Nyförpackat är bara relevant för vissa produkter:
Listeria kan finnas i små mängder på gravad och rökt fisk. Om bakterien får tillfälle att föröka sig, som i vakuumförpackad vara med flera veckors hållbarhet, kan halterna med tiden bli avsevärda om förvaringstemperaturen inte hålls vid den rekommenderade max +4°C. Observera att listeria inte störs av atmosfären i vakuumförpackningen. Vakuumförpackning används för att minska växt av "förskämningsbakterier" och därmed förlänga produktens hållbarhet. Nyrökt fisk är en betydligt säkrare produkt.
---
När det gäller rökt kött, kokt kött och korvar är hel produkt eller nyskivad att föredra framför skivad vacuumförpackad, framför allt mot slutet av hållbarhetstiden. Motiveringen är samma som för rökt och gravad fisk ovan. Om produkten har blivit smittad av listeria, t.ex. vid skivningen eller senare hantering, har listeribakterierna möjlighet att växa till under förvaringen, och risk finns för skadligt höga halter.
---
För butiksförpackade (och motsvarande) ätfärdiga rätter, sallader, smörgåsar mm gäller att nyförpackad, nylagad mat är att föredra om den inte ska upphettas innan den äts.
Källa:
www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV
Som du ser handlar det inte alls om mejeriprodukter som creme fraiche.
Dessutom, om du upphettar maten, så försvinner problemen ändå.