var inte mjuk i kanterna, så jag stängde dörren..senare var allt upptinad..så det var att kasta allt..tror det var över natten också, så jag vågade inte ta nåt av det til middag ens..Sen upptäckte jag att knappen var avstängd...

    En gång, när ett av barnen var småttingar (har förträngt tiden), så hadde jag gjkort storkok med leverbarnmat, sen pajade frysen!!! han fick lever den dagen, sen fick jag kasta resten..


    Emil 03 och Jonathan 05
Svar på tråden Halvtinad mat, går det att frysa om?